Black Box: H αλήθεια για την Ελλάκτωρ, οι εκπλήξεις της ΔΕΗ και το μεγάλο ερωτηματικό των αγορών

Στην υπόθεση για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να βγουν στην επιφάνεια σοβαρές άλλα και άγνωστες πτυχές, κυρίως ως προς τις μεθόδους που μετήλθαν οι Ολλανδοί για να κερδίσουν κρίσιμες γενικές συνελεύσεις, να θέσουν εκτός μάχης τους επιχειρηματίες Μπάκο - Καϋμενάκη και να καταστούν κυρίαρχοι των αποφάσεων.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και εξέτασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως είναι πολύ ισχυρά και αποδεικνύουν τον συντονισμό των ενεργειών μεταξύ της Reggeborgh του Henry Holterman η οποία ελέγχει το 30% της εταιρείας, και της επίσης ολλανδικής Atlas Invest του van Poecke η οποία απέκτησε ποσοστό περίπου 10%. Οι δύο αυτές εταιρείες είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν σε εξαγορές και πωλήσεις εταιρειών μέσω Χρηματιστηρίου και επέλεξαν φέτος να κάνουν την τελευταία τους δουλειά στην Ελλάδα με επίκεντρο την Ελλάκτωρ.

Το πόσο σοβαρή είναι η συγκεκριμένη περίπτωση συντονισμού των ενεργειών δύο μετόχων, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τα επτά μέλη του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μόνο ένα μειοψήφησε στην επιβαρυντική εισήγηση.

---

Επί της διαδικασίας οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έχουν κληθεί σε ακρόαση, και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι κυρώσεις που -όπως θεωρείται και το πιθανότερο- θα κληθεί να επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν σε καλούν σε ακρόαση δεν είναι για να ζητήσεις συγνώμη αλλά επειδή οι Αρχές έχουν ήδη συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία εναντίον σου για το αξιόποινο των πράξεων και το επόμενο βήμα είναι τα πρόστιμα.

---

Όπως καταλαβαίνει κανείς το θέμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων της Ελλάκτωρ. Αν δηλαδή θα είναι οι Ολλανδοί ή οι επιχειρηματίες Δ. Μπάκος – Ι. Καϋμενάκης. Νικητής επί της ουσίας στο τέλος της μεγάλης αυτής περιπέτειας που έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην εταιρεία και ευρύτερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα είναι εκείνος που έχει τα λεφτά και το επιχειρηματικό όραμα να πείσει την αγορά ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσει μαζί του.

---

Αμέσως μόλις αποκαλύφθηκαν χθες οι πρώτες πληροφορίες για την επιβαρυντική εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τον συντονισμό ενεργειών Reggeborgh – Atlas Invest, είδαμε με έκπληξη να διακινούνται και να αναπαράγονται με ταχύτητα φωτός άλλες ανακριβείς «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η συζήτηση για την υπόθεση Reggeborgh – Atlas Invest...μετατέθηκε για επόμενο Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το μήνυμα δε των εν λόγω «πηγών» ήταν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα, αλλά η μείζονα εξέλιξη είναι πως δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία -σ.σ: πράγματι έτσι συνέβη- για τις καταγγελίες περί συντονισμένης δράσης μεταξύ Reggeborgh και Λεωνίδα Μπόμπολα μέσω του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές χωρίς να το γνωστοποιήσουν πουθενά.

---

Κάπως έτσι είδαμε και τη μετοχή της Ελλάκτωρ να κάνει ράλι έως και σχεδόν 8% στο ταμπλό, πιθανόν στο πλαίσιο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού που είδε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

---

Η στήλη είναι καλοπροαίρετη και υποθέτει πως εκείνοι που «αγόρασαν» και αναπαρήγαγαν τη συγκεκριμένη (παραποιημένη) πληροφορία, πάτησαν μάλλον μπανανόφλουδα και γλίστρησαν στην παραπληροφόρηση συγκεκριμένων εταιρειών δημοσίων σχέσεων. 

---

Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά την υπόθεση Ελλάκτωρ, θα θυμάστε το όργιο μαύρης προπαγάνδας που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες, όταν καθημερινές διαρροές και δημοσιεύματα παρουσίασαν τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο – Ι. Καϋμενάκη και τον αρχιτέκτονα της τακτικής των δύο μετόχων της Ελλάκτωρ, Αλέξανδρο Εξάρχου, περίπου ως ολετήρες που εμφανίστηκαν από το πουθενά για να καταστρέψουν την εταιρεία.

