Ανοδικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το πρώτο κύμα ενδοσυνεδριακής διόρθωσης – αποφόρτισης, χωρίς όμως να παρουσιάζονται ισχυρές πρωτοβουλίες ή κινήσεις που θα διατάρασσαν σημαντικά τις τρέχουσες… ισορροπίες.
Ξέχωρα από τις βραχυχρόνιες μεταβολές, οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως οι DAX και CAC 40 «βλέπουν» ξανά – για πρώτη φορά μετά από τα μέσα Αυγούστου – τα κομβικά όρια των 11.000 και 5.000 μονάδων αντίστοιχα.
Οι επενδυτές αποτιμούν τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, όσο και τις δηλώσεις της διοικήτριας της FED, Janet Yellen που χθες μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του αμερικανικού κοινοβουλίου, εξέφρασε την πίστη της ότι η οικονομία των ΗΠΑ δύναται να αναπτυχθεί με ρυθμό ικανό, ώστε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Στην Ευρώπη, ασφαλώς η μετοχή της Volkswagen που πλήττεται από το σκάνδαλο των τεστ ρύπων χθες πιέστηκε σημαντικότατα, ενώ σήμερα αδυνατεί να βγάλει άξια λόγου αντίδραση, έχοντας ως «βαρίδι»την υποβάθμισή από τη Moody''s χθες, Τετάρτη.
Ο γερμανικός DAX μετά την ενδοσυνεδριακή αποφόρτιση έχει γυρίσει ανοδικά και διαπραγματεύεται στις 10.935 μονάδες με άνοδο 0,83%.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης έχει σημαντική ανάκαμψη σε ποσοστό 10% από τις αρχές του Οκτώβρη, φλερτάροντας εκ νέου προ τριών συνεδριάσεων με το «φράγμα» των 11.000 μονάδων.
Χθες ο DAX έφτασε έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 10.990 μονάδων (ασχέτως αν έκλεισε πολύ χαμηλότερα) επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, που σημαίνει ότι κινείται σε υψηλά περίπου 2,5 μηνών.
Ο DAC 40 στο Παρίσι φλερτάρει και σήμερα με την επανάκτηση των 5.000 μονάδων μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες, ευρισκόμενος στις 4.993 μονάδες με άνοδο 0,90%.
Ο ιταλικός FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 22.425 μονάδες με άνοδο 0,50%, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία διαπραγματεύεται στις 10.525 μονάδες με άνοδο 0,49%.
Ο δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στις 381 μονάδες με άνοδο 0,19%.