Απώλειες στη Wall με «βαρίδι» το αργό

Απώλειες στη Wall με «βαρίδι» το αργό

Με ισχυρές απώλειες η συνεδρίαση της Wall Street καθώς η βουτιά των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και σήμερα παρά την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που έκανε λόγο πως παγκόσμια αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, σε μία περίοδο που τα επίπεδα της προσφοράς παραμένουν «αδυσώπητα». Παράλληλα η προσοχή των επενδυτών στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed που θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου και ενδέχεται να καταλήξει στην απόφαση αύξησης των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 323 μονάδες (1,84%) και βρίσκεται στις 17.251 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 111 μονάδων ( 2,18%) βρισκόμενος στις 4.935 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει επίσης 41 μονάδες (2,01%) και βρίσκεται στις 2.011 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας,  σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% το Νοέμβριο , καταδεικνύοντας ένα συνεχιζόμενο συγκρατημένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τους προσεχείς μήνες. Αυτές οι μικρές ποσοστιαίες αυξήσεις στις λιανικές πωλήσεις για τις ΗΠΑ παρατηρούνται από τον Ιούλιο. Οι συνολικές πωλήσεις συγκρατούνται από τις χαμηλότερες τιμές της βενζίνης και της μικρότερης ζήτησης για τα αυτοκίνητα. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Παράλληλα οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μικρή αύξηση για το Νοέμβριο με την υποστήριξη του κλάδου των υπηρεσιών, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η εποχικά διορθωμένη αύξηση για το Νοέμβριο έφτασε το 0,3% που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώσεκα μηνών οι τιμές παραγωγού σε μη διορθωμένα επίπεδα, έχουν μειωθεί ξατά 1,1% σε σύγκριση με τη μείωση του 1,6% τον Οκτώβριο. Αυτός ο δείκτης δείχνει την ακριβέστερη εικόνα των τάσεων των τιμής χονδρικής.

Σημειώνεται πως τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δεν είχαν κάποια επίδραση στις προσδοκίες πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το "παρατηρητήριο" της εταιρείς CME Group , πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων κυμαίνεται στο 83%.

Στα εταιρικά νέα της ημέρα η μετοχή της DuPont και της Dow Chemical χάνουν 4,09% και 3% αντίστοιχα μετά την επιβεβαίωση των δημοσιεύματων ότι θα προχωρήσουν σε συγχώνευση. Το όνομα της νέας εταιρείας θα είναι DowDuPont και θα διαχωριστεί στη συνέχεια σε τρεις ξεχωριστές εισηγμένες εταιρείες, που θα επικεντρώνονται στον τομέα της γεωργίας, στην επιστήμη των υλικών και στα ειδικά προϊόντα.

Η μετοχή της GoPro χάνει 2,34% μετά το χθεσινό άλμα του 11,5% μετά τη φημολογία πως η εταιρεία αποτελεί στόχο εξαγοράς της Apple.

HAtlassian Corp κερδίζει 1,15% μια ημέρα μετά που η μετοχή της ξεπέρασε κατά 32% την τιμή της πρώτης δημόσιας προσφοράς της.