Black Box: Απέραντο hub τεχνολογίας η Ελλάδα. Mega επενδύσεις από Deutsche Telekom, η σύσκεψη στο Μαξίμου και ασανσέρ οι τράπεζες

Η επένδυση της Microsoft στην κατασκευή data centers στη χώρα μας «τρέχει» με την επόμενη τριετία να χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας. Στις επενδύσεις της Lamda Hellix και της Amazon Web Services, έρχονται να προστεθούν κέντρα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Από την Pfizer, έως την Cisco και φαρμακοβιομηχανίες που πρόκειται να αναπτύξουν τα δικά τους hub.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη; Η ανακοίνωση της Deutsche Telekom για τη δημιουργία ενός κέντρου πληροφορικής και λογισμικού στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, η επένδυση είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται περισσότεροι από 200 εξειδικευμένοι επαγγελματίες να εργαστούν σε αυτό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, το νέο αυτό κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σε ειδικά κτίρια και να εξυπηρετεί ανάγκες της Deutsche Telekom στη Γερμανία. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το πρώτο βήμα από μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν και θα έχουν βέβαια έντονο επενδυτικό αποτύπωμα.

 Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον CEO της Deutsche Telekom τον Φεβρουάριο και βεβαίως της επίσκεψης του ισχυρού άνδρα της εταιρείας στη χώρα μας για να δει πώς προχωρούν τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και οπτικών ινών. Και αυτή είναι μόνο η αρχή για τις επενδύσεις του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα. Η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  -παρά την κρίση- οδηγούν πολυεθνικές εταιρείες στο να επενδύσουν στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε μικρό χρονικό διάστημα συνεργάστηκαν πολλά υπουργεία για το κέντρο της Deutsche Telekom. Eιδικότερα, ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για την ίδρυση και εγκατάσταση της εταιρείας στην Ελλάδα.  Υπήρξε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους.

---

Η Alpha Bank και η Nexi ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του κλάδου αποδοχής πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έλευση μίας νέας εποχής ψηφιακών πληρωμών στη χώρα. Οι δύο όμιλοι, όπως διαβάσατε σε σχετικό ρεπορτάζ,  ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία «Nexi Payments Greece», που στοχεύει στην παροχή πρωτοποριακών λύσεων για εμπόρους, καθώς και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής στην ελληνική αγορά. Το καλό νέο για την ελληνική οικονομία και το οικοσύστημα των κέντρων καινοτομίας και αριστείας είναι πως τα επόμενα πέντε χρόνια η Nexi αναμένεται να επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθεί στην ουσία ένα hub με στόχο την ανάπτυξη  και την καινοτομία. Σκοπός είναι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν να εργαστούν στις τεχνολογικές πλατφόρμες νέας γενιάς. Η επένδυση αυτή αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

---

Το σήμα για την άμεση έναρξη υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος (Ποταμός Αλφειός) - Καλό Νερό – Τσακώνα δόθηκε, χθες, στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με συμμετοχή του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή, του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη και άλλων άμεσα εμπλεκόμενων. Για το συγκεκριμένο έργο, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, έχει επιδείξει διαχρονικά ενδιαφέρον ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Και όχι άδικα, μια και σήμερα ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος είναι καρμανιόλα, την ώρα που ο συγκεκριμένος δρόμος θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές. Μέσω αυτού, εξάλλου, εξυπηρετείται οδικώς το εμπόριο της Πελοποννήσου, διακινούνται τα αγροτικά προϊόντα των περιοχών του Νομού, καθώς και οι εξαγωγές από το Λιμάνι των Πατρών και της Ηγουμενίτσας. Μέσω, δε, αυτού διέρχονται χιλιάδες επισκεπτών της Πελοποννήσου κάθε χρόνο εξυπηρετώντας και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις. Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο ανήκει στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, αλλά,  εξαιρέθηκε από αυτή το 2013 οπότε και τροποποιήθηκε ώστε το έργο να καταστεί χρηματοδοτήσιμο. Όταν ολοκληρωθεί θα συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα.

---

Χρονιά ασανσέρ για τις τράπεζες το 2022. Ξεκίνησαν εντυπωσιακά με μεγάλες εισροές και μετά έσκασε ο πόλεμος και βυθίστηκαν. Βρήκαν τη δύναμη να βγάλουν αντίδραση, κάποιες έγραψαν νεότερα υψηλά και τώρα βουλιάζουν εκ νέου, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των ανησυχιών για την ανάπτυξη. Χθες δόθηκε και άλλη μία αφορμή, η διαφωνία της Γερμανίας με το σχέδιο στήριξης της ΕΚΤ, ενώ νομίζουμε και κάποιες αναφορές για ανάγκη κεφαλαίων σε γερμανικές τράπεζες, καθώς αν διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες, ίσως δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες σε πιο ευάλωτες οικονομίες. Οι συστημικές τράπεζες έχουν καταγράψει μεγάλη πτωτική κίνηση, με την Πειραιώς να πιάνει νέα ιστορικά χαμηλά, την Alpha Bank σε χαμηλά 17 μηνών και τις άλλες δύο να πιάνουν τα χαμηλά που είχαν πιάσει τον Μάρτιο λόγω πολέμου. Το ζητούμενο στον τραπεζικό κλάδο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης και να μπορέσουν οι διοικήσεις να υλοποιήσουν τα business plans που έχουν εξαγγείλει. Τα μερίσματα που έχουν υποσχεθεί είναι πολύ σημαντικά για τη μακροπρόθεσμη πορεία και φαίνεται πως παρά τους κινδύνους που υπάρχουν στο παγκόσμιο περιβάλλον, αυτή η δέσμευση δεν ανατρέπεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χρηματιστηριακές και επενδυτικοί οίκοι δίνουν μεγάλο upside στις μετοχές τους.

 ---

Να αυξηθεί πρόκειται το επόμενο διάστημα η λίστα των ΜΕΖΖ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις εταιρείες που έχουν κατοχή και διαχείριση οι οποίες εκδόθηκαν λόγω τιτλοποίησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μετά την Cairo Mezz που δημιουργήθηκε μέσω της Eurobank και της Phoenix Vega Mezz της Τράπεζας Πειραιώς, άλλες δύο ετοιμάζονται να μπουν στο Χ.Α. Στις 22 Ιουλίου η γενική συνέλευση της Πειραιώς θα εγκρίνει τη Sunrise Mezz (0,02 ευρώ ανά μετοχή) και την ίδια μέρα η Alpha Bank τη Galaxy Mezz (0,01 ευρώ ανά μετοχή). Σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές έναντι των άλλων δύο Mezz που διαπραγματεύονται ήδη. Η πορεία των πρώτων δύο ωστόσο, είναι μάλλον ικανοποιητική και ειδικά μάλιστα μετά και την ανακοίνωση επιστροφής κεφαλαίου από τη Phoenix Vega Mezz. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των συγκεκριμένων τίτλων είναι η ανακτησιμότητα από τη διαχείριση ή πώληση των στοιχείων του χαρτοφυλακίου. Βέβαια πολλές φορές η πορεία τους στο χρηματιστήριο έχει συνδεθεί και με την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Πολλοί επενδυτές όταν έχουν απώλειες από κάποια συστημική τράπεζα, ρευστοποιούν τη θέση σε ΜΕΖΖ προκειμένου να στηρίξουν την τραπεζική θέση.

---

Μετά και τα στοιχεία επιβατικής κίνησης για τον Ιούνιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το δυναμικό come back του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αρκεί να πούμε ότι τον Ιούνιο, συνολικά η κίνηση (εσωτερικού και εξωτερικού) είναι μειωμένη, σε σχέση με το 2019, μόλις κατά 6,8%, δηλαδή αντιστοιχεί στο 93% των επιπέδων εκείνης της χρονιάς. Συνολικά, ο αριθμός επιβατών τον Ιούνιο ανήλθε σε 2,43 εκατ., ενώ οι επιβάτες εσωτερικού υποχώρησαν ελάχιστα σε ποσοστό 0,6%, συγκριτικά με το 2019. Οι επιβάτες, δε, εξωτερικού υποχώρησαν κατά 9,6%, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 1,6 εκατ.

Συνολικά, κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου σχεδόν έφτασε τα 9 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 20,3% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 13,2%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 23,5%. Το αεροδρόμιο κλείνει το χάσμα με το 2019, αλλά ζητούμενο είναι να να ανακτήσει και το χαμένο έδαφος των πρώτων μηνών του 2022 όπου η πτώση ανήλθε σε 44,5%.

