Black Box: Ώρα αποφάσεων. Στοίχημα τα Ναυπηγεία, η έξοδος του Mr.Jumbo, Κινέζοι στο real estate, η Εθνική και το παράδειγμα του Ισραήλ

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τόσες αρκούν για να μπλοκάρουν στην Ελλάδα του σήμερα επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ενεργειακούς κολοσσούς. Και εξηγούμαστε: Για τον Οκτώβριο του 2022 πήρε αναβολή η εκδίκαση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων από το ΣτΕ κατά των σεισμικών ερευνών των Exxon, ΕΛΠΕ και Total στην Κρήτη.  Πρόκειται για την τέταρτη αναβολή. Η απορία της στήλης (και όχι μόνο) είναι έως πότε επενδυτές θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προσφυγές συλλόγων, σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων.  Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος εταιρείας στη στήλη, στο Ισραήλ τέτοια ζητήματα έχουν λυθεί. Όπως άλλωστε σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να προσελκύσει επενδυτές.

Εκεί λοιπόν προσέφυγαν κάποιες οργανώσεις κατά της έρευνας υδρογονανθράκων. Το δικαστήριο αποφάσισε «fast track» ότι δεν υφίσταται καν υπόθεση. Όπως ανέφερε το σκεπτικό των δικαστών «δεν υπάρχει καν υπόθεση, καθώς μέσω της σύμβασης με το κράτος έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα». Εδώ πάλι η κατάσταση που βιώνουν οι επενδυτές είναι εντελώς διαφορετική.

---

Για μια άδεια υδρογονανθράκων απαιτήθηκε να περάσει η σύμβαση από επτά (!) δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Στο Κατάκολο ακόμα περιμένουν την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην Πάτρα οι έρευνες σταμάτησαν γιατί… δεν έβρισκαν λιμάνι ! Άλλα ήθελε ο δήμαρχος, άλλα ο κλητήρας.

Επομένως πρέπει ως χώρα να απαντήσουμε αν θέλουμε να έχουμε επενδύσεις και ένα πραγματικά φιλοεπενδυτικό πλαίσιο, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, ή θα είμαστε έρμαιο της γραφειοκρατίας και του ακτιβισμού.

---

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η πολιτεία είναι αν θέλουμε τους υδρογονάνθρακες. Και είναι κατανοητό πως η στροφή στην πράσινη ενέργεια έχει επανακαθορίσει τους στόχους. Των ίδιων των εταιρειών σε πρώτη φάση. Φυσικό αέριο όμως; Υπάρχει επιβεβαιωμένο κοίτασμα στο Κατάκολο και στην Κρήτη υπάρχουν άδειες για έρευνες φυσικού αερίου. Μήπως λοιπόν πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση; Ιδιαίτερα σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, ίσως μια μικρή μονάδα στο Κατάκαλο ή αλλού, να μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.  Πάντως, μαθαίνει η στήλη πως προς εκεί πηγαίνει η κατάσταση και πως κάτι αλλάζει στην ελληνική ενεργειακή πολιτική. Αργά μεν, προς το καλύτερο δε…

---

Τα όσα ακούστηκαν χθες στη διημερίδα των ΟΝΕΧ Elefsis Shipyards AE και Fincantieri στην Ελευσίνα, ένα έκαναν σαφές. Πρέπει να «ξυπνήσει ο κοιμώμενος γίγαντας» που δεν είναι άλλος από τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.

Και αυτό γιατί Fincantieri & ONEX και DFC ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναγεννήσουν, αναβαθμίσουν και αναδείξουν σε ναυπηγικό ηγέτη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που μαζί με το Νεώριο Σύρου θα μπορούν να εξυπηρετούν άνω των 250 πλοίων ετησίως Ελλήνων και διεθνών εφοπλιστών, αλλά και ταυτόχρονα να κατασκευάζουν σε σταθερή βάση 2 με 3 μεγάλες πλατφόρμες/πλοία μόνιμα στις εγκαταστάσεις του για το ελληνικό ΠΝ, αλλά και διεθνών συμμαχικών πελατών. 

Στην διημερίδα χθες πρώτη μέρα των εργασιών με θέμα «Εγχώριες δυνατότητες ναυπηγικού τομέα-Δημιουργία ναυπηγικού οικοσυστήματος», κοινός τόπος, δια στόματος  υπουργών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, πρεσβευτών ΗΠΑ και Ιταλίας, αλλά και παραγωγικών φορέων όπως ΣΕΒΕ, ΣΕΒ , ΕΒΕ Πειραιά και Δήμου Ελευσίνας, ήταν η ανάγκη, αλλά και η πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων .

