Black Box 28/01/2020

- Ο κορονοϊός χάλασε το momentum στο Xρηματιστήριο με τους χρηματιστές να εκτιμούν όμως ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής και η αγορά από τη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να αρχίσει να εξισορροπεί. Για το έξυπνο χρήμα πάντως η χθεσινή πτώση αποτέλεσε ευκαιρία επιλεκτικών αγορών. Ο θόρυβος της πτώσης κάλυψε το νέο ρεκόρ που είχαμε στο spread του δεκαετούς ομολόγου που ενδοσυνεδριακά έφτασε ως το 1,14%.

- Αυτήν τη συγκυρία σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο ΟΔΔΗΧ και σήμερα -εκτός απροόπτου- στον οργανισμό θα πατήσουν το κουμπί ώστε η Ελληνική Δημοκρατία να βγει στις αγορές για 15ετές ομόλογο. Είναι η πρώτη έκδοση 15ετούς από το 2009 και ο στόχος είναι η άντληση έως 2,5 δισ. με επιτόκιο χαμηλότερο  του 2%.

- Αίσθηση έκανε και χθες η διαφοροποίηση της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (όπως καο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής) σε μια γενικότερα πτωτική ημέρα στο Χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να φτάνει πλέον κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Επενδυτικά funds ποντάρουν στα σημαντικά κέρδη που αναμένεται να φέρουν οι νέες δουλειές σε Καζίνο, Καστέλι και λοιπές παραχωρήσεις. 

- Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η στήλη δεν αναλώνεται σε λεπτομέρειες που εξοργίζουν, όπως π.χ. οι 500.000 ευρώ που ζητήθηκαν  σαν να μην συνέβη τίποτε και άλλα τέτοια ανάλογα. Όσον αφορά τους αναγνώστες που έμειναν με την απορία από τη χθεσινή αναφορά της στήλης, 75.000 ευρώ ήταν το μηνιαίο μίσθωμα των γραφείων της Drama Bank κι όχι το ετήσιο.

- Τέλος να προσθέσουμε ότι το άγνωστο για την ελληνική αγορά venture capital που έχει χρηματοδοτήσει τη Viva, έχει πάρει προνομιούχες μετοχές της ελληνικής εταιρείας οι οποίες μετατρέπονται αυτομάτως σε κοινές αν πραγματοποιηθεί IPO με κεφαλαιοποίηση άνω των 250 εκατ. Αν η κεφαλαιοποίηση είναι μικρότερη από τα 250 εκατ. τότε απαιτείται σύμφωνη γνώμη του venture capital.

- Δεν έχει βρεθεί ακόμη η λύση για να έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου  στα ομόλογα που θα διακρατήσουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Ωστόσο, υπάρχει βεβαιότητα ότι η καθυστέρηση είναι προσωρινής φύσης  και συναρτάται με τεχνικά θέμα της λύσης που θα υιοθετηθεί. Ούτως ή άλλως είναι παράλογο να υπολογίζεται κίνδυνος σε ομόλογα τα οποία φέρουν κρατική εγγύηση. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ή κάτι δεν πάει καλά με το κράτος ή η εγγύηση έχει δοθεί χατιρικά.