Ο Εξάρχου ήταν το «μαύρο πρόβατο», ο άνθρωπος που κατά τους προπαγανδιστές των Ολλανδών είχε ... εγκληματικές ευθύνες για όλα τα δεινά της Άκτωρ και της Ελλάκτωρ», που φορτώθηκε όλες τις αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεων και μετόχων από συστάσεως της Ελλάκτωρ.

Οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης ήταν οι επιχειρηματίες «που δεν είχαν λεφτά», που «έπαιζαν χρηματιστηριακά παιχνίδια με την Ελλάκτωρ», που «ήταν αναξιόπιστοι», που αποτελούσαν «κλάσμα της κεφαλαιακής ισχύος της Reggeborgh», που «ήθελαν να διαλύσουν την εταιρεία, «που ψεύδονταν», «που δεν ενδιαφέρονται να μπουν στην ΑΜΚ» που, που, που...

---

Το ίδιο είδαμε λίγο πολύ και χθες. Και αναρωτιέται κανείς αν στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για εταιρείες δημοσίων σχέσεων που καθήκον τους είναι να ενημερώνουν ή για «πληρωμένα πιστόλια» δολοφονίας χαρακτήρων.

---

Για να τελειώσουμε εδώ σήμερα με την Ελλάκτωρ, ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: Εμείς στο Liberal κάνουμε τη δουλειά μας. Οι απειλές και τα «τελεσίγραφα» δεν πιάνουν εδώ. Η στάση μας προφανώς και κατεγράφη από όσους μας προειδοποίησαν ότι «παρακολουθούν, στοιχειοθετούν και θα αποφασίσουν»...

---

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Ξεχείλισε ο σοσιαλισμός και ο λαϊκισμός στη χθεσινή τηλεμαχία των συντρόφων του ΚΙΝΑΛ. Ο Λοβέρδος ακούστηκε πολύ πιο διαφορετικός και προσγειωμένος στην πραγματικότητα από τους ανθυποψηφίους του. Νεότερους, απόντες και γηραιότερους στις ιδέες. Η ατάκα της βρδιάς ήταν στον κλείσιμο. «Με νεόγερους δεν γίνεται».

---

Τα παράξενα συνεχίζονται με την μετοχή της Τράπεζας Αττικής, Μετά το θέαμα που πρόσφερε την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης για την συμμετοχή στην πολύ μεγάλη (για τα δεδομένα της) αύξηση κεφαλαίου, σήμερα μας εξέπληξε εκ νέου. Η μετοχή της τράπεζας ανέβηκε κατά πολύ και ξεπέρασε τα 60 λεπτά του Ευρώ. Αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα, πέρα από το ότι αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ιδιαίτερα αισιόδοξη για την τράπεζα. Αυτό που λέει, και εδώ που τα λέμε μας τρελαίνει λίγο, είναι πως αν κάποιος αγοράσει τα δικαιώματα προτίμησης στην αύξηση, τα οποία διαπραγματεύονται από την προηγούμενη Πέμπτη, μπορεί να αποκτήσει τις μετοχές της τράπεζας σε τιμή κάτω από τα 25 λεπτά του ευρώ. Αν το χρηματιστήριό μας δούλευε σχετικά φυσιολογικά, αυτό που λέμε διεθνώς arbitrage (στα ελληνικά εξισορροπητική κερδοσκοπία) θα ενεργοποιείτο αμέσως και αυτή η προφανής ανισορροπία θα διορθωνόταν πολύ γρήγορα. Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές πως κάποιοι από τους συναλλασσόμενους έχουν ξεχάσει να πάρουν μαζί τους ένα κομπιουτεράκι για να υπολογίσουν πότε κερδίζουν και πότε χάνουν. Βέβαια τα χρήματα είναι δικά τους, οπότε δεν μας πέφτει λόγος για το πως θα τα ξοδέψουν.

---

Όμικρον. Λίγη προσοχή στo «Ο» του volatility που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει στις αγορές. Πουλάς την Πέμπτη είσαι ήσυχος. Αγοράζεις την Παρασκευή και μέχρι να δικαιωθείς ή να προδωθείς τη Δευτέρα από το trading, έχεις περάσει ένα άβολο σαββατοκύριακο. Και την Τρίτη που θα ξημερώσει τι κάνεις; Μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει και τι θα συμβεί με το νέο «κακό» που μας βρήκε -είτε ως αιτία, είτε ως αφορμή- τα χρηματιστήρια θα μοιάζουν με roller coaster σε λούνα πάρκα. Θα είναι η χαρά των traders και των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Οι μέν αγοράζουν και πουλάνε ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα, οι δε εκμεταλλεύονται τις διακυμάνσεις και χτίζουν θέσεις σε εταιρείες που θα έχουν θέση και στην επόμενη ημέρα. Παρά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση ελάχιστα βελτιώθηκε η εικόνα μετοχών και δεικτών στο Χ.Α, που επιδεινώθηε δραματικά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. 