Αυτό καθώς η ακτοπλοΐα της χώρας θα αναζητήσει ναυπηγικές γυάρδες, είτε για να εκσυγχρονίσει υφιστάμενες μονάδες, είτε για να κατασκευάσει πλοία προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολυνησίας και, αφετέρου, γιατί η αμυντική βιομηχανία της χώρας δεν μπορεί να μείνει χωρίς υποστήριξη. Άλλωστε κατά κοινή ομολογία , δεν είναι δυνατόν η ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο, η ελληνική ναυτιλία  να μην έχει την δέουσα υποστήριξη. 

Γύρω από την αφύπνιση της δύναμης πυρός των ναυπηγείων και της βιομηχανίας, υπάρχει ένας ολόκληρο οικοσύστημα επιχειρήσεων, όλων των μεγεθών, με αντικείμενο τις ναυπηγοεπισκευές, τις κατασκευές και επιδιορθώσεις ανταλλακτικών για πλοία όλων των τύπων αλλά και αναλωσίμων που θα τονωθεί και θα αναγεννηθεί. Τέλος, ένα ζωντανό ναυπηγείο στην Ελευσίνα που το 2023 θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί τοπόσημο και κορωνίδα.

---

Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα στο Πεκίνο, η στήλη αναρωτιέται πότε θα επιστρέψουν οι Κινέζοι στα ελληνικά ακίνητα. Το ερώτημα είναι εύλογο αν σκεφτεί κανείς ότι οι επενδυτές από τη Χώρα του Δράκου, μόλις πριν από μερικά χρόνια αγόραζαν «από το χάρτη» ακίνητα στην Αθήνα και σε περιοχές, όπως τα Σεπόλια ή τα Πατήσια. Εάν ένα διαμέρισμα είχε κοντά του σχολείο, αγορά και μετρό ήταν ιδανική επενδυτική επιλογή. Ωστόσο, από τον Φλεβάρη του 2020 οπότε ξέσπασε ο κορονοϊός και η αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Κίνας σταμάτησε, οι Κινέζοι επενδυτές σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Η κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού Evergrande έκανε τα πράγματα χειρότερα, καθώς τροφοδότησε «τσουνάμι» χρεοκοπιών κινεζικών εταιριών ανάπτυξης ακινήτων, «παγώνοντας» και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται μέσω Χρυσής Βίζας στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, ούτε φέτος αναμένεται μπαράζ επενδύσεων από Κινέζους στο ελληνικό real estate. Εξαίρεση θα αποτελέσουν ορισμένα, ίσως, deals από κοσμοπολίτες Κινέζους που διαθέτουν, ήδη, Χρυσή Βίζα και σκέφτονται να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους νέα ακίνητα. Κάπως έτσι, το «πάνω χέρι» έχουν πάρει οι Ισραηλινοί που αναζητούν ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Ως γνωστό, η ισραηλινή Zoia διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από περισσότερα από 30 κτίρια σε όλη την Αθήνα, με σημαντικό αριθμό αυτών σε Εξάρχεια και άλλες περιοχές να ξεκινούν να κατασκευάζονται τους τελευταίους μήνες.  Οι Ισραηλινοί, σε κάθε περίπτωση, είναι ικανοί να προκαλέσουν έντονη κινητικότητα στα ελληνικά ακίνητα.

---

Αυτό που συζητιέται εδώ και μέρες στην αγορά και έχουμε ήδη αναφέρει, ήρθε να αναδείξει και η Societe Generale, η οποία με ανάλυσή της προβλέπει έξοδο της Jumbo από τον MSCI και είσοδο της Εθνικής και της Mytilineos, αλλά στην επόμενη αναθεώρηση. Εδώ και καιρό γίνεται συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία για την έξοδο της Jumbo, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, αλλά και την είσοδο της Μυτιληναίος, που επίσης δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Κοιτώντας κάποιος τις αποτιμήσεις βγαίνουν κάποια ανάλογα συμπεράσματα, αλλά πολλές φορές ο οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες. Τώρα διεκδικεί είσοδο και η Εθνική, με την επόμενη αναθεώρηση του Μαΐου σύμφωνα με τη Soc-Gen και στην αγορά είχαν αποδώσει την άνοδο των προηγούμενων ημερών σε προσδοκίες για είσοδο. Χθες πάντως στο ΧΑ η Jumbo φάνηκε να επηρεάζεται από νωρίς και να κινείται χαμηλότερα, ενώ η Εθνική είχε για μία ακόμα συνεδρίαση εξαιρετική συμπεριφορά. Στη Μυτιληναίος πάλι παρατηρούνται κάποιες πιέσεις με αποτέλεσμα να έχει ενεργοποιηθεί και insider στην πλευρά των αγοραστών.

