Black Box: Τα λόμπι πίσω από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο. Ελληνικά καλώδια από χρυσάφι, Frigoglass και πετροδόλαρα

Για τους στόχους και τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο έχετε ήδη διαβάσει αναλυτικά ρεπορτάζ στο Liberal. Σήμερα η στήλη θα σταθεί στους Ελληνοαμερικανούς που «επιμελήθηκαν» της συνάντησης Μπάιντεν - Μητσοτάκη, καθώς επίσης και της ιστορικής ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας ,Τζορτζ Τσούνης διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο. Ο μηχανισμός που κινητοποιήθηκε απαρτίζεται από ιερείς, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, έως τον προσωπικό φίλο του Τζο Μπάιντεν, Alex Karloutsos. Κινητοποιήθηκε το Ελληνοαμερικανικό λόμπι για την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο. Όπως η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια Ελένη Κουναλάκη και γερουσιαστές Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Ανάμεσά τους οι Ρεπουμπλικάνοι Gus Bilirakis και Nicole Malliotakis και βεβαίως οι Δημοκρατικοί όπως οι John Sarbanes, Dina Titus,  Charlie Crist και Chris Pappas.

Στο παρασκήνιο, συνέβαλαν ο Άντυ Μανάτος, ο Μάικ Μανάτος, ο Τζορτζ Μάρκους και ο Νίκος Λαρυγγάκης Εν ολίγοις στην επίτευξη του θετικού αποτελέσματος για τη χώρα μας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, συνέβαλαν ομογενείς ιερείς, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

---

Εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Cenergy. Δεν είναι η αύξηση πωλήσεων κατά 31% στα 300 εκατ. ευρώ, ούτε τα κέρδη προ φόρων που εκτινάχθηκαν. Είναι τέσσερα στοιχεία που δημιουργούν πολύ θετικές προοπτικές.

Πρώτον, η λειτουργική κερδοφορία η οποία ενισχύθηκε 39% στα 25,8 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως το ανεκτέλεστο τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο στο 1 δισ. ευρώ. Με τη στήλη να πληροφορείται πως έχει αυξηθεί τον Απρίλιο, καθώς γίνονται συνεχώς νέες σημαντικές αναθέσεων έργων σε σωλήνες χάλυβα ανά τον κόσμο. Το τρίτο στοιχείο, είναι πληροφορίες της στήλης, πως η ανάπτυξη της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί. Σε νέες αγορές, με τη δύσκολη Ασία να φαίνεται πως είναι το επόμενο στοίχημα.

Το τελευταίο στοιχείο είναι πως το πρώτο τρίμηνο, όπου καταγράφηκαν αυτές οι επιδόσεις, δεν είναι παραδοσιακά το δυνατό τρίμηνο της εταιρείας. Εν ολίγοις, οι προοπτικές είναι θετικές και η Cenergy βαίνει ολοταχώς για ρεκόρ κερδών και πωλήσεων το 2022.  Η Cenergy εκμεταλλεύεται  τα megatrends για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, πράσινη μετάβαση, ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, μεταφορά ενέργειας αποτελούν τάσεις που ευνοούν τα προϊόντα της εταιρείας. Σχετικά με την πιθανή συνεργασία με την Ørsted για την κατασκευή ενός εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι συζητήσεις συνεχίζονται.

---

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων 24% κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Frigoglass, αν και ο πόλεμος την επηρέασε σημαντικά, ειδικά στον κλάδο ψύξης, όπου το περιθώριο EBITDA μειώθηκε αισθητά. Ο κλάδος της υαλουργίας πέτυχε υψηλότερο EBITDA έναντι του περσινού και η διοίκηση διατήρησε την εκτίμηση για διψήφια αύξηση πωλήσεων στον κλάδο στο σύνολο της χρήσης. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την παραγωγή και επειδή το εργοστάσιο στη Ρουμανία έχει καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς, υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ακυρώσεις. Επιπλέον η Ρωσία έχει σημαντική μείωση. Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχε αύξηση πωλήσεων 71% και τον Μάρτιο υποχώρησε 22%, ενώ στη συνέχεια η Coca Cola διέκοψε τις τοποθετήσεις ψυγείων.

