Black Box: Τα μυστικά του πράσινου deal Τέρνα Ενεργειακής – Οcean Winds

Η στρατηγική συνεργασία της Τέρνα Ενεργειακή με την Ocean Winds για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα μετά από χρόνια, για να ανοίξει επιτέλους μια αγορά με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.

Η Τέρνα Ενεργειακή προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό και με μεγάλη προσοχή τη συγκεκριμένη συμφωνία επιδιώκοντας να είναι απολύτως έτοιμη να ξεκινήσει επενδύσεις μόλις αντιμετωπιστεί το θέμα του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας υπό τον Κ. Σκρέκα, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2021 και θα αποσαφηνίζει θέματα αδειοδότησης, χωροθέτησης και διασύνδεσης με το δίκτυο.

Εξ ου και η συμμαχία με την Ocean Wind η οποία αποτελεί joint venture δύο ενεργειακών κολοσσών με μεγάλη εμπειρία, της EDPR που διευρύνει συνεχώς την παρουσία της στην Ελλάδα, και της ENGIE.

Για την ιστορία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα πολύ πριν την κρίση.

Αλλά τότε το μεγάλο project που αφορούσε και άλλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το «έκαψαν» οι εμμονές της «πράσινης Τίνας» (Μπιρμπίλη).

Τώρα που έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, η ελπίδα όλων είναι μη χαθεί και αυτή η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία.

Γιατί αν είχε προχωρήσει τότε η ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Περιστέρης, θα είχε ήδη σήμερα δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια ολόκληρη βιομηχανία με αντίστοιχη τεχνογνωσία και το επιστημονικό δυναμικό για επενδύσεις σε off shore αιολικά πάρκα.

Επενδύσεις που θα έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη για βιομηχανίες, ναυπηγεία, λιμάνια, δημόσιο (φόροι – εισφορές) και ιδιωτικό τομέα και φυσικά με χιλιάδες θέσεις εργασίας στη διάρκεια ανάπτυξης των έργων. Τα θετικά τέτοιων projects έχουν και εθνική και γεωπολιτική διάσταση καθώς μπορούν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε πεδίο διεθνών επενδύσεων από τεράστιους ενεργειακούς ομίλους.

---

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank η οποία επιδιώκει να αντλήσει από την αγορά το ποσό των 500 εκατ.  ευρώ. Το ψηφιακό roadshow που πραγματοποιεί από χθες το επιτελείο της Alpha Bank, συναντά ισχυρή ανταπόκριση από θεσμικούς επενδυτές και funds και η επιτυχία της έκδοσης θεωρείται εξασφαλισμένη, ήδη από την πρώτη ημέρα. Η εν λόγω έκδοση την οποία τρέχουν οι JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers, θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας αλλά και θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους βελτιώνοντας την κεφαλαιακή απόδοση για τους μετόχους της Alpha Bank. Το στοίχημα αυτή την περίοδο όπου επικρατεί σχετικός εκνευρισμός στην αγορά ομολόγων είναι να επιτευχθεί ένα καλό επιτόκιο, τέτοιο που να ικανοποιεί τους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν καλές αποδόσεις και να μην επιβαρύνει το κόστος της τράπεζας.

---

Θετικό πρόσημο θα έχει όπως μαθαίνουμε ο ισολογισμός χρήσης 2020 για τον όμιλο της Motor Oil. Οι εκτιμήσεις αναλυτών βάζουν τον πήχη των συγκρίσιμων καθαρών κερδών σε ένα επίπεδο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, επίτευγμα πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που η πετρελαϊκή βιομηχανία και η βιομηχανία διύλισης βίωσε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

---

Πρώτη στοιχηματική online εταιρεία το 2020 η Stoiximan με μερίδιο αγοράς 51%. Όπως όλα δείχνουν, η απόσβεση της επένδυσης από τον ΟΠΑΠ θα γίνει πολύ γρήγορα.

---

Η υστέρηση του ΑΔΜΗΕ με την υπόλοιπη αγορά συνδέεται περισσότερο με πωλήσεις από μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο που πρόσφατα έπεσε κάτω από το όριο του 10%. Η καθυστέρηση στο θέμα της πώλησης του 25% επίσης έχει παγώσει κινήσεις από επενδυτές που περιμένουν κάποιο momentum νέων. Παραμένει πάντα μια πολύ καλή επενδυτική επιλογή με σταθερές μερισματικές αποδόσεις για τους πιο συντηρητικούς.

---

Τέλος Μαρτίου φαίνεται ότι θα υπάρχει απόφαση από την Ε.Ε. για την υιοθέτηση Ευρωπαϊκού διαβατηρίου υγείας που θα ανοίξει την αγορά των αεροπορικών πτήσεων.

---

Τυπική διαδικασία η Δημόσια Προσφορά στον Τσουκαρίδη καθώς οι αγοραστές έχουν ξεπεράσει ήδη το 90%.

---

Από τα highlights της παρουσίασης των ΕΛΠΕ ήταν η αύξηση των εξαγωγών το 2020 κατά 14%. Οι εξαγωγές αποτελούν το 59% των πωλήσεων εκ των οποίων το 9,5% στην Κίνα.  Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία η κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα ήταν μειωμένη κατά 8%. Οι δανειακές υποχρεώσεις που λήγουν το 2021 περιλαμβάνουν ομόλογο 200 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ωστόσο έχει μειώσει στο 50% το χρηματοοικονομικό κόστος από το 2016, στα 104 εκατ. ευρώ με προοπτική να πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ τη φετινή χρήση. Το πρώτο τρίμηνο πάντως με τα περιθώρια διύλισης που επικρατούν διεθνώς θα είναι σε αναιμική λογική μεγεθών.