 ----

Για κάποιο λόγο που δεν είναι γνωστό στην αγορά και μάλλον και στη διοίκηση του ΟΛΠ απορούν, η μετοχή κινείται πτωτικά τους τελευταίους μήνες και έχει φτάσει κοντά στα 17 ευρώ, την ώρα που και το εννεάμηνο ήταν ικανοποιητικό και οι εκτιμήσεις για το 2022 είναι καλές τουλάχιστον στο κομμάτι της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. Από τα 22 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2021 στις τελευταίες συνεδριάσεις προσπαθεί να βρει ισορροπία λίγο πάνω από τα 17 ευρώ. Χθες ίσως ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από αρκετές όπου πήγαν να βγουν πιο επιθετικά οι αγοραστές, αλλά η συγκυρία δεν ήταν και τόσο καλή, αφού έπεσαν όλες οι αγορές. Έτσι ενώ έγραψε υψηλό στα 17,50 ευρώ, έκλεισε στα 17,34 ευρώ και με μικρές απώλειες.

---

Ερωτηματικά προκάλεσε η εμφάνιση, μάλλον, επιθετικού πωλητή, στη μετοχή της Μουζάκης (-6,31%), που ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά μήνα, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση 1.770 τεμ. και με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων. Όσον αφορά τις οφειλές της εταιρείας προς τους κληρονόμους του αείμνηστου Ελευθερίου Μουζάκη, η διοίκηση έχει αναφέρει πως «η εισηγμένη, κατά την τελευταία διετία και πλέον, έχει ήδη αρχίσει να αποπληρώνει το ποσό με κάποιες τμηματικές καταβολές, προερχόμενες από την κερδοφορία και τις θετικές ταμειακές ροές, πολιτική που θα ακολουθήσει και στο μέλλον».

---

Μέχρι τώρα, η πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ είναι κυρίως γνωστή (στην Ελλάδα τουλάχιστον) για την αγάπη της για τις μεγάλες μοσχαρίσιες μπριζόλες, τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει λόγω του πετρελαίου και την στενή σχέση πολλών κατοίκων της με τα όπλα. Αν τα σχέδια του κυβερνήτη της πολιτείας Greg Abbott και αρκετών άλλων πολιτικών γίνουν πραγματικότητα, σύντομα θα είναι πλέον γνωστή και ως ο παράδεισος του Bitcoin. Η πολιτεία πάντα ήταν φιλική προς τις επιχειρήσεις, ειδικά όσον αφορά στην φορολογία και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Αυτό που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό, είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα κρυπτονομίσματα και τους bitcoin-ωρύχους (bitcoin miners).

Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο Τέξας πολλές εταιρείες που ασχολούνται με το bitcoin mining, οι οποίες εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος ενέργειας και το πολύ ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον. Ο κυβερνήτης, ο οποίος είναι γνωστός οπαδός της κρυπτο-βιομηχανίας προσπαθεί συστηματικά να προσελκύσει και άλλους miners, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Κίνα, το Καζακστάν και άλλες χώρες που τους φιλοξενούσαν μέχρι τώρα. Ο Abbott, όπως και άλλοι πολιτικοί του Τέξας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, θα ήθελαν να δουν την πολιτεία τους να γίνεται ο βασικός προορισμός για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις της κρυπτοβιομηχανίας. Ο Abbott όμως έχει και κάτι άλλο στο μυαλό του.

