Black Box: O ...Αρκάς, η Ελλάκτωρ και η μαύρη προπαγάνδα

Οι Αρκάδες είναι σκληρά καρύδια και το έχουν αποδείξει. Ο Δημήτρης Μπάκος ως γνήσιος Αρκάς μπήκε στις μυλόπετρες της Ελλάκτωρ και δεν έσπασε παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκε από επικοινωνιολόγους, μέσα ενημέρωσης, νομικούς, ακόμη και πολιτικά πρόσωπα που είχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλοκή, στην υπόθεση της Ελλάκτωρ υπέρ της Reggeborgh.

Και όχι μόνο δεν έσπασε αλλά βγήκε νικητής μαζί με τον συνέταιρό του Γιάννη Καϋμενάκη, αποδεικνύοντας ότι όλα όσα έλεγαν τα έκαναν πράξη. Έβαλαν πραγματικά λεφτά στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, αγόρασαν μετοχές και δικαιώματα από την αγορά, και όχι μόνο διατήρησαν αλλά ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στο 28,62% ως βασικοί μέτοχοι σε μια εταιρεία στην οποία οι Ολλανδοί και οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτούς στην Ελλάδα, εξακολουθούν να τους κρατούν με κάθε μέσο αποκλεισμένους από το Διοικητικό Συμβούλιο και λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην τους.

Δεν ξέρουμε σε ποια άλλη χώρα καταπατείται τόσο βάναυσα η εταιρική διακυβέρνηση ώστε ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας εισηγμένης να μην έχει λόγο στη διοίκηση και να αποκλείεται με γελοίες και νομικά αβάσιμες δικαιολογίες από κρίσιμες γενικές συνελεύσεις. Εδώ πάντως συμβαίνει, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάκτωρ είναι εξόφθαλμη, αλλά οι εποπτικές Αρχές συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Τώρα που έληξε το κρίσιμο σκέλος του εγχειρήματος διάσωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελλάκτωρ ώστε η εταιρεία να μπορεί να αρχίσει και πάλι να στέκεται στα πόδια της, η στήλη υποψιάζεται πως ξεκινά ένας νέος σκληρός πόλεμος με νομικές κυρίως ενέργειες για να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Οι επιχειρηματίες Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης ελέγχοντας πλέον απευθείας τις μετοχές της Ελλάκτωρ μέσω της εταιρείας τους Kiloman (τα δικαιώματα εξαγοράστηκαν από την Greenhill και η Farallon δεν είναι πια στο παιχνίδι) είναι αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι το τέλος.

Όμως το τέλος δεν είναι μόνο ο μετοχικός έλεγχος της εταιρείας, αλλά η συνολική αντιμετώπιση όλης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης με την οποία βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι.

Ας θυμηθούμε μόνο πόσο πολύ λοιδορήθηκαν οι Μπάκος και Καϋμενάκης αλλά και ο Αλέξανδρος Εξάρχου που υπήρξε ο αρχιτέκτονας της τακτικής των δύο επιχειρηματιών, από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, παραχρηματιστηριακές στήλες και non papers μαύρης προπαγάνδας.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου ήταν το «μαύρο πρόβατο», ο άνθρωπος που κατά τους προπαγανδιστές των Ολλανδών είχε ... εγκληματικές ευθύνες για όλα τα δεινά της Άκτωρ και της Ελλάκτωρ», που φορτώθηκε όλες τις αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεων και μετόχων από συστάσεως της Ελλάκτωρ.

Οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης ήταν οι επιχειρηματίες «που δεν είχαν λεφτά», που «έπαιζαν χρηματιστηριακά παιχνίδια με την Ελλάκτωρ», που «ήταν αναξιόπιστοι», που αποτελούσαν «κλάσμα της κεφαλαιακής ισχύος της Reggeborgh», που «ήθελαν να καταστρέψουν την εταιρεία και στους εργαζόμενούς της», «που ψεύδονταν ως προς τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου», «που δεν ενδιαφέρονται να μπουν στην ΑΜΚ» που, που, που... Μέχρι που τα λεφτά και οι προθέσεις μίλησαν και σήμερα οι δύο επιχειρηματίες βρίσκονται επί ίσοις όροις απέναντι στον Γολιάθ της Reggeborgh, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί και τις θα αποφασίσει από το πλήρως ελεγχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο ως προς τη διανομή των αδιάθετων μετοχών για τις οποίες αιτήθηκαν την αγορά περίπου 10 εκατομμυρίων επιπλέον τίτλων.

