Αλλάζει το «μωσαϊκό» των δεικτών του Χ.Α. λόγω τραπεζών

Αλλάζει το «μωσαϊκό» των δεικτών του Χ.Α. λόγω τραπεζών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ξαναγίνεται τραπεζοκεντρικό από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με κατακόρυφη αύξηση της στάθμισης των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, ενώ προσεχώς θα αλλάξει και η στάθμιση των Εθνική και Πειραιώς.

Από σήμερα, η στάθμιση αναλογικά με το free float της Alpha Bank εκτοξεύεται στο 89%, ενώ της Eurobank στο 81%. Η στάθμιση αυτή υπολογίζεται ώστε να βγάλει τη συμμετοχή των εν λόγω μετοχών τόσο στο Γ.Δ., όσο και στον FTSE 25 αλλά και τον τραπεζικό.

Στο Γενικό Δείκτη η Alpha Bank χθες είχε ποσοστό συμμετοχής μόλις 1,73%, ενώ από σήμερα πάει στο 20,88%, ξεπερνώντας και την Coca Cola HBC!

Αντίστοιχα, η Eurobank από μόλις 0,84% που είχε χθες, από σήμερα θα επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 13,15%!

Παράλληλα, η στάθμιση της Alpha Bank στον FTSE 25 από σήμερα ανεβαίνει στο 15,44%, ενώ της Eurobank πάει στο 9,72%! Για να φανεί η διαφορά, θυμίζουμε ότι χθες η στάθμιση της Alpha Bank στον FTSE 25 ήταν 1,14% και της Eurobank μόλις 0,55%.

Φυσικά, οι σημερινές σταθμίσεις είναι στο άνοιγμα της συνεδρίασης και εξυπακούεται ότι στο τέλος της συνεδρίασης τα ποσοστά συμμετοχής των δύο τραπεζικών μετοχών (όπως και όλων των υπολοίπων) θα διαμορφωθούν αναλόγως. Πάντως, σημαντική... απομάκρυνση από τα ποσοστά που ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι Alpha Bank και Eurobank δεν θα υπάρξουν.

Εύλογα, όπως γίνεται αντιληπτό, θα περιοριστεί η στάθμιση στους δείκτες του Χ.Α. για τα μη τραπεζικά blue chips που τώρα κυριαρχούν, όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.ο.κ.

Θυμίζουμε ότι μετά τις πέντε ημέρες μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών των τραπεζών «ζυγίζεται» από το Χ.Α. η νέα διασπορά τους, με βάση τα δημοσιευμένα με τη νέα σύνθεση μετοχολόγια των τραπεζών και έτσι εξάγεται το ποσοστό του free float.

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν όταν και θα μετρηθεί η νέα στάθμιση αρχικά της Πειραιώς και κατόπιν της Εθνικής, θα αλλάξει εκ νέου η συμμετοχή των τραπεζών στους δείκτες του Χ.Α., καθώς θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά με παράλληλο περιορισμό των ποσοστών των Alpha Bank και Eurobank.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. ξαναγίνεται τραπεζοκεντρικό με ότι συνεπάγεται αυτό, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, την άνοιξη του 2014.

Αυτό άλλωστε, η αλλαγή δηλαδή στο «μωσαϊκό» των δεικτών είναι και η κύρια αιτία των εξαιρετικά μεγάλων πιέσεων που δέχτηκαν το προηγούμενο διήμερο τα μη τραπεζικά blue chips, καθώς έλαβε χώρα αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από διάφορα επενδυτικά σχήματα που ρευστοποιούν μετοχές του FTSE 25 και επανατοποθετούνται στις τράπεζες.

Πολλά χαρτοφυλάκια κινούνται αυστηρά ή σε σημαντικό ποσοστό με γνώμονα τους δείκτες. Αυτά τα χαρτοφυλάκια τις τελευταίες ημέρες προέβησαν σε ισχυρότατες πωλήσεις blue chips, εξού και οι εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις σε σύσσωμο σχεδόν τον Large Cap.

Αυτές οι τακτικές συνεχίστηκαν με έμφαση και χθες, ενώ σήμερα Πέμπτη φαίνεται πως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, προσωρινά ίσως.

Άλλωστε, επίκειται και η εισαγωγή στις 14 Δεκεμβρίου και των νέων μετοχών της Εθνικής, που σημειωτέων σήμερα υποχωρεί εκ νέου κατά 19%.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για παρόμοιου τύπου αναταράξεις.

Από την άλλη πλευρά, χθες οι Alpha Bank και Eurobank ήταν οι μόνες μετοχές του FTSE 25 που όχι μόνο έκλεισαν ανοδικά, αλλά ξεχώρισαν με έμφαση κερδίζοντας 4,89% και 3,76% αντίστοιχα. Δεδομένης της κατακόρυφης ισχυροποίησης της επιρροής τους στους δείκτες από σήμερα το Χ.Α. γίνεται σαφώς πιο τραπεζοκεντρικό, ξανά.