Black Box: Τα Carrefour του Βαρδινογιάννη. Ο Mr. Chipita λιανέμπορος, άλμα στις τράπεζες, ντέρμπι FTSE και οι Αρκούδες στη Wall

Την ώρα που οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν σταδιακά όλο και πιο πολύ και πιέζεται η κατανάλωση, η τράπουλα της αγοράς ανακατεύεται άλλη μια φορά και δημιουργούνται νέα δεδομένα, αλλά και ισορροπίες, με την επίσημη έναρξη της Carrefour, μέσω της κίνησης της Retail & More συμφερόντων του επιχειρηματία Νίκου Βαρδινογιάννη.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως υπάρχει σημαντική ζήτηση για το brand της Carrefour, που αποτελεί ισχυρό διεθνή παίκτη με γνώση της ελληνικής αγοράς και έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα. Όπως μαθαίνει η στήλη, το ενδιαφέρον προέρχεται από αρκετά ανεξάρτητα καταστήματα και πρώην δικαιοδόχους της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ η γαλλική εταιρεία είναι τόσο γνωστή στην ελληνική αγορά, που μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην οργανωμένη λιανική. .

Οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν καλά τα προϊόντα του γαλλικού ομίλου, προσδίδοντας έτσι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο αναπτυξιακό πλάνο της Carrefour στην χώρα.

Η πορεία που θα καταγράψει και τα αποτελέσματα που θα φέρει αυτή η κίνηση είναι αυτά που θα κρίνουν εν πολλοίς και την πορεία των μεγεθών της AVE, πρώην Audiovisual, η οποία φέτος έχει θέσει ως στόχο τη συνέχιση της στρατηγικής για αύξηση των οικονομικών της επιδόσεων,  επέκταση σε νέες δραστηριότητες και περιορισμό της δανειακής της έκθεσης.

---

«Κλειστά κρατά τα χαρτιά του» προς το παρόν ο επιχειρηματίας του κλάδου τροφίμων και ποτών Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο κομμάτι της λιανικής και ιδιαίτερα της μικρής λιανικής για την οποία είχε αρχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον εδώ και ενάμιση, περίπου, μήνα.

Η ανακοίνωση περί επιστροφής της Carrefour στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, μάλλον θα επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις, καθώς ο Mr. Chipita από τις αρχές του Απριλίου φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο εξαγοράς πανελλαδικού δικτύου περιπτέρων, αλλά και mini market.

Αν και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να φανεί αρκετά ασυνήθιστη για έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος στοχεύει αφενός να δημιουργήσει και να βάλει στο χρηματιστήριο έναν όμιλο τροφίμων και αφετέρου να ενισχύσει την εξωστρέφεια του, έχει μια  βάση λογικής.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος προφανώς έχει κατανοήσει τη διαχρονική, αλλά και πολύπλευρη αξία που έχουν τα κανάλια διανομής και θέλει να δημιουργήσει ένα δικό του για να διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων, όχι μόνο της ION , το 45% της οποία απόκτησε πρόσφατα, αλλά και άλλων δικών του brands που προέρχονται από τις πρόσφατες εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτές της γαλακτοβιοµηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, της Ελληνικοί Χυµοί ΑΕΒΕ, της Έδεσμα και Αμβροσία αλλά και τα προϊόντα της Νίκας και της Chipita Foods.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια κρίσιμη μάζα ειδών τροφίμων και ποτών που θα μπορούσε να διαθέτει απευθείας με δικό του δίκτυο διανομής στη λιανική πώληση κάνοντας οικονομίες κλίμακος.

Το ζητούμενο είναι αν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχει βρει καταρχάς τα στελέχη που θα συμβάλουν στη δημιουργία του προαναφερόμενου ενιαίου δικτύου πωλήσεων, αλλά και αν έχει προχωρήσει σε συμφωνία με κάποια από τα δίκτυα μικρής λιανικής, με τα οποία θα συνεργασθούν σε νέα βάση τόσο οι εξαγορασθείσες επιχειρήσεις, αλλά και ευρύτερα οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει αυτή τη στιγμή ο επιχειρηματίας.

---

Στις 12 περιόδους ύφεσης που μεσολάβησαν μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα στην Αμερικανική οικονομία, κατά μέσο όρο η πτώση που σημείωσε ο S&P ήταν 24% από το υψηλό έως το χαμηλό της εκάστοτε περιόδου. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε το 2008 (-57%) ενώ η μικρότερη το 1960 (-14%). Η μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια ωστόσο σημειώθηκε στην ύφεση που ξεκίνησε το 2001 (-49%) και είχε διάρκεια 30 μηνών, ενώ οι μικρότερες πτώσεις σε διάρκεια ήταν το 1980 (-27%) και το 2020 (-34%). Σύμφωνα με αυτό το στατιστικό, αν όντως βρισκόμαστε στο κατώφλι της ύφεσης, το περιθώριο πτώσης με βάση τις ιστορικές παρατηρήσεις για τον S&P είναι οι 3360 μονάδες ή 15% από τα τρέχοντα επίπεδα. Λίγο δεν το λες.