Θέλει να φέρει πολλούς ακόμα bitcoin miners στην πολιτεία, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση για ενέργεια και να δημιουργηθούν και άλλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση. Το παράξενο του σχεδίου έγκειται στο εξής: ο κυβερνήτης υποστηρίζει πως σε μέρες υπερβολικά μεγάλης ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια, όπως για παράδειγμα στην περσινή παγοθύελλα που σάρωσε το Τέξας, οι bitcoin miners θα σταματούν (αδιευκρίνιστο το αν θα σταματούν εθελοντικά ή βάσει νομοθεσίας) τις δραστηριότητές τους και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της πολιτείας. Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Greg Abbott διαθέτει μεγάλη φαντασία, και να «ποντάρουμε» πως αν το σχέδιο εφαρμοστεί ποτέ, θα αποδειχθεί ή μεγαλοφυές ή τεράστιο φιάσκο.

---

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του τον Ιανουάριο από τον Μάρτιο του 2020 και είχε την χειρότερη απόδοση Ιανουαρίου από το 2009. Η νομισματική πολιτική είναι πλέον πηγή μεταβλητότητας, αντί να ουδετεροποιεί τη μεταβλητότητα στις αγορές.

Η πτώση των μετοχών προήλθε κυρίως από τη στροφή της Fed προς σφιχτότερη νομισματική πολιτική που πυροδότησε ανησυχίες για τα αν οι αξιωματούχοι είναι σε θέση να οδηγήσουν την οικονομία σε ομαλή προσγείωση, τιθασεύοντας τον πληθωρισμό ,χωρίς όμως να πνίξουν την ανάπτυξη. Οι αγορές τιμολογούν πλέον μεταξύ τεσσάρων και πέντε αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed φέτος.

Σύμφωνα με την UBS, οι αγορές πιθανότατα θα παραμείνουν σε φάση υψηλής μεταβλητότητας, καθώς οι επενδυτές περπατούν την αλλαγή από ένα περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού σε ένα διαφορετικό, πιο ήπιας ανάπτυξης και πληθωρισμού το 2022.

Τα δυνατά θεμελιώδη, ωστόσο, θα στηρίξουν τη συνέχεια της κούρσας στις μετοχές. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα υπεραντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της σφιχτότερης πολιτικής της Fed. Η UBS δεν πιστεύει ότι το σύνολο των επιτοκιακών αυξήσεων που προεξοφλούν οι αγορές θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη. Θα είναι όμως αρκετό για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Αν πέσει μέσα στις προβλέψεις της, το εύρος για το επιτόκιο της Fed θα κλείσει τη φετινή χρονιά στο 1%–1.25%, ένα χαμηλό επίπεδο και αρκετά κάτω από την εκτίμηση της Fed για το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων που είναι το 2,5%.

Όπως επισημαίνει η ελβετική επενδυτική τράπεζα, τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 είναι ήδη στο μέσο και παρόλο που οι επιδόσεις και το guidance των διοικήσεων δεν ήταν μέχρι στιγμής εξίσου δυνατό με τα προηγούμενα τρίμηνα, γύρω στο 75% των επιχειρήσεων ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη και τις πωλήσεις.

Επιπρόσθετα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μελλοντικά κέρδη βαίνουν αρκετά καλά παρά την επίπτωση του κύματος Όμικρον στη ζήτηση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

---

Δεν είναι άγνωστο ότι πολλοί επενδυτές έγιναν πλούσιο εν μία νυκτί από τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Έτσι έχουν ξεκινήσει κατά καιρούς διάφορες συλλογικότητες με νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Από απλά παραδείγματα όπως αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι, σε αυτόνομες συλλογικότητες για εξαγορά πολύτιμων έργων τέχνης ή φιλόδοξα σχέδια για αγορά και εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ ή ακόμα και καζίνο. Ωστόσο αυτό που έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον στην κοινότητα, είναι ένα αποτυχημένο σχέδιο ορισμένων crypto influencer να αγοράσουν ένα νησί στα  Φίτζι για 12 εκατ. δολάρια  και να το μετατρέψουν σε crypto παράδεισο.

Πολλοί συνέκριναν το συγκεκριμένο εγχείρημα με το πολλά υποσχόμενα και φιλόδοξο φεστιβάλ Fyre που κατέρρευσε και οι διοργανωτές έκτοτε κατηγορήθηκαν για απάτη. Οι διοργανωτές βρίσκονται σε διαδικασία διαγραφής του διαθέσιμου υλικού της αποτυχημένης προσπάθειας να σηκώσουν χρήματα. Ο πωλητής του νησιού των 2.225 στρεμμάτων πάντως το διέθεσε ξανά στην αγορά, και τα φιλόδοξα σχέδια για υπερπολυτελές θέρετρο για τους ισχυρούς των crypto κατέρρευσε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες