Αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α., κάτω από τις 700 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης

Αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α., κάτω από τις 700 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου έχει συμπληρώσει πέντε πτωτικές στις εφτά συνολικά συνεδριάσεις, με απώλειες περίπου 3% το τελευταίο τετραήμερο.

Η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στα χρόνια προβλήματα του τραπεζικού κλάδου και στην ανησυχία για την ταχύτητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα «δραπέτευσης» από τα... τοξικά που έχουν φορτωθεί όλα τα τελευταία χρόνια, τα οποία λειτουργούν ως βαρίδι σε κάθε προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός.

Σε καμιά περίπτωση η αγορά δεν μπορεί να διαμορφώσει αξιόπιστο momentum με άρρωστες τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να σέρνεται όλο το τελευταίο διάστημα στα χαμηλά 5μήνου, ενώ χθες οι τράπεζες έκλεισαν σε χαμηλά οκτώ και πλέον μηνών, επιβεβαιώνοντας αυτά που αναφέρουμε.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, μοιραία το ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιμέρους τίτλους, είτε από το χώρο του FTSE 25 είτε από τις μικρότερες αποτιμήσεις.

Φρέσκα κεφάλαια δεν εισρέουν στην αγορά, οπότε ανακυκλώνονται τα ίδια και αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν όλες οι συνεδριάσεις έχουν περίπου παρόμοια αξία συναλλαγών, δεδομένου ότι σε μια τόσο ρηχή αγορά, 5-6 κύριοι «παίκτες» κάνουν όλη την κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 741,13 μονάδες με οριακές απώλειες 0,11%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από τα χαμηλά των 738,42 μονάδων (-0,48%) έως τα υψηλά των 745,60 μονάδων (+0,49%).

Ο τζίρος έφτασε στα 46,14 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 47,92 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 42,65 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες, με τα 28,1 εκατ. τεμάχια στην Εθνική.

Ο τραπεζικός δείκτης που προέρχονταν από 5ήμερο πτώσης 14% και χθες έκλεισε στις 696,75 μονάδες που ήταν νέα χαμηλά 8μήνου καθώς σ'' αυτά είχε να βρεθεί από τις 9 Φεβρουαρίου 2017, δεν κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 700 μονάδες, παρά την προσπάθεια!

Πιο αναλυτικά, έκλεισε στις 699,45 μονάδες με μικρή άνοδο 0,39%, παρ'' ότι στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 714,70 μονάδες.

Και ασφαλώς, θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός δείκτης, ακριβώς για να μη… μηδενίσει, έχει κάνει δύο reverse spilt επί δέκα! Που σημαίνει, ότι χωρίς τα reverse spilt, είναι κοντά στο μηδέν! Με ότι συνεπάγεται αυτό για όλα τα χαρτοφυλάκια που μπήκαν επενδυτικά στον κλάδο, ασχέτως timing τοποθέτησης…

Ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων σ' ό,τι αφορά την εφαρμογή διατάξεων περιορισμού των κόκκινων δανείων, κάτι που περνά και μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, δεδομένου ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι συστημικών κακοπληρωτών.

Κάθε ημέρα που περνά, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά αρνητικά για τις τράπεζες, καθώς συσσωρεύει ακόμη περισσότερο… σκοτωμένο… αίμα δανείων και υποχρεώσεων στο σύστημα!

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι φορείς, σε Ελλάδα και Ευρώπη για να μην αναβληθούν οι πλειστηριασμοί και να τρέξει η διαδικασία μέσα στο 2017, καθ' ότι επηρεάζει και την αξιολόγηση… Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα δίνει ανάσες στις μετοχές του κλάδου.

Μεικτή ήταν η εικόνα τόσο στις τράπεζες, όσο και στον Large Cap συνολικά. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,60% και η Πειραιώς 1,36%, ενώ η Εθνική υποχώρησε κατά 1,15% και αμετάβλητες έκλεισαν οι Alpha Bank και Attica Bank.

Στον FTSE 25 στήριγμα στο Γ.Δ. στις 740 μονάδες έδωσαν μετοχές όπως Coca Cola HBC +1,53%, Grivalia Properties +1,49%, Aegean Airlines +1%, ΕΛΠΕ +0,95% και Jumpo +0,60%, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Fourlis -3,04%, Lamda Development -2,89%, Viohalco -2,61%, ΟΤΕ -2,42%, Motor Oil -2,33% κ.λπ.

Στον Mid Cap πτώση είχαν οι Intracom, Intralot, Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Νηρέας και Πλαστικά Θράκης, ενώ κέρδη είχαν οι Ικτίνος (+7,61% και νέα υψηλά πολλών ετών), ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Κορρές, Πλαίσιο και Υγεία.

Στην ευρύτερη αγορά αίσθηση έκανε η μεγάλη πίεση που δέχτηκε το δικαίωμα της Κέκροψ που οδηγήθηκε στο -31,76% με όγκο 55.661 τεμαχίων, ενώ πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Χατζηκρανιώτης, Newsphone, Sato, Frigoglass, Κέκροψ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Ιατρικό Αθηνών, Μύλοι Λούλοι κ.λπ.

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη, με 49 μετοχές σε άνοδο και 50 σε πτώση.