Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. μετά το διήμερο sell off

Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. μετά το διήμερο sell off

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από δύο διαδοχικές ημέρες έντονων πιέσεων. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 568,61 μονάδες με άνοδο 1,58%.

Στο θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα πιθανόν να συντελεί και η αλλαγή στάθμισης των δεικτών, όπου ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ συμμετέχουν με υψηλότερους συντελεστές. Μένει αυτό να αποδειχθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει πάντως να παραμένει έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων, αφού υπάρχουν ανοικτά μέτωπα σχετικά με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Παρακολουθώντας κάποιος το ταμπλό διαπιστώνει πως το διήμερο sell off υποδηλώνει πως κάποιο αρνητικό νέο πρόκειται να έρθει, αφού οι αγορές από την φύση τους προεξοφλούν. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, το 59% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου το κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί, δηλαδή περίπου €24 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει πως η ελληνική αγορά εξαρτάται άμεσα από αυτούς και, πως είναι στην επενδυτική τους φιλοσοφία να μην έχουν ενδοιασμούς,  σχετικά με κάποια ζημιογόνα θέση που πρέπει να ρευστοποιήσουν.

Επίσης το σύνολο των ξένων επενδυτών αποτελείται κυρίως από βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία αναζητούν αποδόσεις από περιφερειακά χρηματιστήρια, αφού κάτι τέτοιο το επιτρέπει το καταστατικό τους (σχετικά με την επένδυση σε ένα ρηχό, περιφερειακό χρηματιστήριο).

Από την έναρξη της συνεδρίασης ανοδικά κινούνται στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι τίτλοι της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαν δεχθεί πιέσεις τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της ΠΕΙΡ βρίσκεται στο limit down, ενώ αυξημένος όγκος υπάρχει στην μετοχή της ΑΛΦΑ. Με μεγάλες απώλειες 22,51% η μετοχή της ΕΤΕ €0,327.

Πλέον η στήριξη για τον γενικό δείκτη βρίσκεται στις 516 μονάδες (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012) με την αντίσταση να τοποθετείται στα επίπεδα των 608,35 μονάδων.

Οι αποτιμήσεις σε πολλές εταιρείες έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές και σε κάποια ανοδική αντίδραση πιθανόν να είναι και αυτές που θα αποδώσουν περισσότερο.

Ο τζίρος στα €56 εκατομμύρια, μέχρι στιγμής.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξεις, οι 46 κινούνται ανοδικά, 33 κινούνται πτωτικά και 11 παραμένουν αμετάβλητες.