Black Box: Hχηρά ονόματα με βαριά βιογραφικά στην Iντρακάτ. Τι ψάχνουν οι Ισραηλινοί, κληρώνει για μεγάλα projects και οι εξαγορές της Sunlight

Με το δεξί ξεκινούν οι νέοι μέτοχοι της Intrakat, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά η ίδια η αγορά, που βλέπει ισχυρά βιογραφικά να μπαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο χώρο των επιχειρήσεων και όχι μόνο. Η νέα σύνθεση αναμένεται να υπερψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση μετόχων την ερχόμενη Παρασκευή. Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ αναλαμβάνει ο μέτοχος της εταιρείας και πρώην CEO της Άκτωρ, Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο του μεγάλου deal εξαγοράς της Ιντρακάτ και έχει την εμπειρία να αναβαθμίσει την εταιρεία και να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Πρόεδρος αναλαμβάνει η Νίκη Τζαβέλλα, με σπουδές στην οικονομία, πρώην ευρωβουλευτής με εμπειρία σε διοικητικές θέσεις. Μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ αναμένεται να αναλάβει ο Χάρης Παμπούκης, διαπρεπής νομικός, πρώην υπουργός με σημαντική εμπειρία σε ζητήματα εμπορικού δικαίου.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης αποτελεί την πρόταση των νέων μετόχων της Ιντρακατ για μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, ο οποίος είναι πρόεδρος και αναπληρωτής CEO της Aegean Baltic Bank, ενώ μη εκτελεστικό μέλος αναμένεται να αναλάβει η Αντιγόνη Γιόκαρη. Πρόκειται για στέλεχος με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση κατασκευαστικών έργων και πρώην manager της ΑΚΤΩΡ, ενώ ο Νικόλας Βουγιούκας οικονομολόγος και επί χρόνια τραπεζικό στέλεχος αναμένεται να έχει θέση στο ΔΣ. Ανάμεσα στις προτάσεις της νέας διοίκησης της Ιντρακάτ περιλαμβάνεται και το όνομα του Ευστάθιου Τσοτσορού, ηλεκτρολόγου - μηχανικού και πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ. Επίσης, ο Αθανάσιος Σχίζας αναμένεται να εισέλθει στο ΔΣ της Ιντρακάτ με εμπειρία σε επιτελικές θέσεις στη ΓΑΙΑ ΟΣΕ και στην Εγνατία Οδό, ενώ ο Παναγιώτης Αντιβαλίδης αποτελεί μία ακόμα πρόταση της νέας διοίκησης για το ΔΣ της εταιρείας.

Παρατηρώντας κανείς τις προτάσεις της νέας διοίκησης για το ΔΣ της Ιντρακάτ θα δει πως υπερκαλύπτονται οι ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης για τη συγκρότηση αναβαθμισμένων ΔΣ σε εισηγμένες. Και αυτό γιατί στο εννεαμελές ΔΣ, οκτώ μέλη είναι μη εκτελεστικά και τέσσερα από αυτά είναι ανεξάρτητα. Σε κάθε περίπτωση η αγορά υποδέχθηκε πολύ θετικά τις αλλαγές στο ΔΣ της Ιντρακάτ, κάτι που φάνηκε χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε μια κακή χρηματιστηριακά ημέρα, όταν έγιναν γνωστά τα ονόματα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιντρακάτ, η τιμή της μετοχής ανέβηκε σημαντικά, για να κλείσει με πολύ μικρές απώλειες.

---

 Την Τετάρτη αναμένεται να έχουμε νεότερα για το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, τόσο όσον αφορά στην Αττική Οδό που θεωρείται το project των project, καθώς το τίμημα αναμένεται να είναι πολύ υψηλό και η αγορά περιμένει να περάσει και τα 3 δισ. ευρώ, όσο και για τις προτεραιότητες του ταμείου για τα λιμάνια και άλλα ζητήματα ανοιχτά όπως είναι η Λάρκο. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σε δημοσιογραφική συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης και το ενδιαφέρον σίγουρα θα στρέφεται γύρω από το χρονοδιάγραμμα για την Αττική οδό που, όπως γνωστόν, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι πέρασαν και τα οκτώ σχήματα στην επόμενη φάση, αλλά και για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά στα λιμάνια ο σχεδιασμός είναι να υπάρξουν νεότερα εντός του Ιουλίου, κάτι που ανέφερε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης  Δημητριάδης παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο για το 2022 - 2024.

Νεότερα αναμένεται πρώτα να έχουμε για την Αλεξανδρούπολη και έπεται το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Η περίπτωση των περιφερειακών λιμένων της χώρας σχετίζεται άμεσα με την ανάδειξή της ως διεθνή εμπορευματικό κόμβο, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από γεωπολιτικής πλευράς, όσο και σε σχέση με την ενέργεια κι την αυτονομία της χώρας, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης έχουν δικαίωμα κατάθεσης για το 67 % οι κοινοπραξίες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση με τη συμμετοχή μεγάλων διεθνών και Ελλήνων παικτών.

