Aντίσταση στις αναταράξεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Aντίσταση στις αναταράξεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με χαμηλές συναλλαγές λόγω και της αργίας της Wall Street τη Δευτέρα, ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που κινήθηκε πάντως ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση  κλείνοντας πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 830 μονάδων.

Χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων δύο φορές φέτος το καλοκαίρι, καταπολεμώντας παράλληλα τη διεύρυνση των περιθωρίων στο κόστος δανεισμού, διορθώνοντας προηγούμενο φραστικό της λάθος για τα spread, που είχε ενοχλήσει τις αγορές στις αρχές Φεβρουαρίου. Ενδεχομένως οι 25 μονάδες βάσης του Ιουλίου προεξοφλούν και μια πιο επιθετική στάση τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης του  Eλληνικού 10ετούς πέριξ του 4% ,από το 4,74% προ μιας εβδομάδας, ενώ οι οικονομικές ειδήσεις του εσωτερικού και παρά τη γενικότερη κρίση του πληθωρισμού και της ενέργειας , συνεχίζουν να συντηρούν ζωντανές  τις ελπίδες για ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. 

 Είναι αλήθεια πως αναλυτές και επενδυτές «ξορκίζουν» μια πιθανή  ύφεση με ταυτόχρονη συντήρηση του υψηλού πληθωρισμού  σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά βαδίζοντας προς το τέλος του α' εξαμήνου και σε ένα δυστοπικό περιβάλλον διαφαίνεται –εκτός απροόπτων- ότι η χώρα μπορεί να πετύχει να επαναλάβει τις καλές επιδόσεις του 2021.

Ο Απρίλιος έδειξε τα δόντια του στον Τουρισμό με αύξηση 884% στις αφίξεις εξωτερικού και 1000% στις σχετικές εισπράξεις  σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος , ενώ μια πολύ καλή  «λεπτομέρεια» για τον κλάδο, πρόσθεσε πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός : Στοιχεία έρευνας για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της μέσης ελληνικής οικογένειας, η οποία έγινε σε 700 ξενοδοχεία καταδεικνύει ότι τα προϊόντα που προμηθεύονται οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας είναι ελληνικά σε ποσοστό 88%. Ο Απρίλιος ήταν καλός και για τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία, ο οποίος καταγράφηκε ενισχυμένος κατά 33,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, αν και κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά κατά 2,6% συγκριτικά με τον Μάρτιο, ωθούμενος κυρίως από την αύξηση κατά 34,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. 

Ανάλογα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταδεικνύει εμφανή αντίσταση στις παγκόσμιες αναταράξεις υιοθετώντας μια πιο επιθετική στάση όταν οι αγορές αντιδρούν ανοδικά και μια κάπως αμυντική σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι αγορές πιέζονται  υπερβολικά.

Πλησιάζοντας στο τέλος του εξαμήνου,  το συγκριτικό γράφημα Γενικού Δείκτη και Dax 40 αποτυπώνει αυτή ακριβώς την συμπεριφορά :

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  ΓΔ-DAX 

Τούτων λεχθέντων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έχει  να αντιμετωπίσει και τη συνεχή «παρενόχληση εκ μέρους της γείτονος ,που έχει φουσκωμένα τα αναθεωρητικά της πανιά, χωρίς να αποκλείουμε μια μετα-καλοκαιρινή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που θα προσθέσει αβεβαιότητα λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής  με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Χρονικά,  το μεταρρυθμιστικό έργο θα χάσει έδαφος αναπόφευκτα, ειδικά στην περίπτωση –σχεδόν βέβαιη- που θα χρειαστεί ακόμα ένας  εκλογικός γύρος.

Στο διαγραμματικό επίπεδο, επικαιροποιούμε τα στοιχεία στον Γενικό Δείκτη και τον Δείκτη Τραπεζών που αποτελεί ορόσημο -θετικό και αρνητικό - για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής αγοράς.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Μετά από δυο εβδομάδες ισχυρής πτώσης, ο δείκτης φαίνεται να προσπαθεί να κρατήσει το σημαντικό  επίπεδο 820-830 μονάδων, που συντίθεται από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων και από την σημαντική στήριξη των 830 μονάδων. Συνέχεια της αντίδρασης θα δώσει κίνηση προς την επόμενη σημαντική διαγραμματική ζώνη των 880-893 μονάδων, απ' όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων. Σε περίπτωση ενός ακόμα πτωτικού κύματος  το επίπεδο των 780-787 μονάδων αποτελεί ισχυρή στήριξη λόγω κυρίως της μεγάλης μακροπρόθεσμης γραμμής τάσης F, αλλά και του απλού κινητού μέσου των 200 εβδομάδων (878).

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο Δείκτης προσπαθεί να κρατήσει τη ζώνη 506-539 μονάδων και μόνο με ανοδική υπέρβαση  των 560 μονάδων σημείο απ' όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 εβδομάδων,  θα απειληθεί και η  ισχυρή αντίσταση  των 575 μονάδων. Σε αυτή τη φάση το ανοδικό σενάριο έχει ως στόχο τις 640 μονάδες , σημαντικό επίπεδο ορόσημο για την διαγραμματική εξέλιξη του δείκτη. Αντίθετα, πτωτική διάσπαση των 506 μονάδων , θα φέρει την ζώνη 470-440 μονάδων σε λειτουργία σημαντικής στήριξης.