Λόγω των παραπάνω επηρεάστηκαν οι ταμειακές ροές και η διοίκηση έχει προσλάβει συμβούλους και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα όπως είπε στην τηλεδιάσκεψη, για τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή διάρθρωση. Στο τέλος Απριλίου είχε ρευστότητα 67 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης πως ξεκίνησε να εισπράττει χρήματα από την ασφαλιστική και από τη διακοπή της παραγωγής στη Ρουμανία, εκτός από τα χρήματα που έχει λάβει από την καταστροφή του εργοστασίου. Η κατασκευή του νέου εργοστασίου ξεκινάει στις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παραγγείλει τα πάντα. Μέχρι να λειτουργήσει έχει νοικιάσει εκτάσεις και δημιουργεί ένα μικρό εργοστάσιο για να καλύψει τη ζήτηση σε ψυγεία. Σημειώστε πως για να πάει ένα φορτηγό πλέον από τη Ρωσία στην Ρουμανία προϊόντα, το κόστος σε σύγκριση με πριν το πόλεμο έχει τριπλασιαστεί.

---

Όλο το Δημόσιο στο ψηφιακό νέφος θα μεταφερθεί σταδιακά, όταν ολοκληρωθεί το έργο που έχει ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης. Ουσιαστικά, το project των 118 εκατ. ευρώ θα οδηγήσει στη δημιουργία ψηφιακού νέφους για τις κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς (G-Cloud) και για τον τομέα της υγείας (H-Cloud) και θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Μπορεί ο όρος ψηφιακό σύννεφο να είναι κάπως υπερβατικός, αλλά το έργο θα επιτρέψει την παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία εικονικών σταθμών εργασίας και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας του συστήματος. Οι εικονικοί σταθμοί εργασίας θα κάνουν ευκολότερη την τηλεργασία στο Δημόσιο, ενώ ήδη δρομολογείται η υιοθέτηση εφαρμογών ελέγχου-όπως η εικονική υποδομή περιβάλλοντος εργασίας- της αποδοτικότητας όσων εργάζονται από απόσταση. Γενικότερα όμως, το cloud στο Δημόσιο είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς θα επιτρέψει τη συγκέντρωση υπολογιστικών πόρων δημοσίων φορέων (π.χ. διασπαρμένα Data Centers) και ως αποτέλεσμα την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Υπάρχουν, δε, και οικονομικά οφέλη. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κόστη λειτουργίας (αφού τα συστήματα είναι στο cloud) παρά μόνον του προσωπικού (το οποίο συνήθως ανήκει σε τρίτο φορέα) που διαχειρίζεται τις εφαρμογές.

---

Δύσκολη άσκηση έχουν να λύσουν το καλοκαίρι τα τουριστικά λεωφορεία λόγω του αυξημένου κόστους καυσίμου. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το λεωφορείο είναι το βασικό και πιο προσιτό μέσο μετακίνησης των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα μόνο απειλούν το φθηνό αυτό προϊόν. Γι’ αυτό η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού έχει ζητήσει να διατηρηθεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική κρίση, αλλά και να χρηματοδοτηθεί, μέσω ΕΣΠΑ, η ανανέωση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων με τελευταίας τεχνολογίας οχήματα. Πάντως, ένα συναφής των τουριστικών λεωφορείων κλάδος, αυτός των ΚΤΕΛ φαίνεται να ευνοείται. Κι αυτό επειδή, όπως προβλέπει τροπολογία, διατίθεται στα ΚΤΕΛ συνολικό ποσό 55 εκατ. ευρώ, που προέρχεται και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του στόλου τους.

---

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας των short στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street μπορεί να είναι ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στον πάτο. H έκθεση σε θέσεις short στις αμερικανικές μετοχές μειώθηκε δραματικά φέτος στα 840 εκατ. δολάρια από πάνω από 1.07 τρισ. δολάρια στο τέλος της περυσινής χρονιάς, παράλληλα με την πτώση της αγοράς, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας S3 Partners.Οι παίκτες με θέσεις short δεν πωλούσαν στις φάσεις αδυναμίας της αγοράς, αλλά αντίθετα μείωναν την έκθεση τους σε ήπιο βαθμό, πιθανό σήμα πως πλησιάζουμε στον πάτο της πρόσφατης διόρθωσης, εκτιμά η S3 Partners.