Οι Μπάκος - Καϋμενάκης δεν είχαν πίσω τους καμία γνωστή εταιρεία επικοινωνίας από εκείνες που έχουν μεγάλη εμπειρία στην προπαγάνδα και επιδεικνύουν θαυμαστή προσαρμοστικότητα ανάλογα με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, ούτε πασίγνωστα νομικά γραφεία να υποστηρίζουν την επιχειρηματική τους επιλογή. Είχαν όμως όρεξη να επενδύουν πραγματικά λεφτά στην Ελλάκτωρ βάζοντας επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου και να διεκδικήσουν το στόχο τους μέχρι το τέλος.

Έτειναν χείρα συνεργασίας από την πρώτη στιγμή προς την πλευρά της Reggenborgh, υπέβαλαν αναλυτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ, βρήκαν πόρτες κλειστές, αντιμετώπισαν αποικιοκρατική αντίληψη εκ μέρους των Ολλανδών και ιταμή συμπεριφορά απέναντί τους από τους εγχώριους συνεργάτες της Reggeborgh

Κράτησαν χαμηλό προφίλ ακόμη κι όταν οι δύο τελευταίες διοικήσεις της Ελλάκτωρ έπαιζαν παιχνίδια εξουσίας σε βάρος τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αποκλεισμό της Greenhill από την τελευταία Γενική Συνέλευση.

Αυτά πια φαίνεται πως έχουν αλλάξει και οι δύο επιχειρηματίες έχουν προετοιμαστεί για έναν σκληρό πόλεμο.

Όπως είπαμε οι Αρκάδες αυτό που λένε το κάνουν. Ο Δ. Μπάκος απέδειξε με την αύξηση κεφαλαίου ότι διαθέτει πολλά και πραγματικά λεφτά στο τραπέζι.

Η στήλη δεν αμφιβάλλει πως θα κάνει το ίδιο για να φτάσει μέχρι το τέλος και τα νομικά θέματα που έχουν ανοίξει αλλά και εκείνα που θα ανοίξουν την επόμενη ημέρα.

H στήλη υποθέτει πως δύο είναι τα τα πιθανά ενδεχόμενα εκ μέρους των Ολλανδών.. Το πρώτο είναι να έχουν κρυφά σχέδια για την υλοποίηση των οποίων δεν θέλουν στη διοίκηση τους έτερους μεγαλομετόχους της Ελλάκτωρ . Το δεύτερο είναι να αλλάξουν μια στρατηγική που όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά απέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Και να δεχθούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι ευκαιρία να συνεργαστούν με τυς άλλους μεγάλους μετόχους για το καλό της εταιρείας. 

---

Κι ένα ερώτημα: Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα «επισκέφθηκε» το ΣΔΟΕ τους επιχειρηματίες Μπάκο και Καϋμενάκη και συνεργάτες τους; Και με βάση ποιες καταγγελίες εναντίον τους ;

---

Σε ανοικτή κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των εργαζομένων της, εξελίσσεται το νομοσχέδιο με το οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός επιχειρεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική της εποπτικής αρχής και να τη σπάσει σε δύο ξεχωριστές οντότητες.

Αν εξαιρέσει κανείς τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις του συλλόγου εργαζομένων στη ρύθμιση για την αξιολόγησή τους που μας θυμίζει ανάλογες αντιδράσεις από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, σε γενικές γραμμές οι αιτιάσεις των στελεχών και των εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως έχουν κάποια βάση.

Η πιο σημαντική από τις παρατηρήσεις που κάνουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ότι με τις επερχόμενες αλλαγές αποδυναμώνεται η ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής καθώς ανοίγει παράθυρο ευθείας παρέμβασης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το προσωπικό της Επιτροπής ισχυρίζεται πως σε καμία άλλη εποπτική αρχή δεν υφίστανται δύο διοικητικά όργανα με ξεχωριστή δομή, που όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, θα πλαισιώνονται από πολυάριθμες επιτροπές εμπειρογνωμόνων, μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα λειτουργίας.

Όπως τονίζεται, η λειτουργία των ομόλογων ευρωπαϊκών αρχών δεν περιλαμβάνει διαφορετικά όργανα διοίκησης, αλλά επιτροπές που λειτουργούν συμπληρωματικά με το όργανο διοίκησής τους, με στόχο την πρόληψη σύγκρουσης συμφερόντων κατά το στάδιο της επιβολής κυρώσεων.

