Black Box: Επάγγελμα χρηματιστηριακός-αστρολογικός αναλυτής

Ο Ταύρος στον Άρη, τριπλή σύζευξη Κρόνου Ουρανού και Άρη και πλανητική συγκυρία ανάλογη με αυτή της Lehman Brothers έλεγαν οι αστρολόγοι στο ξεκίνημα της εβδομάδας και προειδοποιούσαν: «Προσοχή στις Αγορές, θα υπάρξουν μεγάλες και βίαιες αναταράξεις στα Χρηματιστήρια». Και όλα αυτά δημόσια, σε τηλεοπτική εκπομπή σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας σε ώρα αιχμής όχι κάπου συνδρομητικά ή έστω σε περιορισμένο κοινό. Η αμηχανία ενός επαγγελματία όταν έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες πληροφορίες είναι έκδηλη αφού αν η… προφητεία εκπληρωθεί ακυρώνεται τελείως η όποια επιστημονική τεκμηρίωση για τις συστάσεις του καθώς και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πολυετή ενασχόληση με τις αγορές. Ο πελάτης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αμείλικτος: Αν η Αγορά διαλυθεί τότε όλες οι κερδοφόρες κινήσεις που έχουν προηγηθεί θα ξεχαστούν και ο επαγγελματίας θα έχει την αξιοπιστία των ορκωτών της Folli - Follie. Αν οι δείκτες δεν ακούσουν και κινηθούν ανοδικά τότε η ζωή συνεχίζεται μέχρι την επόμενη πρόβλεψη.

----

Τελικώς η εβδομάδα κλείνει με ιστορικά υψηλά στην Wall Street παρά την προσπάθεια του Άρη να κάμψει την ορμή του Ταύρου. Για το Blackbox, η χρηματοοικονομική αστρολογία είναι μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανάλυσης, όχι όμως ευαγγέλιο για να την ακολουθεί κανείς με κλειστά μάτια. Να σας πω την αλήθεια ο μόνος λόγος που παρακολουθώ τα ζώδια είναι γιατί μπορείς να ξεκινήσεις ωραίες συζητήσεις του τύπου: «Οι Αιγόκεροι ταιριάζουν με τους Ταύρους». Και στο θέμα μπαίνεις και δεν μπορείς να κατηγορηθείς για παρενόχληση.

----

Αν μας διαβάζει κανείς από την Κεφαλαιαγορά ιδού νέο λαμπρό πεδίο για πιστοποιήσεις: «Χρηματιστηριακός αστρολογικός αναλυτής». Ή κάνουμε δουλειά ή δεν κάνουμε.

----

Το λιανικό εμπόριο άνοιξε και έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις για το πως πήγαν οι πρώτες ημέρες. Η κίνηση που παρατηρείται στα καταστήματα είναι από διπλάσια έως τριπλάσια σε όρους αξιών σε σχέση με το προηγούμενο άνοιγμα των καταστημάτων τον Μάιο του 2020. Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει να πει περισσότερα και ίσως να είναι πιο ενδεικτική της κατάστασης αφού ούτως ή άλλως το ξεκίνημα στην λιανική αναμένονταν με ένταση μετά από τις πολλές εβδομάδες που μεσολάβησαν από την περίοδο της κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων.

---

Σε αυτές τις πολλές εβδομάδες που ήταν κλειστά τα καταστήματα (ή έστω ανοικτά με ειδικές συνθήκες επίσκεψης) κάποιοι προσπάθησαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες με ανορθόδοξο τρόπο. Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν την ζήτηση υπήρξαν και φαινόμενα όπου οι διοικήσεις των εταιρειών πρότειναν σε στελέχη τους να γίνουν... courier προσωρινά προκειμένου να μεταφέρουν παραγγελίες εμπορευμάτων. Και καλά να είναι μια εταιρεία που φυτοζωεί, αλλά εταιρία που γράφει φέτος ρεκόρ κερδοφορίας;

---

Mια οφειλόμενη διόρθωση για την εξαγορά της Singular. H Epsilon Net και η Space η Space Hellas εξαγόρασαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό στην εταιρεία, δηλαδή από 49,835% η κάθε μια εταιρεια και . συνολικά ελέγχουν το 99,67%. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, 0,33% ανήκει από παλιά στην εταιρεία Global Equity Investments. Οπότε αμφότερες οι εταιρείες E-Net και Space θα συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

---

Αγορές ιδίων κάνει το Ιασώ το οποίο έχει ελεύθερη διασπορά 15%. Αν μαζέψει το 6% με αγορές ιδίων και το ακυρώσει, το Oaktree θα ξεπεράσει το 90% και με μια δημόσια πρόταση θα βγάλει την εταιρία από το ταμπλό.