---

Μία βόλτα στην Αθήνα ίσως πείσει και τους πιο δύσπιστους για το ότι η οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δεν είναι μόνο οι νέες οικοδομές, οι οποίες παρά το αυξημένο κόστος, συνεχίζουν να χτίζονται και να προσελκύουν αγοραστές. Αλλά και οι ανακαινίσεις που αυξάνονται και πληθύνονται ενόψει του καλοκαιριού. Από τον αναβρασμό αυτό στο ελληνικό real estate οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Είχαν, δε, ανοίξει το χορό των επενδύσεων από τους πρώτους, λίγο πριν το ελληνικό real estate μπει σε τροχιά ανόδου. Ενισχύουν, λοιπόν, και τώρα την παρουσία τους ψάχνοντας για ευκαιρίες όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου έχουν κάνει μπαράζ αγορών τα τελευταία χρόνια. Αλλά και σε εξοχικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική και άλλες τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η Brown Hotels του Leon Avigad είναι πλέον σταθερή αξία στο ελληνικό real estate, έχοντας δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, τα Brown Acropol, Lighthouse, Dave Red Athens και το Kubic House Athens. Και βέβαια, η Zoia, που έχει αποκτήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων -κυρίως παλαιών πολυκατοικιών που μετατράπηκαν σε πολυτελή κτίρια διαμερισμάτων- ψάχνει για όσες λιγοστές ευκαιρίες απόμειναν στο ελληνικό real estate.

---

Καλπάζει η Sunlight με εξαγορές και νέες επενδύσεις εκτός Ελλάδας. Μία από τις πιο πρόσφατες αφορά την εξαγορά του 51% της γερμανικής A. Müller που μετράει 30 χρόνια εμπειρίας στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει οι γερμανικές εταιρίες να εξαγοράζουν ελληνικές και όχι το αντίθετο. Αυτό, ίσως, να λέει πολλά. Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας από τη Sunlight φέτος, ύστερα από την ιταλική PBM, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ηγέτης στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Εντός Ελλάδας, λίγο πριν τελειώσει το 2021, η Sunlight εξαγόρασε την Technoform επιχείρηση με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και στην κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η Sunlight επιδιώκει να ιδρύσει νέα γραφεία πωλήσεων σε στρατηγικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία με απώτερο σκοπό να έχει παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Ιδίως, αγορά της Αμερικής είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Sunlight. Εκεί το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας στην παραγωγή μπαταριών λιθίου και μολύβδου στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Καρολίνα ξεπερνάει ήδη τα 35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό της πλάνο επενδύσεων για την αγορά της Αμερικής αγγίζει τα 150 εκατ.

---

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνει το τελευταίο διάστημα το ρόλο που πρέπει να επιτελεί στην εγχώρια οικονομία. Δύο δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο αρκετά επιτυχημένες (Μπλε Κέδρος, Dimand) όπου αντλήθηκαν τα κεφάλαια που ζητούσαν οι εταιρείες, μία νέα έκδοση ομολογιακού δανείου (230 εκατ. ευρώ άντλησε η Lamda Dev.) με επιτόκιο πολύ καλό για τους επενδυτές (4,7%), ένα πολύ δυνατό deal εξαγοράς σε υψηλή τιμή (Intrakat), ενώ υλοποιείται και μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 130 εκατ. ευρώ από την Intralot, η οποία όπως λένε στα χρηματιστηριακά γραφεία θα έχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειώστε επίσης πως είναι σε εξέλιξη η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που όλα αυτά γίνονταν ταυτόχρονα και με επιτυχία. Ακόμα πιο θετική είναι φυσικά και η πρόσφατη δήλωση του Γιάννου Κοντόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, για περισσότερη εξωστρέφεια και ανάγκης αύξησης των εισαγωγών στο ΧΑ. Μαθαίνουμε μάλιστα πως γίνεται και έλεγχος στις χρεώσεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση, ώστε να μειωθούν και να γίνει πιο προσιτό στις εταιρείες. Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες που φεύγουν επικαλούνται ως βασικό λόγο το αυξημένο κόστος και βέβαια δεν είναι μόνο το άμεσο, αυτό δηλαδή που πληρώνουν στην ΕΧΑΕ, αλλά και το έμμεσο, όπως να έχουν στελέχη για χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, ή αυτά που προβλέπει η εταιρική διακυβέρνηση.

 ---

Με διψήφιο ρυθμό αύξησης τρέχει ο τζίρος της Unibios στο εξάμηνο, αλλά η εταιρεία αισιοδοξεί και για το σύνολο της χρήσης με βάση τα έργα που τρέχει αυτό το διάστημα. Τα αυξημένα κόστη αποτελούν μία σοβαρή πρόκληση και η διοίκηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις στα περιθώρια μεικτού κέρδους και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Η εταιρεία είχε βάλει στόχο να πουλήσει μέρος του ακινήτου που διαθέτει στο Βόλο, το οποίο δε χρησιμοποιεί, και φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Μάλιστα η αυξημένη ζήτηση οδηγεί και σε καλύτερο τίμημα και αναμένεται να γράψει και ένα κέρδος από την πώληση.

---

Τελικά, μόλις ακούμε μαζί τις λέξεις «τουρμπίνα» και «φυσικό αέριο», θα μας πιάνει τρόμος. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις περίφημες τουρμπίνες του αγωγού Nord Stream 1 οι οποίες έχουν μεταφερθεί στον Καναδά για συντήρηση και δεν μπορούν να πάνε πίσω στην Γερμανία λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Οι νέες τουρμπίνες που μας έχουν κάνει να ανησυχήσουμε είναι στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου της Cheniere Energy (LNG NYSE) στο Τέξας και την Λουιζιάνα. Η Cheniere δεν είναι τυχαία εταιρεία, καθώς από τις εγκαταστάσεις της φεύγουν περίπου οι μισές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως μαθαίνουμε από ρεπορτάζ του Reuters, οι τουρμπίνες αυτές μπορεί να γίνουν αφορμή να τεθούν σε αδράνεια και οι δύο σταθμοί υγροποίησης και μεταφόρτωσης αερίου της Cheniere. Για να αποφευχθεί αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι ομοσπονδιακές αρχές υπεύθυνες για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και να αναστείλουν την εφαρμογή ορισμένων κανονισμών που απαγορεύουν την λειτουργία μηχανών και εξαρτημάτων που εκπέμπουν συγκεκριμένα καρκινογόνα συστατικά.

Οι κανονισμοί αυτοί έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το 2004, αλλά αυτό δεν έγινε, για διάφορους λόγους. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε όμως, η αρχή προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) ανακοίνωσε πως από τον Αύγουστο του 2022 οι κανονισμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται για δύο τύπους τουρμπινών, οι οποίες θα πρέπει αναγκαστικά να τεθούν εκτός λειτουργίας. Περίπου 250 τουρμπίνες σε όλες τις ΗΠΑ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εμάς όμως μας ενδιαφέρουν μόνο οι 62 που βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις της Cheniere. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του πρακτορείου, η Cheniere έχει ενημερώσει την EPA πως η διαδικασία μελέτης, σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός σχεδίου αντικατάστασης αυτών των μηχανημάτων θα πάρει μερικά χρόνια, κάτι που σημαίνει πως το 50% του φυσικού αερίου που προορίζεται για εξαγωγή ως LNG δεν θα μπορεί να φύγει από τις ΗΠΑ. Προφανώς, η εταιρεία ζητά από τις αρχές να αλλάξουν την απόφασή τους και να εξαιρέσουν τις τουρμπίνες της από την εφαρμογή του κανονισμού, επικαλούμενη την μεγάλη αναστάτωση που θα φέρει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου μία τέτοια εξέλιξη.

Και φυσικά τη ζημιά που θα πάθει η Cheniere, προσθέτουμε εμείς. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως, δεν έχουμε αμφιβολία πως τελικά οι τουρμπίνες θα συνεχίσουν να δουλεύουν, ανεξάρτητα από το πόσο βλαπτικές είναι για την ανθρώπινη υγεία. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η υπόθεση μας υπενθυμίζει για μία ακόμα φορά πως δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένη την ενεργειακή μας ασφάλεια, ιδίως όταν βασιζόμαστε σε καύσιμα που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου.

---

Τα ακουστικά Meta's Quest 2, τα οποία χρησιμεύουν ως πύλη για την περιήγηση στο μετασύμπαν, κυριαρχούν στην αγορά των ακουστικών Virtual Reality έχοντας ποσοστό που αγγίζει το 90% της αγοράς, ακολουθούμενη από το Pico της κινεζικής ByteDance (TikTok).

Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, παρουσίασε διάφορα πρωτότυπα ακουστικών για να υποστηρίξει το σχέδιό του metaverse για το οποίο ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων επενδύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά εικονικής πραγματικότητας είναι προς το παρόν μικρή και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλη θα μπορούσε τελικά να γίνει. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία από την IDC δείχνουν ότι οι παγκόσμιες αγορές για ακουστικά VR αυξήθηκαν κατά 241,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Προς το παρόν, τα ακουστικά VR είναι δαπανηρά και έχουν χαμηλή ανάλυση. Οι αποστολές ακουστικών VR προβλέπεται να αυξηθούν το 2022, αναμένεται να φτάσουν τα 13,9 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 26,6% από πέρυσι. Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν η Meta θα διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της μακροπρόθεσμα, καθώς η Apple αναμένεται να λανσάρει τα δικά της ακουστικά VR.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.