Βlack Box: Λιμάνι για Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τσαμάζ βλέπει μπροστά, Μεγάλου δίνει δάνεια και ο Παπαλεξόπουλος περιμένει ρευστό

Λιμάνι πιάνει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας έχοντας περάσει από σαράντα κύματα, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, αφού προηγηθεί σήμερα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Άμυνας, τη συμμετοχή της Onex αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην οποία θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα παρουσιαστούν πιθανότατα προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει τη λύση και την προώθηση της επένδυσης μέσω νόμου, αλλά και προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή που αφορά την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο είναι στηριγμένο στο σχέδιο που έχει κατατεθεί από την Onex και έχει λάβει την έγκριση των εργαζομένων.

Η διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας φθάνει πλέον στην ώρα της πράξης αφού θα έχει προηγηθεί, διπλή νομοθετική ρύθμιση από το αμερικανικό Κογκρέσο εν αρχή και από την ελληνική Βουλή στις επόμενες μέρες. Διαδικασία η οποία αναδεικνύει τη σημαντικότητα των Ναυπηγείων, της προγραμματισμένης επένδυσης και καθιστά σαφή την ομοφωνία των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας.

Το σχέδιο εξυγίανσης υπό την Onex, η  συμμετοχή της DFC και της Ιταλικής Fincantieri με ναυπηγική εμπειρία σε 18 χώρες και τζίρο άνω των 5,5 δισ. ευρώ, καθιστούν την επένδυση μια από τις πλέον εμβληματικές στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Σε μια περίοδο που η ανανέωση του στόλου και η μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία είναι πολλά υποσχόμενη για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό του ναυπηγείου σε δύο διαφορετικές οντότητες, μια για αμυντικές ναυπηγήσεις και μια δεύτερη για ναυπηγήσεις εμπορικών πλοίων. Επίσης προβλέπει την ανάληψη περί των 230 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεώσεων, αλλά και επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 10ετιας. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία άνω των 2.000 θέσεων εργασίας και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία με έμμεση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο στο συγκεκριμένο διάστημα αναμένεται να περάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα 300 εκατ.ευρώ.

---

Μία μετοχή που ακολουθεί ξεκάθαρη ανοδική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια είναι η μετοχή του ΟΤΕ. Κάθε φορά που ο οργανισμός δημοσιεύει αποτελέσματα επιβεβαιώνει πως η ανοδική κίνηση δεν είναι τυχαία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μεγάλοι επενδυτές που τοποθετούνταν πριν λίγες μέρες με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση πρώτου τριμήνου και περιμένουν ακόμα καλύτερη κίνηση. Όλες οι γραμμές το πρώτο τρίμηνο ήταν βελτιωμένες και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 129,5 εκατ. ευρώ από 101,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28% περίπου. Βέβαια, δεν είναι η καλή κερδοφορία ο μόνος λόγος που η μετοχή έχει τέτοια συμπεριφορά. Είναι το γεγονός ότι ο όμιλος παράγει χρήμα.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 221,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 90,4%. Έτσι ο καθαρός δανεισμός χωρίς τις μισθώσεις υποχώρησε στα 362 εκατ. ευρώ. Προσπαθήστε να βρείτε άλλη εταιρεία με τέτοιες επενδύσεις κάθε χρόνο και τόσο μικρό δανεισμό. Και από την άλλη να προσφέρει μεγάλες αμοιβές στους μετόχους κάθε χρόνο. Για φέτος με προσαρμοσμένες επενδύσεις 620 εκατ. ευρώ περιμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 600 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι θα λάβουν 500 εκατ. ευρώ. Τα μισά σε μέρισμα, ήτοι 0,5580 ευρώ ανά μετοχή και τα υπόλοιπα σε αγορές ιδίων μετοχών. Η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών και μετά από ερώτηση για τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, είπε πως εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει, χωρίς να υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση αυτή την ώρα.

Οι αναλυτές σχολιάζουν πως όλα τα πεδία δραστηριότητας καταγράφουν ανάπτυξη. Ως παράδειγμα φέρνουν τον κλάδο ICT, όπου παίζει σημαντικό ρόλο για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως το δίκτυο 5G που αναπτύσσεται και ήδη έχει φτάσει το 80% του πληθυσμού, ο αριθμός των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών, η αναβάθμιση ευρυζωνικών και βεβαίως το FTTH που φτάνει το 1 εκατ. νοικοκυριά έως το τέλος της χρήσης. Οι επενδύσεις αναμένεται να εξελίξουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο τον όμιλο. Τα παραπάνω παράγουν αξία για τους πελάτες, όπως φαίνεται και από το νέο πρόγραμμα της Cosmote. Ειδικότερα η εταιρεία παρέχει απεριόριστη ομιλία προς όλα τα εθνικά δίκτυα  από χθες  για υφιστάμενους και νέους συνδρομητές συμβολαίων κινητής Gigamax και Cosmote Gigamax. Εν ολίγοις η Cosmote στηρίζει έμπρακτα τους συνδρομητές της.

 ---

Δύσκολη μέρα βρήκαν να ανακοινώσουν αποτελέσματα εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αν ήταν καλύτερο το περιβάλλον ίσως βλέπαμε διαφορετική πορεία σε πολλές μετοχές, όπως της Τράπεζας Πειραιώς. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά και η κερδοφορία υψηλή. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των εσόδων από NPEs, ανήλθαν σε 246 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11%. Σύμφωνα με τον CEO Χρήστο Μεγάλου, η εξέλιξη του ισολογισμού υποστηρίζεται από την ισχυρή θέση ρευστότητας με την ενίσχυση των καταθέσεων, την επέκταση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων με νέες χορηγήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και την αυξητική τροχιά στα υπό διαχείριση κεφάλαια και τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες, που αυξήθηκαν κατά 37% και 26% ετησίως αντίστοιχα.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως παρά τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση τα τρέχοντα επίπεδα δείχνουν πως οι επενδυτές δεν έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις την ανάκαμψη των κερδών από το 2022. Ο δείκτης P/TBV (αποτίμηση προς ενσώματα ίδια κεφάλαια) είναι στις 0,3 φορές, έναντι 0,64 φορές του μέσου όρου του ευρωπαϊκού Νότου και 0,47 φορές των ελληνικών τραπεζών.

---

Προβληματίζει το γεγονός πως τα EBITDA του πρώτου τριμήνου της Τιτάν συρρικνώθηκαν. Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών η διοίκηση του ομίλου αναμένει αύξηση εσόδων, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης τρέχει και οι κατασκευές αναπτύσσονται. Η μείωση του EBITDA αποδίδεται  στη μεγάλη άνοδο των συντελεστών κόστους, με κορυφαίο το ενεργειακό. Η πορεία των πωλήσεων σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος κρίνεται ικανοποιητική.

Η υστέρηση στα EBITDA αναμένεται να εξισορροπηθεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς σταδιακά θα αυξάνονται οι τιμές πώλησης των προϊόντων αλλά και η ρευστότητα, με δεδομένο ότι  οι προοπτικές στις αγορές της Ευρώπης, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος παραμένουν θετικές, ενώ και στις ΗΠΑ οι πωλήσεις τσιμέντων χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα εξελίσσονται ανοδικά σε όλα τα κέντρα δραστηριότητας, ενδυναμώνοντας το προβάδισμα της Titan America.

Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στο κομμάτι των logistics, αλλά και στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό στο Καμάρι, με την εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner). Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η συμβολή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του ομίλου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Μετά την επένδυση, η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000τν., ισοδύναμη με τη χρήση 160.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντί συμβατικών.

---

Οι ενδείξεις για μία καλή τουριστική περίοδο φέτος έρχονται από παντού. Αυτή την τάση φανερώνουν και τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece όπου η ψαλίδα με το 2019, αισίως, «κλείνει». Μη ξεχνάμε ότι ένα από τα λιγοστά αντίβαρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, φέτος, είναι ο τουρισμός. Το πρώτο λοιπόν, τετράμηνο της χρονιάς, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece αντιστοιχεί στο 81% των επιπέδων του 2019. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο δηλαδή, διακινήθηκαν 2,7 εκατ. επισκέπτες έναντι 3,3 εκατ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 οπότε ο κορονοϊός υπήρχε ως όρος μόνο στην επιστημονική βιβλιογραφία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, φέτος, η επιβατική κίνηση θα αγγίξει ή ίσως και να ξεπεράσει για το σύνολο της χρονιάς αυτή του 2019. Άλλωστε, ήδη, σε ορισμένα αεροδρόμια το χάσμα ανάμεσα στην κίνηση του φετινού τετράμηνου έναντι αυτού του 2019, έχει σχεδόν κλείσει. Για παράδειγμα, από το αεροδρόμιο των Χανίων διακινήθηκαν το πρώτο τετράμηνο 294,5 χιλ. άτομα, δηλαδή μόλις 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η απόκλιση με το 2019 είναι μόλις 6,4%. Εξάλλου, τον φετινό Απρίλιο ο αριθμός επιβατικής κίνησης αγγίζει τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019, καθώς η απόκλιση μόλις 2,3%.

---

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δώδεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 20,95%, ενώ το χθεσινό -4,33%, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη, σε ένταση, υποχώρηση, μετά το -4,51% της 6ης Μαϊου. Το «12ο κόκκινο» στο οποίο πόνταραν και κέρδισαν οι «sellers» είναι νέο αρνητικό ρεκόρ δέκα και πλέον ετών και παραπέμπει στο διάστημα από 20/3 έως και 4/4/2012, όταν ο τραπεζικός δείκτης είχε σημειώσει 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με αρνητικό κλείσιμο. Και το χειρότερο όλων, σε αυτές τις 12 πτωτικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., καταγράφει χασούρα 6,6 δισ. ευρώ.