---

To deal της Alpha Bank με τη Νexi είναι κυριολεκτικά... «χρυσό». Και εξηγούμαστε: Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Nexi ενοποιεί τη νέα εταιρεία (NewCo), κάτι που συνεπέγαται πως ενεργοποιούνται πάνω από 150.000 τερματικά POS και όγκος πληρωμών... 9 δισ.ευρώ! Τα έσοδα της NewCo αναμένεται να είναι περίπου 93 εκατ.ευρώ και να καταγράψει EBITDA 18 εκατ.ευρώ, σε pro-forma βάση. Το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, ακολουθεί η απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank στη νέα εταιρεία και βεβαίως να ευωδοθούν οι διαπραγματεύσεις και η μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία. H στρατηγική αυτή συμφωνία έρχεται μετά από επισταμένες  προσπάθειες του, Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος διαμορφώνει στρατηγικές συμμαχίες με παγκόσμιους «παίχτες», με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους πελάτες της τράπεζας. Στην ουσία η συμμαχία με τη Nexi, εταιρεία leader στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών, δημιουργεί μια μοναδική πρόταση και νέα δεδομένα στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά. 

---

Στην εκτίμηση πως ο κλάδος των γαλακτοκομικών είναι ανθεκτικός στις επιπτώσεις της πανδημίας έχει προχωρήσει η διοίκηση της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Η εταιρεία διαθέτει πλέον επαρκή ρευστότητα, μετά και την υπογραφή του κοινού ομολογιακού και της μακροπρόθεσμης πλέον εξόφλησης των τραπεζικών της δανείων. Ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης έχει να αντιμετωπίσει τις οφειλές που έχουν πελάτες της εταιρείας, μερικές εκ των οποίων, ίσως είναι και αδύνατο να εισπραχθούν.

---

Portfolio ύψους 115,6 εκατ.ευρώ διατηρεί πλέον η Intercontinental International μετά την απόκτηση εμπορικού διώροφου κτηρίου συνολικού εμβαδού 4.408 τ.μ. στο Πικέρμι. Η αγορά έκλεισε στα 8,08 εκατ.ευρώ, στο πλαίσιο διεθνούς ιδιωτικού διαγωνισμού. Η στήλη πληροφορείται πως έως τέλος του έτους αναμένεται να γίνουν και άλλες εξαγορές τόσο αποθηκών, όσο και χώρων γραφείων, καθώς η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως οι δύο αυτοί κλάδοι θα συνεχίσουν να καταγράφουν ανάπτυξη το προσεχές διάστημα.

---

Η στήλη στις 19 Ιουλίου σας είχε ενημερώσει για την πορεία των εξαγωγών της Παπουτσάνης, οι οποίες γράφαμε πως θα φτάσουν το 60% του συνόλου του κύκλου εργασιών της. Όπερ και εγένετο, καθώς η εισηγμένη ανακοίνωσε πως στο εξάμηνο του 2021 οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 60% του τζίρου, καταγράφοντας αύξηση 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το 23% των εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επώνυμων προϊόντων, το 8% από τις πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών. Η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της, καθώς αναμένονται νέες συνεργασίες σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Την ίδια στιγμή το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αφού το μεγαλύτερο μέρος των νέων μηχανολογικών εγκαταστάσεων είναι ήδη σε λειτουργία.

---

Περιορίστηκαν οι ζημιές για τη Μοτοδυναμική στο εξάμηνο που έκλεισε με ζημιές πάνω από 1 εκατ.ευρώ, σε σύγκριση με ζημιές 2,7 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κατά το α’ εξάμηνο οι αγορές δικύκλων και αυτοκινήτων παρουσίασαν θετική εικόνα ενώ οι μισθώσεις αυτοκινήτων κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αλλά καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα μεγέθη των δραστηριοτήτων Yamaha και Porsche κατά το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένονται να είναι καλύτερα από πέρυσι. Ομοίως, και για τη Sixt αναμένεται βελτίωση των μεγεθών της ο βαθμός της οποίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εμβολιασμών και τα ανάλογα διοικητικά μέτρα που θα επικρατήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Ο στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση υψηλού επιπέδου προσαρμοστικότητας ώστε να κινηθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο σε κάθε πιθανή εξέλιξη. Στα θετικά του εξαμήνου είναι η ρευστότητα που διατηρεί ο όμιλος και η διαχείριση των κεφαλαίων, καθώς η εταιρεία ανταποκρίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και τις τράπεζες και συνεπώς δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, η εισηγμένη εκτίθεται σε πιστωτικό κίνδυνο που προέρχεται κυρίως από την ενδεχόμενη αδυναμία είσπραξης υπολοίπων πελατών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.