Black Box: Χωρίς ορατότητα

-Για την αγορά δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Οι προβλέψεις των χρηματιστών ότι ξεκινά φάση συσσώρευσης του γενικού δείκτη σε συγκεκριμένο εύρος με χαμηλό τζίρο έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως. Και φυσικά για το χάλι μας δεν φταίει ούτε η Lansdowne Partners επειδή σόρταρε  στο ΧΑ.

-Σε μια τραπεζοκεντρική αγορά όπως είναι η ελληνική, πώς να σταθεί στα πόδια του το χρηματιστήριο όταν χθες ανακοινώθηκε ότι παρατείνονται ως τις 31/12/20 τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών  που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία; Με τη διευκρίνιση μάλιστα, πως για όσους πλήττονται άμεσα παρέχεται αναστολή δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων.

-Μπορεί το μέτρο να είναι καλό για την ευρύτερη αγορά, αλλά αν το δει κάποιος από την σκοπιά των τραπεζών σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε τους επόμενους μήνες ορατότητα σε σχέση με τη νέα γενιά κόκκινων δανείων. Συνεπώς η  ασάφεια και  ρευστότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

- Στο μεταξύ οι πιέσεις των πωλητών περνούν και στα blue chips αγνοώντας τα θεμελιώδη. Μόλις εκτονωθεί το κύμα των πωλήσεων η τάση θα αντιστραφεί απότομα. Άλλωστε είναι υπερβολή να πιέζονται όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και  εταιρίες που έχουν άσσους στο μανίκι. Θυμηθείτε πως θα αλλάξουν οι διαθέσεις των επενδυτών, όταν διαπιστώσουν πόσο ανθεκτικός είναι στην κρίση ο Μυτιληναίος, τα μεγέθη του ΟΠΑΠ μετά την ενσωμάτωση του Stoiximan κλπ.

-Οι αμερικανικές Bain Capital Credit και Pimco, η ιταλική Cerved Group και η σύμπραξη των Elliot - Credito Fondiario είναι μερικοί εκ των διεκδικητών για την Cepal και την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank, σύμφωνα με το Bloomberg. Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι η Alpha Bank αναμένει, εντός των επόμενων ημερών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την τιτλοποίηση από τον οίκο DBRS και σημειώνει πως με τη συναλλαγή θα μειωθεί το απόθεμα κόκκινων δανείων της τράπεζας περισσότερο  από 50%.

-Μία καλή πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου. Όπως δήλωσε θα ξεκινήσει έναν  κύκλο συναντήσεων με όλες τις εισηγμένες εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα θέματα που απασχολούν εισηγμένες και Χρηματιστήριο.

-Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν  γίνουν κάποια βήματα προόδου, μπορεί να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Πάντως οι προσδοκίες για τη  Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου  δεν είναι υψηλές.  Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική πρόοδος, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πλέον συμφωνία  τον Σεπτέμβριο ή  στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου.

-Οι ωφελημένοι της κρίσης: Κατά 45% αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Παπουτσάνης στη διάρκεια του Α’ εξαμήνου.