Πάντως μέχρι στιγμής φέτος οι λεγόμενοι σορτάκηδες συνεχίζουν να σημειώνουν υπεραπόδοση σε σύγκριση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Τα κέρδη τους mark-to-market ανέρχονται σε 215.6 δισ. δολάρια φέτος, από τα οποία τα 144 δισ. δολάρια σημειώθηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ο ευρύς δείκτης S&P 500 είχε το χειρότερο ξεκίνημα εδώ και δεκαετίες φέτος και έχασε το 10% της αξίας του τον τελευταίο μήνα με την αγορά να βάλλεται από τις ανησυχίες του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων. Σύμφωνα με την S3, οι μετοχές της Tesla, της Amazon και της Apple ήταν μεταξύ των πιο επικερδών short φέτος, ενώ οι μετοχές της Alphabet, της Netflix και της Baker Huges ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη αύξηση σε θέσεις short.

---

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες του 2022 και η Aramco, η γιγαντιαία υπό κρατικό έλεγχο πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λίγες μέρες αφού έγινε πάλι η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία απ’ όσες είναι εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια, ξεπερνώντας την Apple, η οποία έπεσε θύμα της χρηματιστηριακής διόρθωσης, φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία αρκετά σημαντική κίνηση. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το απόγευμα της Τρίτης που μας πέρασε, η Aramco ετοιμάζεται να εισαγάγει στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το Tadawul, τον εμπορικό της βραχίονα, διαθέτοντας στους επενδυτές ένα ποσοστό κοντά στο 30% . Κατά το διεθνές πρακτορείο, η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Morgan Stanley προκειμένου να προετοιμάσουν την εισαγωγή της Aramco Trading Company. Η εκτίμηση της αξίας της Aramco Trading, η οποία κάποτε αποτελούσε οργανικό κομμάτι της Aramco και αποσχίστηκε από αυτή το 2011, δεν είναι πολύ εύκολη.

Η εταιρεία ασχολείται με την εμπορία διαφόρων προϊόντων που έχουν σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, σε επεξεργασμένη ή ανεπεξέργαστη μορφή. Η ιστοσελίδα της μας πληροφορεί πως εμπορεύεται αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο σε μορφή LNG, βενζίνη και άλλα προϊόντα διύλισης του πετρελαίου, καθώς και πετροχημικά, πλαστικά και άλλα παράγωγα του πετρελαίου.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία της κοντά στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν αυτό αποδειχθεί ακριβές, τότε η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες εγγραφές της χρονιάς, αφού τα έσοδα θα είναι της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δημόσια εγγραφή για εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο είναι αυτή της κορεατικής LG Energy Solutions, του κατασκευαστή μπαταριών που μάζεψε σχεδόν 11 δις δολάρια από τους επενδυτές. Το ρεπορτάζ του Bloomberg επισημαίνει βέβαια πως δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση και η Aramco μπορεί να αλλάξει τελικά γνώμη, αυτό όμως δεν μας φαίνεται πολύ πιθανόν. Είναι γνωστό πως ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου, και ουσιαστικός κυβερνήτης του βασιλείου, πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει αποφασίσει να μειώσει όσο περισσότερο γίνεται την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, τα ορυκτά καύσιμα και τις συνδεδεμένες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η παραμονή της τιμής του αργού πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι δίνει στον πρίγκηπα μία μεγάλη ευκαιρία να εκτελέσει το σχέδιό του πιο γρήγορα και πιο οικονομικά απ’ όσο μπορεί να πίστευε αρχικά. Με χρηματοδότες φυσικά τους καταναλωτές και τους επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο.

---

Η Meta, έχει υποβάλει πέντε αιτήσεις για εμπορικά σήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που φαίνεται να ονομάζεται Meta Pay. Οι αιτήσεις περιέγραψαν το Meta Pay ως «διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για επενδυτές που επιτρέπει χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων, εικονικών νομισμάτων, κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών στοιχείων».

Για όσους νομίζουν πως δεν είναι κάτι ώριμο, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Meta αγόρασε το όνομα MetaPay.com από τη MetaBank που εδρεύει στη Νότια Ντακότα σε μια συμφωνία 60 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2021. Η κατάθεση εμπορικού σήματος είναι το πιο πρόσφατο παιχνίδι της Meta που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα, έχοντας ανακοινώσει σχέδια για έναρξη χρήσης NFT στο Instagram νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Προηγουμένως, το έργο Diem απέτυχε να ξεκινήσει εν μέσω αντίθεσης από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Τα περιουσιακά στοιχεία από αυτή την πρωτοβουλία πωλήθηκαν αργότερα στην τράπεζα Silvergate με έδρα τις ΗΠΑ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.