---

Η Goldman Sachs δεν είναι από τις επενδυτικές τράπεζες που ανοίγουν συχνά τα χαρτιά τους με συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Το γεγονός ότι ο Filippo Taddei, Εκτελεστικός Διευθυντής της Goldman Sachs, Global Investment Research, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Liberal για να μιλήσει στον Νικόλα Ταμπακόπουλο δίνει στο Liberal τη δυνατότητα να επικοινωνήσει στο ελληνικό επενδυτικό κοινό το στίγμα της επόμενης ημέρας της GS για την ελληνική οικονομία.

Τη συνέντευξη θα τη διαβάζετε ήδη ως βασικό θέμα στο Liberal και το Liberalmarkets, οπότε θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Αν η στήλη κράτησε δυο βασικά στοιχεία, αυτά είναι:

-Πρώτον η contrarian άποψη της Goldman Sachs σε σύγκριση με άλλες επενδυτικές τράπεζες, για τη δυναμική συνέχειας της ισχυρής ανάκαμψης που έχει η ελληνική οικονομία από το 2022, εφόσον υπάρξει πολιτική συνέχεια και κυβερνητική σταθερότητα, και

-Δεύτερον οι θετικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο το σχέδιο Ανάκαμψης που έχει υποβάλει η Ελλάδα στην Ε.Ε «με τρόπο λεπτομερές και ασυνήθιστο για δημόσιες επενδύσεις». Δια χειρός του άοκνου Θοδωρή Σκυλακάκη.

---

Πως θα απελευθερώσει κεφάλαια η ΕΤΕ; Έχοντας κρατήσει την πιο αμυντική πολιτική έναντι των ανοιγμάτων και κόκκινων δανείων η Εθνική Τράπεζα, είναι σε θέση να αρχίσει να καρπώνεται τα οφέλη από την στρατηγική της.

Η ΕΤΕ έχει προβλέψεις έναντι των δανείων 70% και τα δάνειά της είναι κορυφαίας ποιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάνεια ύψους μεγαλύτερου του δισεκατομμυρίου και περίπου 1,2 δις ευρώ από τα 3,7 δις ευρώ των NPE που παραμένουν στην Τράπεζα, είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται τακτικά εντός των 30 ημερών.

Θα έρθει η στιγμή που μεγάλο μέρος αυτών θα τοποθετηθούν στα ενήμερα δάνεια, ενώ μεγάλο μέρος των προβλέψεων θα απελευθερωθεί και η ΕΤΕ θα βρεθεί με μεγάλη δύναμη ρευστότητας, ενώ το αργότερο εντός του εξαμήνου, θα πρέπει να αναμένεται η πτώση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο νούμερο.

Υπάρχει πολύ δουλειά πίσω από αυτά και εξηγεί την άνεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του CEO κ, Παύλου Μυλωνά. Η Εθνική έχει να παίξει ένα ρόλο στην αναζωπύρωση της ελληνική οικονομίας και θα τον παίξει διεκδικώντας κορυφαίο μερίδιο στα δάνεια που θα δοθούν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Και βέβαια η Εθνική θα συνεχίσει να έχει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

---

Η κα Σνάμπελ και τα περιστέρια… Πρέπει να την έχουν παρεξηγήσει σοβαρά την Ιζαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ επειδή είναι Γερμανίδα. Μοιάζει να είναι ένα πολύ ισορροπημένο και συντηρητικό περιστέρι… Όχι γεράκι.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, ο πληθωρισμός δεν αποκλείεται να έχει κορυφώσει το Νοέμβριο στην Ευρώπη και ότι μπορεί να δούμε σταδιακή αργή υποχώρηση από του χρόνου.

Πρόσθεσε πως θα ήταν πρώϊμο να πούμε ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε περιορισμό των μέτρων χαλάρωσης για την οικονομία.

Βεβαίως υπάρχει και η μετάλλαξη Όμικρον τώρα, αλλά οπωσδήποτε δικαιώνεται ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας που έλεγε ότι θα επικρατήσουν τα περιστέρια στην ΕΚΤ. Και μας βολεύει ως οικονομία. Δεν πρόκειται να δούμε τα ελληνικά ομόλογα χωρίς στήριξη…

--

Σήμερα ανακοινώνει η ΔΕΗ τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου. Δεν θα μπούμε σε προβλέψεις, παρότι μας ελκύουν εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ΔΕΗ έχει γυρίσει σελίδα, και από τη νέα χρονιά αρχίζει να γράφει νέο βιβλίο. Η προσέγγιση της τιμής της ΑΜΚ στα 9 ευρώ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελεί ευκαιρία για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις όσων πούλησαν τις πρώτες ημέρες ή δεν αγόρασαν τις ποσότητες μετοχών που ήθελαν στην αύξηση κεφαλαίου. Βέβαια, πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο καλύτερων σημείων εισόδου εφόσον η διόρθωση των αγορών συνεχιστεί. Τότε θα μιλάμε για πραγματικές εκπτώσεις. Αλλά προτιμούμε την τακτική βήμα – βήμα. Τα μελλοντικά νούμερα τα ξέρουμε ή τέλος πάντων, έχουμε έναν μπούσουλα να τα εκτιμήσουμε.

