Η αξία της ασφάλισης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών

Η αξία της ασφάλισης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών

Από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, έως τη Μήδεια του περασμένου χειμώνα και τον σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης οι φυσικές καταστροφές ανέδειξαν τη σημασία της ασφάλισης της περιουσίας. Μάλιστα, η κλιματική κρίση σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα συμβάλει στην αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο μόλις το 15% των ακινήτων στην Ελλάδα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Και αυτό παρά το γεγονός πως το κόστος δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ ετησίως για περιουσία 100.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή η ασφάλεια αυτοκινήτων είναι υψηλότερη και κατά μέσο όρο είναι 300 ευρώ το έτος.

Μάλιστα, τα 2/3 των ασφαλισμένων ακινήτων έχουν προχωρήσει μετά από παρότρυνση των τραπεζών, προκειμένου να συναφθεί στεγαστικό δάνειο. Επομένως στην ουσία με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη η ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών δεν υπερβαίνει ο 5%. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο περιουσίας στην Ευρώπη το 2019 ήταν 178 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 40 ευρώ.

Ειδικότερα ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που ασφαλίζεται για 100 χιλ. ευρώ, το ετήσιο ασφάλιστρο έναντι φυσικών καταστροφών είναι της τάξης του 1/1.000 της ασφαλιζόμενης αξίας, δηλαδή περίπου 100-200 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο των  πυρκαγιών δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης ακινήτων σε δασικές περιοχές, μετά όμως από τον έλεγχο κάποιον παραμέτρων σε προσυμβατικό επίπεδο. Ανάμεσα τους είναι ο τρόπος κατασκευές, η νομιμότητα του κτίσματος, η τήρηση των κανονισμών και συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών εξασφαλίζει «fast track» διαδικασίες για τις ζημιές και αποζημιώσεις. Οι ασφαλιστικές προχωρούν γρήγορα με απλοποιημένες διαδικασίες στην άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών, καθώς και στην καταβολή αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους τους. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εταιρείες επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά θεσπίζοντας ειδικές γραμμές υποστήριξης και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, καθώς και άλλων καναλιών επικοινωνίας συνεχούς λειτουργίας. Μάλιστα, οι ασφαλιστικές αντιμετώπισαν τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων άμεσα με προκαταβολές και άλλες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό πως η ασφαλιστική αγορά αποζημίωσε άμεσα με πάνω από 38 εκατ. ευρώ τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Από αυτές τις ζημιές, 742 αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 38,3 εκατ. ευρώ) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση περίπου 200 χιλ. ευρώ)

Η ασφαλιστική αγορά έχει αποδείξει πως διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη μεγάλων φυσικών καταστροφών με σκοπό να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή κάλυψη για τους πολίτες στις φυσικές καταστροφές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες με μεγάλα ποσά.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η σημασία και η αξία της ασφάλισης της περιουσίας, καθώς οι κίνδυνοι από την κλιματική κρίση συνεχώς αυξάνονται και οδηγούν σε ραγδαία αύξηση των φυσικών καταστροφών. Αυτό σε συνδυασμό με τις διαχρονικά αργές διαδικασίες που ακολουθούνται για την καταγραφή και αποζημίωση ζημιών από φυσικές καταστροφές από το κράτος, φέρνουν την αναγκαιότητα ιδιωτικής ασφάλισης περιουσίας στο προσκήνιο.