Αναμενόμενα πτωτική, η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τις εξελίξεις στην oυκρανική κρίση και την αναγνώριση των αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η αξιοσημείωτη αντίδραση των βασικών δεικτών του Χ.Α. από τα πρωινά χαμηλά, οι άμυνες που έβγαλε ο τραπεζικός κλάδος, όπως και η ιδιαίτερα επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Kάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών (28) -πτωτικών μετοχών (89), έστω και αν αυτή βελτιώθηκε μετά το «εφιαλτικό» ξεκίνημα (στα πρώτο λεπτά των συναλλαγών, δεν υπήρχε τίτλος με θετικό πρόσημο, από όλο το εύρος του ταμπλό).
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 929,08 μονάδες (-2,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 944,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν «πακέτα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ο τραπεζικός δείκτης, ενδοσυνεδριακά, αντέδρασε και ανά περιόδους γύρισε και σε θετικό έδαφος.
Πιο συγκεκριμένα ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 701,39 (-2,97%) και 725,14 μονάδων (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 718,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.
Υπό σημαντική πίεση η μετοχή της Coca Cola HBC (-3,36%), παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς είναι η εισηγμένη με αυξημένη δραστηριότητα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας πως «κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο, πολύ υψηλού volatility».
Σύμφωνα με τους ίδιους, «η Ευρώπη παραμένει ‘όμηρος’ του ενεργειακού κόστους και η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, θα ήταν ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο μια ρωσική εισβολή θα πυροδοτούσε την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό που αναμένεται, είναι οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την μεταβλητότητα, με τους συντηρητικούς επενδυτές να δείχνουν αποστροφή στο επενδυτικό ρίσκο».
«Οι χθεσινές γεωπολιτικές εξελίξεις τροφοδοτούν την αβεβαιότητα στις αγορές. Αρκετά επισφαλείς είναι οι προβλέψεις στην παρούσα φάση για το μέγεθος διόρθωσης τιμών, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημαντικότερη περιοχή στήριξης για τον ΓΔΧΑ εντοπίζεται στην ζώνη των 900 - 880 μονάδων», αναφέρει η Leon Depolas Sec.
«Η CCH είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που έχει παρουσία στην Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν το 15% και 6% του εν. όγκου πωλήσεων» σημειώνει η Merit Sec.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 8.638.512 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ. Το νέο σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., ανέρχεται σε 448.100.608.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην CairoMezz από 0,77%, σε 0,59%.
Από την άλλη και παρά το ιδιαίτερα επιφυλακτικό κλίμα, δεν ήταν λίγες οι επιχειρηματικές ειδήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Έτσι, η Fourlis ανακοίνωσε ότι «η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του ομίλου Fourlis, προχώρησε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για την αγορά της εταιρείας ‘Κτηματοδομή Α.Ε.’, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του εμπορικού πάρκου ‘Florida 1’ στη Θεσσαλονίκη. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας ‘Κτηματοδομή Α.Ε.’ ανήλθε σε €35.960.509».
Προσωρινός Μειοδότης για τον διαγωνισμό που αφορά στην πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού (Λεωφόρος Κύμης - ΠΑΘΕ) αναδεικνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή προσφορά των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Άκτωρ - Ιντρακάτ. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ.
Μειοδότης στον διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αναδείχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άκτωρ. Πρόκειται για τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος), μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων, το οποίο θα εκτελεστεί ως δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 145 εκατ. ευρώ.
Μειοδότης στον διαγωνισμό για την παράκαμψη Χαλκίδας αναδείχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Μυτιληναίος. Το οδικό έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ και αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνοι οι ΔΕΗ (+0,52%), Ελ. Πετρέλαια (+1,82%), Motor Oil (+0,92%), Jumbo (+1,06%) και ΟΤΕ (+1,31%). Οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca Cola (-3,36%), Quest (-2,91%) και Σαράντη (-2,29%). Αμετάβλητες οι μετοχές των Viohalco, Ελλάκτωρα και Αεροπορίας Αιγαίου.