---

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που τα συνδικαλιστικά σωματεία των υπό δημόσιο (ή υπό μερικό δημόσιο) έλεγχο εταιρειών προανήγγειλαν με πύρινες ανακοινώσεις τις συνεντεύξεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χθες ο το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ μας υπενθύμισε ότι σήμερα δίνει συνέντευξη τύπου με θέμα : «Εταιρικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ Προκλήσεις & Προοπτικές».

Οι συνδικαλιστές παλαιάς κοπής έχουν χαθεί από το προσκήνιο και ευτυχώς. Στα ΕΛΠΕ πάει καιρός από τότε που έλυναν και έδεναν με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομματικών εκλεγμένων. Περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον τι έχουν να πουν σήμερα για την επόμενη ημέρα ενός εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας που βρίσκεται ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης του πράσινου μετασχηματισμού.

---

«Cash cow», όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες είναι η Καρέλιας, που έχει συσσωρευμένα κέρδη ύψους 432 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας το εννεάμηνο κερδοφορία 66 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της Καρέλιας, σε επίπεδο ομίλου, τοποθετείται σε 893 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι της τάξεως των 681 εκατ. ευρώ. Αν και η μετοχή έχει χαμηλή διασπορά, αφού το 95% του μετοχικού κεφαλαίου της ελέγχεται από την οικογένεια Καρέλια, δεν περνάει απαρατήρητο ότι για τη χρήση του 2020 το μικτό μέρισμα που διανεμήθηκε είναι 9,40 ευρώ ανά μετοχή.

---

Με χαρτοφυλάκιο 390 εκατ. ευρώ η Noval Property δρομολογεί επενδύσεις 316 εκατ. ευρώ. Το πράσινο ομόλογο θα χρηματοδοτήσει κατά 31% τις επενδύσεις αυτές, οι οποίες θα συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία real estate, ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση ακινήτων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις υλοποιείται due diligence.. Επομένως οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι εξελίξεων για την εταιρεία. Αναλυτές πάντως κατά τη χθεσινή εκδήλωση, σχολίαζαν την καλή απόδοση του ομολόγου και αναμένουν σημαντικό growth story τα επόμενα χρόνια..

---

Σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία έφερε η αύξηση των καυσίμων στην ΑΝΕΚ. Ειδικότερα το κόστος αυξήθηκε κατά 35% και έτσι μείωσε τις θετικές επιπτώσεις από την αύξηση της κίνησης στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η σημαντική αύξηση της μεταφορικής κίνησης είχε ως απόρροια την άνοδο κατά 18% του κύκλου εργασιών του ομίλου, ο οποίος στο εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε ευρώ 114,2 εκατ. έναντι ευρώ 97,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ανήλθε σε ευρώ 56,0 εκατ. έναντι ευρώ 41,6 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 35%..

---

Άμεσες είναι οι επιπτώσεις στη Μαθιός Πυρίμαχα από την αύξηση του κόστους πρώτων υλών, του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους. Συνέχισε να εμφανίζει ζημιές, έστω πιο συρρικνωμένες από το εννεάμηνο του 2020, και κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο 17,32% στα 9,806 εκατ.ευρώ.

---

Ελλέιψεις πρώτων υλών όπως microchips, ημιαγωγοί και χαλκός που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόντων, καθώς επίσης και μείωση των πωλήσεων videogames και ταινιών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων της AVE  στο γ’ τρίμηνο του έτους. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 107,14 εκατ. ευρώ, έναντι 94 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 14%, προερχόμενη από τον τομέα διανομής προϊόντων τηλεπικοινωνίας και τεχνολογίας. Ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είχε ως αποτέλεσμα την συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

---

Η πανδημία συμπαρασύρει τα οικονομικά μεγέθη της Logismos, η οποία αναμένεται να κλείσει τη χρονιά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ειδικότερα, το γεγονός πως αρκετές εταιρείες πελάτες ανέστειλαν τη λετουργία τους εξαιτίας της πανδημίας, οδήγησε σε συρρίκνωση τα οικονομικά μεγέθη της Logismos. Για το σύνολο του έτους, εκφράζονται ανησυχίες για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής.