Ανύπαρκτες συναλλαγές και πλασματικοί τζίροι
Bitcoin

Ανύπαρκτες συναλλαγές και πλασματικοί τζίροι

Η ανάλυση του περιοδικού Forbes, σύμφωνα με την οποία πάνω από τις μισές συναλλαγές που καταγράφονται στα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε όλον τον κόσμο, είναι πλασματικές, έρχεται να ταρακουνήσει για τα καλά τα στερεότυπα περί του ρόλου των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων, της ανεξαρτησίας που προσφέρει η απουσία ενός κεντρικού ελέγχου των συναλλαγών και της «ελευθερίας» του Βασιλείου του Bitcoin. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το 51% των συναλλαγών σε bitcoin αποτελούν «wash trading», το οποίο απαγορεύεται ρητά από το U.S. Commodity Futures Trading Commission.

Σήμερα υπάρχουν 20.801 κρυπτονομίσματα με συνολική αποτίμηση γύρω στα $990 δισ., που διαπραγματεύονται σε περισσότερα από 523 ανταλλακτήρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap. Σύμφωνα με τα δεδομένα, που δίνουν οι 157 μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών, σε συγκεκριμένη ημερομηνία καταγράφτηκε ένας ημερήσιος τζίρος συναλλαγών σε bitcoin της τάξης των $262 δισ., ενώ στην πραγματικότητα η ανάλυση του Forbes, κατέγραψε τζίρο μόλις $128 δισ.

Πώς γίνεται αυτό; Με τη μέθοδο του «wash trading». Τι είναι το «wash trading»; Είναι μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς. Ένας επενδυτής αγοράζει και πουλάει ταυτοχρόνως τα ίδια χρηματοοικονομικά προϊόντα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο, μια ψευδή και παραπλανητική συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά.

O επενδυτής επιβαρύνεται με τις προμήθειες συναλλαγών, που είναι σχεδόν αμελητέες, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί κλίμα και να επιδρά ψυχολογικά πάνω στο συναίσθημα των επενδυτών. Οι υψηλές συναλλαγές είναι γνωστό ότι προσελκύουν τους επενδυτές, όπως η ζάχαρη τις μέλισσες, διότι όπου υπάρχουν πολλές συναλλαγές, υπάρχει αφ’ ενός μεταβλητότητα και αφ’ ετέρου η πιθανότητα κέρδους.

Στις ΗΠΑ, το «wash trading» στα χρηματιστήρια διώκεται ποινικά από το 1934 σύμφωνα με το Commodity Exchange Act (CEA) και το Securities Exchange Act (SEA). Το «wash trading» έχει μπει και στο μικροσκόπιο των Αμερικανικών φορολογικών αρχών, του περίφημου IRS, διότι μέσω αυτής της τεχνικής μπορούν να εμφανιστούν πλασματικές λογιστικές ζημίες σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών, που οδηγούν σε φοροελαφρύνσεις.

Μέχρι τώρα είχε διαπιστωθεί ότι το «wash trading» κυριαρχούσε στην αγορά των NFTs. Σύμφωνα με το Crypto Crime Report της Chainalysis, το φαινόμενο των fake συναλλαγών που παρατηρείται στα NFTs, ξεπερνάει κάθε φαντασία, στην προσπάθεια των traders να δημιουργήσουν μια παραπλανητική εικόνα, μια εικονική συναλλακτική δραστηριότητα και μια ψεύτικη ζήτηση. Βρέθηκαν λογαριασμοί ελεγχόμενοι από το ίδιο πρόσωπο που πραγματοποιούσαν μεταξύ τους, περισσότερες από 800 πλασματικές συναλλαγές NFTs, μέχρι να βρεθεί ο τελικός αποδέκτης που ήταν και ο στόχος / θύμα της υπόθεσης. Στο ακόλουθο γραφικό από την προαναφερθείσα έκθεση, αποτυπώνεται η κίνηση ενός τέτοιου κυκλώματος «wash trading» σε NFT.

Σύμφωνα με το αμερικανικό National Law Review, το «washing trading» ειδικά στα NFTs, υποβοηθά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το ψηφιακό έγκλημα.

Μπορεί στην ανάλυση της Forbes να εμφανίζεται ότι το 51% των συναλλαγών είναι πλασματικές, ωστόσο υπάρχουν και άλλες αναλύσεις όπως της Bitwise, που τον Μάρτιο του 2019 υπολόγιζε ότι οι πλασματικές συναλλαγές στο bitcoin, προσέγγιζαν το 95%. Το όλο θέμα απασχολεί όλο και περισσότερο τις εποπτικές και ρυθμιστικές χρηματιστηριακές αρχές, αλλά και το FBI, το IRS και άλλες υπηρεσίες.

Με απλά λόγια το «wash trading» στο bitcoin, θυμίζει στους παλαιότερους, τους παπατζήδες πέριξ της Πλατείας Ομονοίας. Όπου οι συμμετέχοντες κέρδιζαν ή έχαναν, άνευ ρίσκου αφού αποτελούσαν μέρος της «ομάδας», μέχρι που εμφανιζόταν ο στόχος / θύμα, που έχανε τα πάντα σε χρόνο dt).