Αδιαφορούν οι επενδυτές για τις γεωπολιτικές εξελίξεις;
Shutterstock
Shutterstock

Αδιαφορούν οι επενδυτές για τις γεωπολιτικές εξελίξεις;

Οι επενδυτές κοιτάζουν μόνο μπροστά τους. Μελετούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών. Παρακολουθούν την καταγραφή νέων υψηλών κορυφών και τις ενθουσιώδεις διαγραμματικές αναλύσεις.

Παράλληλα, λαμβάνουν τα μηνύματα τους και από το μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου τα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν ισχυρά, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται αισθητά και τη Fed να προβλέπει ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα την αποφυγή της ύφεσης.

Ωστόσο, οι επενδυτές αρνούνται να αφουγκραστούν και να ζυγίσουν στις επενδυτικές τους αποφάσεις τον «γεωπολιτικό παράγοντα». Και εν μέρει αυτή η στάση δεν είναι ανεξήγητη. Διότι δυο χρόνια μετά από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν είναι πλέον εμφανείς. Ίσα – ίσα, που η ενεργειακή κρίση ώθησε τις αγορές να αναζητήσουν και να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις, επενδύοντας στην έρευνα και στην καινοτομία.

Έτσι προς το παρόν οι επενδυτές, δεν προσμετρούν στα δεδομένα που επεξεργάζονται, τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και τις επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών στόλων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ούτε την αύξηση της έντασης στη Συρία και το Ιράκ από τις τουρκικούς και ιρανικούς βομβαρδισμούς, αλλά ούτε και από την όξυνση των σχέσεων Ιράν – Πακιστάν.

Ταυτόχρονα δεν προσεγγίζουν την κλιμάκωση του «πολέμου» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και των chips πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Μέρος αυτής της κλιμάκωσης, αποτελεί και το θέμα της Ταϊβάν μετά από την επιβεβαίωση της αυτόνομης πορείας που επέλεξε η μικρή αυτή χώρα, με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

Και ενώ η τιμή του πετρελαίου παραμένει χαμηλά, η ένταση στην περιοχή έχει οδηγήσει τον δείκτη Dreury World Container Index σε άνοδο της τάξης του +23% μέσα σε μια εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι το κόστος των ναύλων, το συνολικό μεταφορικό κόστος και το κόστος της ασφάλισης σύντομα θα επηρεάσουν τομείς της πραγματικής οικονομίας.

Το ίδιο συμβαίνει και σε επιμέρους δείκτες που αφορούν σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους όπως είναι Shanghai – Rotterdam, Shanghai – Los Angeles, Shanghai - Genoa, σε αντίθεση με τη διαδρομή Rotterdam – New York που διέρχεται μέσα από περιοχές χωρίς ένταση, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα.

Δεν είναι όμως μόνο τα «εύφλεκτα γεωπολιτικά γεγονότα» που παραμένουν έξω από το μικροσκόπιο των επενδυτών. Εκτός προσοχής παραμένουν και τα ανεγειρόμενα τείχη του προστατευτισμού, οι μεταφορές παραγωγικών μονάδων από χώρα σε χώρα ή ακόμα από ήπειρο σε ήπειρο, καθώς και η ενίσχυση κάποιων περιφερειακών συνεργασιών και συμμαχιών που δομούν ένα νέο γεωπολιτικό καθεστώς, με νέους συσχετισμούς και ισορροπίες.

Εκτός του ραντάρ των επενδυτών της Wall Street παραμένει και μεγάλο ερωτηματικό που ακούει στο όνομα Κίνα. Το 2024 είναι η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το κραχ του 2015-2016, για τις αποδόσεις των δεικτών των βασικότερων κινεζικών χρηματιστηρίων. Και αυτό, από πολλούς αναλυτές χαρακτηρίζεται σαν η εμφάνιση μόνο της κορυφής του παγόβουνου, που λειτουργεί αποτρεπτικά προς το επενδυτικό ρίσκο.

Μπορεί η Wall Street να κινείται στους ρυθμούς της Nvidia, της Apple, της Amazon, της Google, της Microsoft και της Meta (Facebook), ωστόσο τίποτα στον κόσμο δεν είναι ξεκομμένο. Οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει παραμέληση της μεγάλης εικόνας. Που δεν είναι και ιδανική.