---

Απόψε το βράδυ αναμένουμε το χρησμό της Fitch. H μετακύληση σημαντικού μέρους του χρέους κατά 30 χρόνια μετά τα Swaps των ελληνικών τραπεζών είναι θετικό πιστωτικό γεγονός. Κρατάμε σαν φαβορί την θετική προοπτική ενώ έκπληξη θα είναι μια αναβάθμιση έστω και κατά μία βαθμίδα. 

----

Διαβάζοντας στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ για τον διπλασιασμό των εταιρικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε ένα χρόνο (έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 1,533 δισ. ευρώ από 784 εκατ.ευρω), συνειρμικά έρχεται στο μυαλό η πρόσφατη αναδιάρθρωση των ομολογιακών της δανείων (κούρεμα επί το λαϊκότερο) που επιχειρεί να συμφωνήσει η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Όμως εξίσου συναρπαστικές ιστορίες στην μαγική αγορά των εταιρικών ομολόγων συμβαίνουν κατά κόρον στην Μέκκα του Καπιταλισμού. Μόνον που ο απόηχος από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συνήθως δεν φτάνει ως την Αθήνα. Για παράδειγμα πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Seanergy Maritime, η οποία μάλιστα είναι εισηγμένη στο Nasdaq, προχώρησε σε αναδιάρθρωση του μετατρέψιμου ομολόγου της ύψους 179 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θεωρείται αρκετά σοβαρή από τους επαΐοντες. Για όλους υπόλοιπους είναι η εταιρεία της Κλώντια Ρέστη, αδελφής του Βίκτωρος.

---

Σήμερα μπαίνουν οι ομολογίες της Attica Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ομολογίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 3ου τοκομεριδίου. Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η τρίτη περίοδος εκτοκισμού για τους δικαιούχους τόκων του ΚΟΔ. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων; Περίπου 17,3 ευρώ ανά ομολογία και συνολικά 3,02 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία στοχεύει σε ανάκτηση μεριδίου επιβατών, καθώς το 2020 ήταν καταστροφικό για τα οικονομικά της. Ωστόσο φέτος οι εκτιμήσεις είναι σαφώς βελτιωμένες. Στόχος; Το 60% της κίνησης του 2019.

---

Ποια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενέργεια, έχει ζητήσει κρατική στήριξη για να ανταπεξέλθει στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού; Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητά της στη χώρα μας, γιατί διεθνώς η εταιρεία πάει «σφαίρα». Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο έχει συμφωνήσει με την εταιρεία να συμβάλλει, όμως το πακέτο στήριξης έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Από την εταιρεία σημειώνουν πως ο χρόνος αδειάζει «επικίνδυνα»…

---

Πώς θα απεμπλακεί η Eurobank από την έκθεσή της στη Notos Com; H λύση δόθηκε σε συνάντηση που είχαν στελέχη της Τράπεζας και της DoValue, όπου αποφασίστηκε να πουληθεί η έκθεση της τράπεζας στην εταιρεία. Σημειώνεται πως για το μερίδιο της Eurobank στο ομολογιακό δάνειο των 155 εκατ. ευρώ της Notos, έχουν εγγραφή υποθήκες ύψους έως 21 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό του ομολόγου μόλις τα 30 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη Eurobank. H αναζήτηση αγοραστή για τη Notos Com αντικατοπτρίζει τη θέση της τράπεζας να απεμπλακεί από εταιρείες στις οποίες έχει μεγάλη έκθεση, και βεβαίως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την απόφαση για τη Notos, μιας και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανακάμψει πολύ αργότερα.