---

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας που πρόκειται να μετατραπεί σε πεζόδρομο. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, το έργο εντάχθηκε στον άξονα Προτεραιότητας «πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)», δηλαδή εξασφάλισε χρηματοδότηση της οποίας το ύψος τοποθετείται σε 7,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας ευρύς κοινόχρηστος χώρος που θα ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και θα ολοκληρώνει τον αρχαιολογικό περίπατο από τον Κεραμεικό ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τέτοια έργα έχει ανάγκη η Αθήνα για να γίνει περισσότερο φιλική στους τουρίστες, ενώ προβλέπεται η φύτευση 150 δέντρων, 5.500 θάμνων και 3.500 πολυετών φυτών. Ευρύτερα θα απελευθερωθούν περισσότερα από 4.000 τ.μ. δημόσιου χώρου.

---

Ο Pat Gelsinger συνεχίζει την προσπάθειά του να βάλει πάλι την Intel (INTC NASDAQ) στην πρώτη θέση της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών. Μετά από τις ανακοινώσεις για την κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων εργοστασίων στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ και την Γερμανία και την εξαγορά της Tower Semiconductor, προσπαθεί να διευρύνει το φάσμα των προϊόντων της και να χτυπήσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τομέα των μικροεπεξεργαστών για data centers, κυρίως την Nvidia (NVDA NASDAQ) και την AMD (AMD NASDAQ), οι οποίες έχουν μπει στο παιχνίδι πολύ δυνατά τα τελευταία χρόνια. Τα νέα προϊόντα της εταιρείας, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο Ντάλας του Τέξας, περιλαμβάνουν νέες εκδόσεις του επεξεργαστή Xeon, επεξεργαστές για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ημιαγωγούς που χρησιμοποιούντα για την σύνδεση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και, για πρώτη φορά, microchips που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία γραφικών.

Η επεξεργασία γραφικών είναι στην ουσία το «γήπεδο» της Nvidia, η οποία θεωρείται η κορυφαία σε αυτόν τον τομέα. Τα data centers είναι μία πολύ σημαντική αγορά για τις εταιρείες μικροεπεξεργαστών γιατί χρησιμοποιούνται πάρα πολύ για την οργάνωση των συστημάτων cloud computing, τα οποία διαχειρίζονται τον τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων που περνούν μέσα από τα κινητά τηλέφωνα και τα πληροφορικά δίκτυα των μεγάλων επιχειρήσεων. Η απόφαση της Nvidia να χρησιμοποιήσει τις κάρτες γραφικών σαν βάση των μικροεπεξεργαστών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη και ακολουθήθηκε και από την AMD.

Από τη μεριά της η Intel άργησε να ακολουθήσει, αλλά τελικά το αποφάσισε αφού είδε πως οι πελάτες τα προτιμούν. Όπως είναι φυσικό, η Intel υποστηρίζει πως τα νέα της προϊόντα είναι καλύτερα από αυτά του ανταγωνισμού αφού βασίζονται σε πιο σύγχρονη τεχνολογία από αυτά της Nvidia.

Υποστηρίζει επίσης πως θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν στα συστήματα αναγνώρισης εικόνας και φωνής, τα οποία γίνονται όλο και πιο απαραίτητα με την πάροδο του χρόνου. Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν, αφού η μεγάλη αμερικανική εταιρεία έχει χάσει πολλές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια και αντιμετωπίζεται πλέον με σχετική επιφυλακτικότητα από τους ειδικούς της τεχνολογικής βιομηχανίας αλλά και τους επενδυτές. Προς το τέλος του χρόνου λογικά θα έχουμε καταλάβει αν η Nvidia και η AMD έχουν λόγους να ανησυχούν σοβαρά.

---

H ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης φέτος με την ανοδική δυναμική της ανάκαμψης μετά την πανδημία να την στηρίζει. Ωστόσο, λόγω της απότομης έξαρσης του πληθωρισμού αναμένεται επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η οποία θα συνεχιστεί έως το 2023, εκτιμά η Morgan Stanley.

H σταθερή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν πρόσφατα τους οίκους S&P και DBRS να αναθεωρήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση τους για την Ελλάδα σε μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Morgan Stanley πιστεύει πως αν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει σε ανοδική τροχιά, το δημόσιο χρέος της θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα από το επόμενο έτος.

 Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά από τότε που έπεσε κάτω από την επενδυτική βαθμίδα στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ κατά την πανδημία, γεγονός που οδήγησε σε απότομη μείωση των ελληνικών επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, στήριξε τις επενδύσεις και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. Ο οίκος Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές τον Ιανουάριο του 2022 και θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας προς τα πάνω στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης στις 8 Ιουλίου, εκτιμά η ΜS.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.