Ανοδική η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδική η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Παρ' ότι την Παρασκευή υπήρξαν μεικτά πρόσημα, εντούτοις η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ήταν ανοδική για τις ευρωπαϊκές αγορές, σ' ένα πενθήμερο με πολλά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και ανακοινώσεις μάκρο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Γενικώς η εβδομάδα – παρά τις μεταβολές – ήταν θετική για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με ράλι στην Ασία, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως οι δείκτες DAΧ και CAC 40 «ακούμπησαν» τα υψηλά δυόμιση μηνών, προσεγγίζοντας τα όρια των 11.000 και 5.000 μονάδων αντίστοιχα.

Οι αγορές πήραν ώθηση τόσο από εταιρικά αποτελέσματα, όσο και από την ανακοίνωση για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, το μήνα Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 271.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 182.000 θέσεις εργασίας. Οδηγώντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στην αμερικανική οικονομία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εφτά ετών!

Αυτά τα στοιχεία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της FED που πιθανότατα θα υλοποιήσει την εκπεφρασμένη πρόθεσή της για αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο. Σενάριο που πλέον καθίσταται το επικρατέστερο.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε την Παρασκευή υψηλότερα κατά περίπου +0,33% στις 380 μονάδες, ενώ το 5ήμερο κέρδισε 1,30%.

Κυρίαρχος ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης που παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες το απόγευμα γύρισε σε θετική τροχιά, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 17 Αυγούστου, κινούμενος σε υψηλά δυόμιση μηνών!

Τελικώς ο DAX έκλεισε στις 10.988 μονάδες με άνοδο 0,92%, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 4.984 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 6.354 μονάδες με οριακή πτώση 0,17%.

Σε ότι αφορά τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 22.530 μονάδες με άνοδο 1,38%, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία έκλεισε στις 10.453 μονάδες με κέρδη 0,21%.

Φυσικά, το focus των επενδυτών εστιάστηκε και στα εταιρικά αποτελέσματα. Ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση καθαρών κερδών για το 3ο τρίμηνο του 2015, καθώς υπήρξαν εκροές στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πτώσεων στις ασφαλίσεις. Τα καθαρά κέρδη της Allianz διαμορφώθηκαν στο 3ο τρίμηνο στα 1,40 δισ. ευρώ (πτώση 15%) έναντι 1,50 δισ. ευρώ που ήταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιπλέον, ο μεγάλος ναυτιλιακός όμιλος Moller-Maersk ανακοίνωσε αποτελέσματα συμβατά με τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών, ενώ χθες τα καθαρά κέρδη και έσοδα της Deutsche Telekom αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της θυγατρικής της T-Mobile στις ΗΠΑ.