Σε επίπεδο κλάδων σύμφωνα με τις ιστορικές χρηματιστηριακές τους επιδόσεις υπεραπόδωσαν η Ενέργεια, Νοσοκομεία και υπηρεσίες Υγείας, οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας και τα Βασικά Καταναλωτικά Αγαθά. Η ύφεση ευνοεί –αναμενόμενα- τις συντηρητικές επιλογές. Η μείωση στα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13% για το σύνολο των επιχειρήσεων. Ο μέσος χρόνος ανάκαμψης και επιστροφής στα προ κρίσης επίπεδα είναι τα τέσσερα τρίμηνα.

Αυτά λέει η Goldman Sachs και αν επιβεβαιωθούν σίγουρα δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο κανένα χρηματιστήριο. Το επόμενο δυνατό τεστ έρχεται τον Ιούλιο: Η αποτύπωση της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα αρχίσει να φαίνεται στους ισολογισμούς του β’ τριμήνου. Συνήθως οι αγορές επιλέγουν να ενσωματώνουν τα χειρότερα στις αποτιμήσεις και να διορθώνουν εφόσον τα πραγματικά δεδομένα αποδειχθούν καλύτερα. Επομένως οι αναταράξεις έξω μάλλον θα συνεχιστούν.

---

Στα δικά μας η «τραπεζική εβδομάδα αποτελεσμάτων» θα δώσει κάποιους λόγους θετικής αυτονόμησης. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σημαντικά κερδοφόρα με ή χωρίς την παρουσία εκτάκτων. Τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και στους βασικούς μοχλούς αύξησης των κερδών επισημαίνονται, εκτός από την σταθεροποίηση των οργανικών κερδών (επιτοκιακό κέρδος και προμήθειες) το κέρδος από την «ασφάλιση» των επιτοκίων (hedging) στα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, αλλά και η μείωση των πιστωτικών προβλέψεων σε αισθητά χαμηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια μικρή μείωση καθώς υπήρξαν ροές και προς τις δύο κατευθύνσεις.

---

Εντυπωσιακό το ξεκίνημα της Ιντεάλ στο α’ τρίμηνο (κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ +122% σε συγκρίσιμη βάση), καθώς η εταιρία φαίνεται να οδεύει προς μια κερδοφορία που διαμορφώνει ΡΕ κάτω από 11 φορές τα φετινά κέρδη. Μέχρι τώρα οι προσθήκες που έχουν γίνει είναι όλες κερδοφόρες με υψηλά περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας και με ελάχιστο ή μηδενικό δανεισμό. Εντός της χρονιάς δεν αποκλείεται να δούμε μια ακόμα εξαγορά η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις υφιστάμενες δραστηριότητες.

---

Η πτώση της αγοράς έχει ανατρέψει την εικόνα των κεφαλαιοποιήσεών του ΧΑ. Ο ΟΤΕ ξαναπήρε κεφάλι από την Coca Cola σε μια μάχη για την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ που εξελίσσεται σχεδόν μέρα-μέρα. Η Τράπεζα Πειραιώς ανέκαμψε την Παρασκευή από τα ιστορικά χαμηλά του 1,066, το ίδιο και η Τράπεζα Αττικής. Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και ΔΕΗ διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2021, ενώ discount της τάξεως του 25% και 23% έναντι της εσωτερικής καθαρής θέσης έχουν η Lamda Development και η Briq Properties.

---

Μιλώντας για κεφαλαιοποιήσεις την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στους δείκτες FTSE. Το ντέρμπι στην μεγάλη κατηγορία είναι μεταξύ Cenergy και ΟΛΠ με την πρώτη να διεκδικεί θέση στο club των μεγάλων του ΧΑ και τον ΟΛΠ να βρίσκεται στο όριο της διαγραφής.

---

Είναι πολλές και προέρχονται από παντού οι ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με το ζητούμενο, βέβαια, να είναι η άνοδος να έχει διάρκεια. Έτσι, λοιπόν, μία από τις παλαιότερες εταιρίες ακινήτων, με δραστηριότητα από το 1927, η Hellenic Properties ενισχύει τις επενδύσεις της, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της καινούργια ακίνητα με στόχο την ανάπτυξή τους. Αυτή τη στιγμή, η αξία του χαρτοφυλακίου ιδιοκτησιών της τοποθετείται σε 65 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια της εταιρίας όσον αφορά την έκταση που έχει δίπλα από το συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσουν η Dimand με τη Prodea στην Λεωφόρο Συγγρού και την οδό Λαγουμιτζή.

Έχει δηλαδή άδεια για να «σηκώσει» γραφεία με δόμηση μέχρι 10 χιλ. τ.μ., αλλά αξιολογεί το ενδεχόμενο της δημιουργίας συγκροτήματος κατοικιών. Όχι άδικα, καθώς το ακίνητο απέχει μία μόλις ανάσα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και μεγάλα κτίρια γραφείων της Λεωφόρου Συγγρού, ενώ στην ευρύτερη περιοχή (Καλλιθέα, Κουκάκι) δεν υπάρχει-τουλάχιστον σε τιμές προσιτές-ούτε για δείγμα διαμέρισμα. Στα σχέδια της Hellenic Properties είναι και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023, επιδιώκοντας να «μαγνητίσει» στρατηγικούς επενδυτές και family offices.

