Black Box: Η δίνη του κορονοϊού και τα μεγάλα θύματα

-Oι αγορές παρασύρονται στη δίνη του κορονοϊού καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ. Από τα πιο επίσημα χείλη, την πρόεδρο της Κομισιόν ακούσαμε  ότι περιμένουμε άλμα κρουσμάτων τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Τα αυστηρότερα μέτρα, ακόμα και αυτά για καθoλικό lockdown, φαίνεται να έχουν βγει από τα συρτάρια του κυβερνήσεων.

-Στην ίδια  τροχιά και η Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση με τους επιστήμονες εξετάζει την λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να κρατηθούν όσο το  δυνατόν πιο χαμηλά τα επίπεδα της επιδημίας. Για όποιον θυμάται, ο καθηγητής Σ. Τσιόρδας είχε πει σε ανύποπτο χρόνο όταν μας αποχαιρετούσε: Αν με ξαναδείτε να ανησυχήσετε. Και η ανησυχία αυτή γκρέμισε τις ξένες αγορές και όπως είναι φυσικό οι χρηματιστές κάνοντας τον σταυρό τους για την χθεσινή αργία, περιμένουν σήμερα να επηρεάσει και το χρηματιστήριο της Αθήνας. "Paint it black" που τραγουδούσαν και οι Rolling Stones.

-Εάν η ελπίδα μας τώρα είναι τον Ιανουάριο να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, η οικονομία το 2020 θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα σε κατάσταση πίεσης και τα προβλήματα αναπόφευκτα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα στην επιφάνεια. Με απλά λόγια ότι ήταν στραβό η προβληματικό στην αγορά αλλά με κάποιο τρόπο κατάφερνε και επιβίωνε, τώρα δεν θα αντέξει.  

-Τα μεγάλα θύματα (προς το παρόν ακόμη) είναι μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες κυρίως από το χώρο της εστίασης, λιανικών πωλήσεων και υπηρεσιών. Συνεπώς ανώνυμες εταιρίες, αλλά όσο συνεχίζεται η κρίση ο κύκλος των επιπτώσεων θα διευρύνεται και αποκτά... ονοματεπώνυμο. Είτε περιπτώσεις εταιρειών με συσσωρευμένες ζημίες -ποιος θυμάται την Pizza Hut;- είτε άλλων που προσπαθούν να ελέγξουν τη ζημία και κλείνουν δραστηριότητες ή καταστήματα, όπως πρόσφατα οι φούρνοι Βενέτης. 

-Είναι εντυπωσιακό το πως μπορούν να συγκλίνουν ξαφνικά... οι αναποδιές. Ποιος θα το πίστευε πριν δέκα χρόνια ότι ο πάλαι ποτέ κραταιός όμιλος Κοντομηνά θα έφτανε στο σημερινό σημείο. Ο επιχειρηματίας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, εκτός καθημερινότητας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση που όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε και οι επιχειρήσεις καράβι ακυβέρνητο.

-Αύριο, Παρασκευή κλείνει η Αίγλη, το εστιατόριο του Ζαππείου που ανήκε στον όμιλο υπό το βάρος συσσωρευμένων ζημιών και οφειλών. Οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους, ενώ το ΚΕΦΟΜΕΠ καταλογίζει μεγάλα πρόστιμα για φοροδιαφυγή χωρίς να  εμφανίζεται ούτε ένας δικηγόρος να ασκήσει μια τυπική έστω ένσταση. Κρίμα.

-Σήμερα ξεκινά στο Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση των ομολογιών που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΠΑΠ.

-Συνεχίζονται και εντείνονται οι διεργασίες για την διαχείριση των θεμάτων ενόψει της απόφασης που αναμένεται από τον SSM σε σχέση με τα Cocos της τράπεζας Πειραιώς.