Black Box: Το Γέιλ, το ΜΙΤ και το μαθηματικό της... Σάμου

Ποια είναι μεγαλύτερη ….  επιτυχία; Η υποτροφία με 100% στο MIT και με 97% στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ή η εισαγωγή με βαθμό 3 στο μαθηματικό στη Σάμου; Το ελληνικό όνειρο για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση έχει δύο όψεις. Η μια καταγράφηκε στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις όταν τα ελληνικά πανεπιστήμια άνοιξαν διάπλατα τις πύλες τους και υποδέχθηκαν χιλιάδες επιπλέον φοιτητές, με βαθμούς μικρότερους από όσο αξίζει η κόλλα χαρτιού στην οποία έγραψαν.

Η δεύτερη όψη είναι αυτή των υποτροφιών που έλαβαν δύο νέα παιδιά. Η πρώτος από το Γέιλ και η δεύτερη από το MIT.

Και όμως, στην Ελλάδα με βάση τη συριζαϊκή αντίληψη (όχι συλλήβδην αριστερή) και την πολεμική εμμονή κατά τις αριστείας, επιτυχία και παράδειγμα προς μίμηση είναι πρώτη. Η είσοδος με βαθμό 3 σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο σπόρος που σιγά - σιγά μεγαλώνει και γίνεται ζιζάνιο είναι πως άκοπα, χωρίς καμία προσπάθεια, αγωνία, σκληρή δουλειά, στόχος είναι να ...διορίζονται φοιτητές.

Μπορούμε φυσικά πάντα να συζητήσουμε αν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής και τον χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις ή ελεύθερη είσοδος με υποχρεωτικές εξετάσεις απολυτηρίου. Αλλά δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης και ζητά να μην ισχύσει το όριο, η βάση δηλαδή, εισαγωγής στις σχολές.

Και δεν φτάνει αυτό. Συνεχίζει να υποστηρίζει, να επικροτεί, αν όχι να υποδαυλίζει καταλήψεις σχολών και πορείες διαμαρτυρίας με την κομματικά οργανωμένη νεολαία του στην πρώτη γραμμή.

Σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να ανοίξει παράθυρο στο μέλλον, να αλλάξει νοοτροπία και να επενδύσει στην Παιδεία, στη γνώση, στην καινοτομία και στην αντιστροφή του brain drain, όταν γίνεται ψηφοθηρική σημαία η «μη προσπάθεια», τότε είναι πολύ εύκολο να γίνει αντίστοιχα σημαία και η λειτουργία της οικονομίας μέσα από επιδόματα.

Πώς το έλεγαν; Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο...

---

-Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν χθες στην Prodexpo North. Αυτό που αξίζει σίγουρα να κρατήσουμε είναι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στο τουριστικό real estate. Ενδιαφέρον που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο ιδίως για ξενοδοχεία, με το 80% των συναλλαγών των προηγούμενων δύο ετών να αφορούν σε ξένους επενδυτές και μόλις το 20% σε Έλληνες ξενοδόχους. Η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει ένταση των επενδύσεων στον κλάδο, καθώς με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα υπάρξουν πολλά τουριστικά ακίνητα που θα βγουν στο…σφυρί. Επομένως, όταν αρθούν οι περιορισμοί τόσο στο δικαστικό κομμάτι, όσο και στο λειτουργικό και αρχίσουν οι πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος θα κυριαρχείται από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων. Εν ολίγοις; Ο ξενοδοχειακός κλάδος αργά και σταθερά…αλλάζει χέρια.

---

Όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη, για την Ελλάκτωρ, ημερομηνία της 22ας Απριλίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση με αντικείμενο την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τόσο εντείνεται η πολεμική -δίκαιη ή άδικη θα το κρίνουν οι μέτοχοι- της πλευράς ΜπάκουΚαϋμενάκη – Καλλιτσάντση κατά της σημερινής διοίκησης και της Reggeborgh. Το μήνυμα των προαναφερόμενων μετόχων -οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν δια αντιπροσώπων με συνολικά δικαιώματα ψήφου 25,824%- είναι πως θα καταψηφίσουν την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ εφόσον δεν αλλάξει το Δ.Σ. Η εκτίμηση από την πλευρά τους είναι πως χωρίς τη δική τους θετική ψήφο η αύξηση κεφαλαίου δεν θα περάσει...