---

Μετά τα χθεσινά κλεισίματα των τραπεζών η κατάταξη σε σχέση με την αρχή του έτους είναι η εξής: Eurobank +14%, Εθνική Τράπεζα -2,9%, Alpha Bank -3%, Τράπεζα Πειραιώς -39%. Από τους μεγάλους κερδισμένους των τελευταίων ημερών είναι και το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς που κινείται στην περιοχή του 92 με χαμηλό ζωής το 48.

---

Δεν προβλημάτισε τους επενδυτές η χθεσινή ενημέρωση της Jumbo για την πτώση πωλήσεων κατά 34% μέσα στον Φεβρουάριο και 19% στο πρώτο δίμηνο του έτους, κυρίως λόγω των κλειστών καταστημάτων στις κόκκινες περιοχές της χώρας. Ρουμανία, Βουλγαρία συνεχίζουν να τρέχουν με σημαντική αύξηση πωλήσεων, αλλά η θετική ερμηνεία της αγοράς που υποδέχτηκε τα νέα ωθώντας τη μετοχή 6% υψηλότερα, είναι ότι η πασχαλινή περίοδος μπορεί να σωθεί.

---

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για δύο ακίνητα των Trastor και Dimand, με τις συμφωνίες να έχουν κλείσει. Όπερ και εγένετο, καθώς η Trastor ανακοίνωσε τη μίσθωση του κτιρίου του παλιού ΔΟΛ στην XM Forex, ενώ η Dimand προχώρησε στη μίσθωση του παλαιού κτιρίου της παλιάς Ελευθεροτυπίας στη Webhelp, η οποία αναμένεται να εγκατασταθεί στο συγκρότημα το προσεχές διάστημα.

---

Το σπάσιμο της Singular Logic σε δυο διακριτούς τομείς αλλά και εταιρείες οι οποίες θα τρέχουν υπό την εποπτεία  των Epsilon Net και Space Hellas περιλαμβάνει ο επιχειρηματικός σχεδιασμός των δύο νέων μετόχων της με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στην αγορά λογισμικού αλλά και την ανάπτυξη του υφιστάμενου τομέα του Integration και των έργων για μεγάλους πελάτες τόσο του Ιδιωτικού τομέα, όσο και του Δημοσίου, μεταξύ άλλων. 

Έτσι η Epsilon SingularLogic A.E, είναι η νέα εταιρεία της οποίας την ευθύνη και το 60% του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει η Epsilon NET, η οποία θα εισφέρει τον κλάδο εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERP της πλατφόρμας Pylon και η Space Hellas θα καταβάλλει ποσό 3,5 εκατ.ευρώ. 

Αντίστοιχα η Space Hellas Α.Ε. αναλαμβάνει την ανάπτυξη του υφιστάμενου τομέα του Integration και των έργων για μεγάλους πελάτες τόσο του Ιδιωτικού τομέα, όσο και του Δημοσίου, την επέκταση της δραστηριότητας με λύσεις που υλοποιούνται με διεθνή πληροφοριακά συστήματα και  τη διαχείριση των λύσεων σε κάθετους τομείς της μεγάλης αγοράς που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν από τη SingularLogic Α.Ε, η οποία πλέον ενσωματώνει και τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Για λόγους μετοχικής ισορροπίας η Space Hellas αφού καταβάλει 550 χιλ ευρώ στην Epsilon NET θα έχει το 60% της εταιρείας.

Όπερ σημαίνει ότι η αρχική εταιρεία σπάει σε δύο εταιρείες ανάλογα με τον επιχειρηματικό κλάδο και  η μετοχική σχέση γίνεται ισότιμη ώστε να μπορεί κάθε μια από τις εισηγμένες να ενοποιεί πλήρως τα αποτελέσματα του κλάδου που εξειδικεύεται αλλά και να μεγιστοποιηθεί και η απόδοση της αρχικής επένδυσης με την ολική επαναφορά της εξαγορασθείσας. 

---

Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Intercontinental, όπου θα ανακοινωθεί η πορεία της εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το 2020 έκλεισε θετικά, ενώ για το 2021 σχεδιάζεται επέκταση του χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα που εντοπίζονται στον ξενοδοχειακό κλάδο και στα επαγγελματικά ακίνητα.

---

Δεν έχει τέλος το σίριαλ μεταξύ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης που εμπορεύεται την μπύρα Βεργίνα, και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Χρόνια μετά τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η βορειοελλαδίτικη ζυθοποιία ανοίγει πάλι θέμα δικαστικών προσφυγών διεκδικώντας αποζημιώσεις από τη μητρική Heineken και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την τελευταία να διαμηνύει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προάσπισης των συμφερόντων της.

---

Η ανανέωση των τραπεζικών συμβάσεων και η διατήρηση των πιστωτικών ορίων στα κεφάλαια κίνησης «κρατούν» τη Fieratex. Η διοίκηση της εισηγμένης, όπως μαθαίνουμε, έχει ρίξει όλο το βάρος της στις εξαγωγές, καθώς η εγχώρια αγορά είναι κλειστεί, με το λιανεμπόριο να αργεί ακόμη να ανακάμψει. Έχει ήδη πετύχει διεύρυνση του πελατολογίου της στο εξωτερικό, όπου κατευθύνεται περίπου το 60% της παραγωγής της.