Το ασήμι των μεγάλων προσδοκιών και ο χρυσός της ασφάλειας

Το ασήμι των μεγάλων προσδοκιών και ο χρυσός της ασφάλειας

Το μεγάλο ράλι του χρυσού από τα χαμηλά του 2022 έως τα ιστορικά υψηλά του 2025 και στο επίπεδο των 3.500 δολαρίων, δεν επιβεβαίωσε απλώς ότι είναι το δημοφιλέστερο πολύτιμο μέταλλο, αλλά είχε και μία άλλη επίδραση: παρέσυρε σε άνοδο άλλα μέταλλα, όπως το ασήμι, η πλατίνα, ο χαλκός και το παλλάδιο. Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο πεδίο επενδυτικών ευκαιριών για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη… σιγουριά του κορυφαίου ασφαλούς καταφυγίου και να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Με κέρδη 88,6% από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 έως τα μέσα Ιουνίου 2025, ο χρυσός βίωσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά bull run στην ιστορία, κατά τη διάρκεια του οποίου, μάλιστα, δεν καταγράφηκε καμία διόρθωση άνω του 10%. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το ράλι σημειώθηκε χωρίς να πυροδοτηθεί από ακραία κερδοσκοπική μανία, ήτοι από το υπερβολικής μόχλευσης trading στα futures χρυσού και από τις αγορές ETFs χρυσού. 

Το ανοδικό momentum της τελευταίας τριετίας οφείλεται κυρίως στο εκτεταμένο τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και των lockdown. Η δραματική διόγκωση των ισολογισμών των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν υπό πίεση τα παραδοσιακά νομίσματα (fiat currencies), δημιουργώντας έτσι ούριο άνεμο για τα πολύτιμα μέταλλα. 

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 116% από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 έως το ιστορικό υψηλό του Απριλίου 2025. Το ασήμι ενισχύεται κατά 110% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου 2022 έως τα 39,57 δολάρια που έφτασε στις 14 Ιουλίου 2025, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011. Παρ’ όλα αυτά, απέχει ακόμη 25% από το ιστορικό υψηλό των 49,5 δολαρίων που σημείωσε τον Απρίλιο του 2011.

Από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έδειχνε να αφομοιώνει τη νέα πραγματικότητα των δασμών, ο πληθωρισμός δεν εμφάνιζε σημάδια επικίνδυνης αναθέρμανσης και η γεωπολιτική ένταση αποκλιμακώθηκε, η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια περιορίστηκε. Τις τελευταίες μέρες βέβαια βλέπουμε άνοδο των τιμών λόγω της επιβολής από τον Τραμπ δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το ασήμι, από την άλλη, συνεχίζει να δέχεται ώθηση προς τα 40 δολάρια και οι αναλυτές κάνουν λόγο για πολύ θετικές προοπτικές. 

Ένας από τους βασικούς λόγους που το ασήμι εκτιμάται πως θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία είναι η συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση. Από την ηλιακή ενέργεια μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα, ο κλάδος των ηλεκτρονικών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ασήμι εξαιτίας της απαράμιλλης ηλεκτρικής του αγωγιμότητας. Το ασήμι έχει τη μεγαλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από όλα τα χημικά στοιχεία, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο στη νέα τεχνολογική εποχή. Παράλληλα αυξάνεται και η βιομηχανική ζήτηση κι έτσι βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις, όπως αυτή της UBS, για εκτίναξη στα 50 δολάρια σε πρώτη φάση και στα 100 δολάρια (+170%) πιο μακροπρόθεσμα. 

Όμως το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σύμφωνα με τον Κιθ Νοιμέγερ, CEO της First Majestic Silver, η παγκόσμια παραγωγή αργύρου διαμορφώνεται γύρω στα 800-825 εκατ. ουγγιές ετησίως, ενώ η κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. ουγγιές, δημιουργώντας έλλειμμα της τάξης των 500 εκατ. ουγγιών. Αυτή η ανισορροπία είναι εύλογο να ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ειδικά από τη στιγμή που η παραγωγή αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της υποεπένδυσης. 

Όπως σημειώνει η UBS, ότι η αγορά αργύρου είναι μικρή (αντιστοιχεί μόλις στο 11% της αγοράς χρυσού), που συνεπάγεται ότι ακόμη και οι πιο μικρές μεταβολές στις κατανομές από θεσμικούς και ερασιτέχνες επενδυτές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις. Τα διαθέσιμα των ETFs έχουν αυξηθεί γύρω στα 751 εκατ. ουγγιές, με τις εισροές του 2025 να διαμορφώνονται στα 35,6 εκατ. ουγγιές που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2023.

Η ελβετική τράπεζα τονίζει πως τα πολύτιμα μέταλλα θα δεχθούν ευνοϊκούς ανέμους από τις μειώσεις επιτοκίων και από την αποδυνάμωση του δολαρίου, ακόμα και στην περίπτωση που η βιομηχανική παραγωγή παραμείνει αμετάβλητη. 

Η πορεία του δολαρίου θα αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη για το ασήμι, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Το αμερικανικό νόμισμα διένυσε το χειρότερο εξάμηνο τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα ανακάμψει δυναμικά.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε πτώση 11% στους πρώτους 6 μήνες του 2025, που είναι η χειρότερη επίδοση από το 1973, έτος κατά το οποίο κατέρρευσε η συμφωνία του Bretton Woods. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόζει μία «de facto πολιτική αποδυνάμωσης του δολαρίου», όπως την χαρακτηρίζουν στις ΗΠΑ, οι «ταύροι» στην αγορά πολύτιμων μετάλλων αναμένεται να έχουν έναν ακόμη σύμμαχο μεσοπρόθεσμα.