---

Σε αναμονή βρίσκονται οι Κουτσολιούτσοι καθώς όλα δείχνουν πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο εισαγγελέας να τους ασκήσει μία ακόμη ποινική δίωξη και να παραπεμφθούν σε δίκη. Πλησιάζει η ώρα της κρίσης καθώς πέρυσι δύο θυγατρικές εταιρείες του κινεζικού ομίλου Fosun κατέθεσαν στην Εισαγγελία μήνυση σε βάρος των Δημήτρη, Καίτη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Τι υποστηρίζουν; Πως μπήκαν σε μία εταιρεία με 9,5% πληρώνοντας 85 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησαν το ποσοστό τους στο 16,37% τμηματικά. Τώρα οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως έπεσαν θύματα απάτης και πλαστογραφία των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, με βάση τα οποία πήραν την επιχειρηματική απόφαση να μπουν στη FFG. Το υπόμνημα των Κουτσολιούτσων έχει ήδη κατατεθεί στην εισαγγελέα.

---

-Πληροφορίες, που επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά είναι απολύτως έγκυρες, αναφέρουν πως επίκειται συνεργασία της ΔΕΛΤΑ με την Danone. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η παραγωγή στραγγιστού γιαουρτιού στη χώρα μας του brand Activia. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα πρόκειται για μία κίνηση που αυξάνει τον ανταγωνισμό στη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά του γιαουρτιού στη χώρα μας. Το brand Activia μέσα από αυτή της συμφωνία θα ενισχυθεί και θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από άλλες μάρκες γιαουρτιών των Κρι-Κρι και της Όλυμπος.

---

Από το Φεβρουάριο του 2020 έχουμε να δούμε τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών στην Attica Συμμετοχών. Η φημολογία για έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού για την πώληση του 90% ακόμα δεν επιβεβαιώνεται. Η καθαρή θέση στο 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Από κοντά και η MIG που κατέχει το 80% των μετοχών.

---

Δυναμικά κινούνται οι Έλληνες πλοιοκτήτες καθώς στο πρώτο τρίμηνο επένδυσαν 2,7 δισ. δολάρια στην αγορά 49 νεότευκτων πλοίων σε σύνολο 184 παγκοσμίως.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι παραγγελίες του φετινού Μαρτίου για την ελληνική πλοιοκτησία αυξήθηκαν κατά 280% σε ετήσια βάση (τον Μάρτιο του 2020 στο peak της κρίσης του κορονοϊού, έγιναν μόλις 5 παραγγελίες) και αντιστοιχούν στο 10,33% της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότητας στη διάρκεια του μήνα.

Την προτίμηση των Ελλήνων κέρδισαν τα δεξαμενόπλοια και τα LPG carriers με τα  containerships, ενώ το Μάρτιο οι συνολικές παραγγελίες των εφοπλιστών παγκοσμίως έφθασαν τα 184 πλοία, χωρητικότητας 20,5 εκατ. dwt, με κόστος 12,5 δισ. δολαρία. Επενδύσεις αυξημένες κατά 75% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 102% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 που είχαν παραγγελθεί 91 πλοία.

-Περίπου 460 χιλιάδες νέες μετοχές της Intrakat προέκυψαν από την άσκηση των stock options σε τιμή 30 λεπτά ανά μετοχή.

---

-Δεν άρεσε ιδιαίτερα η ανακοίνωση της Jumbo για τη μη διανομή υπόλοιπου μερίσματος για το 2020. Παρόλα αυτά τα 139 εκατ. ευρώ της τελικής γραμμής ήταν καλύτερα από αυτά που ανέμενε η αγορά. Οι τρεις μήνες κανονικής και αδιάλειπτης λειτουργίας ως προϋπόθεση για το μέρισμα χρήζουν επεξήγησης. Περισσότερα στη σημερινή παρουσίαση στην ένωση θεσμικών.

---

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 144 ημέρες, έμειναν κλειστά τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development το 2020! Προφανώς, η αναστολή λειτουργίας με στόχο την αποφυγή των συναθροίσεων υπήρξε επιβεβλημένο μέτρο για τον περιορισμό του κορονοϊού, αλλά σε επίπεδο business plan αποτελεί κανονικό εφιάλτη για έναν διευθύνοντα σύμβουλο. Παρόλα αυτά, ο CEO της Lamda Οδ.Αθανασίου κατάφερε το 2020 να διατηρήσει αμετάβλητη στο 98% την επισκεψιμότητα των τριών malls (Athens Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos), ενώ πέτυχε να διαπραγματευτεί 80 μισθωτικές συμβάσεις με τους ίδιους όρους. 
---

-Εκ νέου υψηλός όγκος στη Frigoglass η οποία δεν έχει δει θετικό πρόσημο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του fund Avenue o πωλητής είχε στις 19 Μαρτίου το 4,97% των μετοχών ή 17,7 εκατ. μετοχές. Έκτοτε η μετοχή έχει πραγματοποιήσει περίπου 15 εκατ. μετοχές.

---

-Ενενήντα οκτώ και απόψε…