---

Η Γκαμπόν βρίσκεται μέσα στο τροπικό δάσος της λεκάνης του ποταμού Κονγκό, στην Δυτική Αφρική. Η έκφραση «μέσα στο δάσος» δεν είναι μεταφορική αλλά κυριολεκτική. Το 88% της επιφάνειας της χώρας αποτελείται από πυκνό παρθένο δάσος. Μόνο μία χώρα στον κόσμο, το Σουρινάμ στην Νότιο Αμερική, έχει μεγαλύτερο ποσοστό δασών στην επιφάνειά της. Για πολλά χρόνια, η χώρα ζει από το πετρέλαιο που αντλεί από το υπέδαφός της. Όμως, τα κοιτάσματα δεν είναι ανεξάντλητα, και η χώρα προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον της χωρίς πετρέλαιο. Σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό θα παίξουν τα δάση της χώρας. Όχι γιατί θα κοπούν για να χτιστούν εργοστάσια ή να φυτευτούν άλλες καλλιέργειες. Το αντίθετο θα γίνει. Τα δάση δεν θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα μείνουν σχεδόν παρθένα. Η μόνη επέμβαση θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει μικρής κλίμακας αποψιλώσεις με σκοπό να ανοίγει ο δρόμος για τις ακτίνες του ήλιου έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα τα νεαρά δέντρα. Ωραία όλα αυτά θα πει κάποιος, αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα; Η απάντηση είναι απλή, από τις διεθνείς αγορές. Όπως μαθαίνουμε από το Bloomberg, η χώρα σκοπεύει να εκδώσει, σε συνεργασία με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, 183 εκατομμύρια carbon credits. Τι σημαίνει αυτό; Πως η χώρα θα πληρωθεί από τις διεθνείς αγορές για να κρατήσει σε καλή κατάσταση τα δάση της τα οποία συνεισφέρουν τα μέγιστα στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Με βάση τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά για τα carbon credits, τα έσοδα για την χώρα μπορεί να πλησιάσουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια, και η έκδοση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Η συνολική αγορά carbon credits δεν είναι μεγαλύτερη από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αυτή την στιγμή. Αγοραστές αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι συνήθως επενδυτές αλλά και επιχειρήσεις που έχουν ρυπογόνες δραστηριότητες και θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αγοράζοντας τα carbon credits. Δεδομένου πως δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές μετρήσεις και τα μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούνται είναι κάπως αδοκίμαστα, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η έκδοση carbon  credits και η χρηματοδότηση μέσω αυτών θα φέρει σε βάθος χρόνου τα επιθυμητά αποτελέσματα για το περιβάλλον. Ανεξάρτητα από αυτούς τους προβληματισμούς όμως, η Γκαμπόν θα είναι εξαιρετικά χαρούμενη αν οι αγορές της δώσουν αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν είναι δανεικά.

---

Τόσο ο λογαριασμός στο Facebook όσο και στο Twitter του βρετανικού στρατού παραβιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση ηλεκτρονικών απατών με κρυπτονομίσματα.

«Είμαστε ενήμεροι για παραβίαση των λογαριασμών Twitter και YouTube του στρατού και διεξάγεται έρευνα», ανέφερε στο Twitter το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας. «Ο στρατός λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά την ασφάλεια των πληροφοριών και επιλύει το ζήτημα» προσέθεσε.

Οι χάκερς αφού κατέλαβαν τη σελίδα στο Twitter, άλλαξαν τη φωτογραφία προφίλ, το βιογραφικό και τη φωτογραφία εξωφύλλου για να φαίνεται ότι ανήκει στη συλλογή «The Possessed NFT». Ο λογαριασμός κοινοποίησε διάφορα retweet για δωρεάν NFT και δημοσίευσε ένα tweet του οδηγούσε τους χρήστες σε ένα ψεύτικο ιστότοπο έκδοσης NFT.  Αντίστοιχα παραβίασαν το κανάλι του βρετανικού στρατού στο YouTube, διαγράφοντας όλα τα βίντεό του, καθώς και άλλαξαν το όνομα και την εικόνα προφίλ του, ώστε να μοιάζει με τη νόμιμη επενδυτική εταιρεία Ark Invest. Οι χάκερς αντικατέστησαν τα βίντεο του βρετανικού στρατού με μια σειρά παλιών ζωντανών ροών με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Jack Dorsey και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk. Αυτές οι ζωντανές ροές είχαν προβληθεί στο παρελθόν ως μέρος του συνεδρίου «The B Word» που πραγματοποιήθηκε από την Ark Invest τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι χάκερς προσέθεσαν μια επικάλυψη που ενθάρρυνε τους χρήστες να συμμετάσχουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων με σκοπό την απάτη. Το κανάλι μετέδωσε τέσσερις ζωντανές ροές ταυτόχρονα, με μερικές από αυτές να συγκεντρώνουν χιλιάδες τηλεθεατές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.