---

Πλησιάζει η ώρα για τις αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας, της ITA, διαδόχου της ιστορικής αλλά μονίμως ζημιογόνου Alitalia. Από το Bloomberg μαθαίνουμε πως η ιταλική κυβέρνηση αναμένει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την αγορά σημαντικού μετοχικού μεριδίου της εταιρείας. Οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις μας κάνουν να περιμένουμε την υποβολή προσφορών από τρία μέρη. Την κοινοπραξία της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, ιταλικών συμφερόντων, MSC με την γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa. Το σχήμα συνεργασίας δύο αεροπορικών εταιρειών, της ευρωπαϊκής Air France KLM και της αμερικανικής Delta με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Certares.

Και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Indigo Partners, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της αεροπορικής εταιρείας Wizz Air. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις προθέσεις του δεύτερου και του τρίτου διεκδικητή της ιταλικής επιχείρησης. Αντιθέτως, ξέρουμε αρκετά για την συνεργασία της MSC με την Lufthansa, όπως έχουμε ήδη δει στο Liberal Markets. Η εξαιρετική οικονομική κατάσταση της MSC, η οποία θα είναι η βασική χρηματοδότης του σχήματος συνδυάζεται με την τεχνογνωσία της Lufthansa. Παρά το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Ρώμης εξέφρασε την καθαρή προτίμησή του στην Ιταλογερμανική συνεργασία MSC – Lufthansa, σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Μάρκο Τρονκόνε δήλωσε πως η Lufthansa και η ΙΤΑ είναι ένας ταιριαστός συνδυασμός λόγω της γεωγραφικής θέσης του αεροδρομίου της Ρώμης που είναι η βάση της ITA. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa έχει ήδη δηλώσει πως προτίθεται να κάνει το αεροδρόμιο της Ρώμης το πέμπτο βασικό αεροδρόμιό της εταιρείας, εφόσον η ιταλική κυβέρνηση προτιμήσει την προσφορά της.

Σύμφωνα με τον Τρονκόνε, η συνεργασία με την Lufthansa θα εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον του αεροδρομίου της Ρώμης, το οποίο έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασής του, με σκοπό τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς μέσα στην επόμενη εικοσαετία, έτσι ώστε το 2046 να μπορεί να υποδέχεται πάνω από 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, η διαδικασία που θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη της διαδικασίας θα έχει πολύ ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Ιταλική κοινή γνώμη και τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και τις ευρωπαϊκές, τουλάχιστον, αεροπορικές εταιρείες. 

---

To ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX US ξεκίνησε την υποστήριξη διαπραγμάτευσης μετοχών με μηδενική προμήθεια. Τα νέα έρχονται λίγο μετά την απόκτηση από τον Sam Bankman Fried μεριδίου 7,6% στο Robinhood. Η προσφορά μετοχών του FTX δεν θα χρεώνει προμήθειες και θα επιτρέπει στους πελάτες να χρηματοδοτούν τους λογαριασμούς τους με το δημοφιλές stablecoin USDC.

Το FTX.US πηγαίνει εκεί όπου δεν έχει πάει κανένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων: Στις  ρυθμιζόμενες συναλλαγές μετοχών στις ΗΠΑ. Ανταγωνιστές όπως το Coinbase έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων. Το 2021, το Binance σταμάτησε οριστικά τη διαπραγμάτευση μετοχών. Τα νέα είναι σημαντικά δεδομένου ότι ο Sam Bankman Fried απέκτησε πρόσφατα μερίδιο 7,6% στην κορυφαία πλατφόρμα για αγοροπωλησία μετοχών με μηδενικές προμήθειες στις ΗΠΑ. Το μερίδιο ,το οποίο ανερχόταν σε περίπου 648 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή της επένδυσης,  έχει υποκινήσει τις εικασίες μεταξύ ατόμων κοντά στον δισεκατομμυριούχο ότι επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Το FTX US έχει σχέδια να προσφέρει παράγωγα κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, μέσω μιας πρότασης που θα της επιτρέψει να προσφέρει μέσα απευθείας στους ιδιώτες επενδυτές, θέτοντας δυνητικά απειλή για τον Όμιλο CME. Επί του παρόντος, τα χρηματιστήρια προσφέρουν προϊόντα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και προαίρεσης σε πελάτες μέσω διαμεσολαβητών, όπως μεσίτες και εμπόρους εκκαθάρισης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Ο Όμιλος CME, ο οποίος κυριαρχεί στις συναλλαγές σε παράγωγα εμπορευμάτων έχει αντιταχθεί σθεναρά κατά του FTX, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Terry Duffy, να σημειώνει σε πρόσφατο δελτίο τύπου ότι η πρόταση του FTX είναι «εξαιρετικά ελλιπής και θέτει σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα της αγοράς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.