Black Box: Έχουμε φτάσει στον πάτο;

- O Μάρτιος μας άφησε με τον γενικό δείκτη να έχει υποστεί απώλειες 22,5%, τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να βρίσκεται χαμηλότερα κατά 37,6% και 11,5 δις κεφαλαιοποίηση έχουν γίνει καπνός από το ΧΑ. Οι διακυμάνσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, όπως άλλωστε φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά οι χρηματιστές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι κάπου εδώ είναι τα επίπεδα της αγοράς,  δηλαδή ότι έχουμε φτάσει στον πάτο.  Φυσικά ένας νέος κύκλος πιέσεων είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι, αλλά εκτιμούν ότι σε γενικές γραμμές η αγορά θα κινείται σε ένα εύρος πέριξ των σημερινών επιπέδων μέχρι να εμφανιστούν νέοι καταλύτες.

- Στις τράπεζες αυτό με το οποίο ασχολούνται τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο λόγος  δεν είναι για αυτά που πουλήθηκαν ή ήταν στη διαδικασία πώλησης. Είναι για αυτά  που έχουν δοθεί προς διαχείριση σε τρίτους κι όπως είναι προφανές, με τα δικαστήρια κλειστά, την κυβέρνηση να ετοιμάζει παράταση του μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το 2021 κι όλη την υπόλοιπη αναστάτωση λόγω των μέτρων αναστολής πληρωμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τα budget έχουν εκτροχιαστεί.

- Όπως γράφει η στήλη εδώ και καιρό, όλα τα deals έχουν ήδη αναβληθεί ή είναι προς αναβολή, καθώς με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν δεν υπάρχουν πλέον επιχειρηματικά μοντέλα και κυρίως χρηματοδοτικά σχήματα που θα οδηγήσουν σε συμφωνίες. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής παγώνει καθώς η προσφορά που έδωσε το CVC απέχει σημαντικά από τις προσδοκίες  της Εθνικής.  Η διοίκηση της τράπεζας είχε θέσει τον πήχη σε  ένα ποσό που θα κινείται κατ' ελάχιστον άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τελικά δέχθηκε μια προσφορά μετά βίας πέριξ των 500 εκατ. Ταυτόχρονα, λόγω των συνθηκών η συζήτηση για εισαγωγή στο ΧΑ, placement κλπ δεν υφίσταται ούτε κατά διάνοια. Οπότε μοναδική  εφικτή λύση είναι η αναβολή της πώλησης, μέχρι να επιτρέψουν οι συνθήκες επανάληψη της διαδικασίας.

-Αρκεί βεβαίως να συμφωνήσουν σε αυτό DG Comp και SSM. Και σε αυτό το στάδιο ακριβώς είμαστε τώρα, δηλαδή των συζητήσεων. Αν οι συνομιλητές της ΕΤΕ συμφωνήσουν και  δοθεί παράταση πέραν του τέλους του 2020, τότε ο διαγωνισμός για την Ασφαλιστική θα επαναληφθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αν  Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες δεν συναινέσουν, τότε η πώληση θα γίνει και για αυτό μειώθηκε η αποτίμηση της Ασφαλιστικής στα βιβλία της ΕΤΕ. Προς το παρόν οι πιθανότητες  δείχνουν να γέρνουν υπέρ  του πρώτου σεναρίου, δηλαδή της αναβολής. Προς το παρόν παγώνει η διαδικασία και το μέλλον θα δείξει.

- Αλλά και στην τράπεζα Πειραιώς  βρέθηκαν ενώπιον δυσάρεστης έκπληξης και μάλιστα αρκετά χειρότερης, όταν είδαν τη μία και μοναδική προσφορά για  τα δάνεια της MIG. Κατά πληροφορίες η προσφορά προήλθε από τον όμιλο της Comer.

- Πόσο πίσω μας πάει η επιδημία  και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Η ΣΙΔΜΑ, σε ένα κλάδο που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, κατάφερε στη διάρκεια του 2019 να αυξήσει τις πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη και να μειώσει σημαντικά τις ζημίες. Το 2020 ήταν η χρονιά που η ΣΙΔΜΑ θα θεράπευε σε μεγάλο βαθμό τις πληγές της κρίσης και εισερχόταν σε νέα  τροχιά.  Τώρα με την αγορά ακινήτων παγωμένη, τον κατασκευαστικό κλάδο σε θέση άμυνας και τις μεταφορές στο έλεος των μέτρων του κορονοϊού, όλα είναι και πάλι υπό αμφισβήτηση.

-  Κι η ΣΙΔΜΑ δεν είναι παρά ένα μόνον  παράδειγμα. Μπορεί οι καλύτερες  περίοδοι πωλήσεων  για την  Jumbo να είναι τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία και τον Δεκέμβριο λόγω Χριστουγέννων, αλλά τι επιπτώσεις έχει για την εμπορικό όμιλο η απώλεια της πασχαλινής περιόδου και της μη λειτουργίας των καταστημάτων της;