Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τη σιωπηλή αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή πάθηση. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται παγκοσμίως δράσεις ενημέρωσης και μέτρησης αρτηριακής πίεσης, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, μιας νόσου που αποτελεί κορυφαία απειλή για τη δημόσια υγεία.
May Measurement Month (ΜΜΜ) – Παγκόσμια Δράση Μέτρησης Πίεσης
Το 2017, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το παγκόσμιο πρόγραμμα «Μάιος, Μήνας Μέτρησης» (MMM), που πραγματοποιείται κάθε Μάιο σε πάνω από 100 χώρες. Στόχος του είναι να τονίσει τη σημασία της τακτικής μέτρησης της πίεσης και της έγκαιρης διάγνωσης, ώστε κάθε άτομο να γνωρίζει αν πάσχει από υπέρταση.
Κεντρικά μηνύματα του ΜΜΜ:
- «Μετρήστε την πίεσή σας»
- «Όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση»
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα έχουν συμμετάσχει στις μετρήσεις πίεσης μέσω του ΜΜΜ.
Η Υπέρταση στην Ελλάδα – Ένα σημαντικό και υποτιμημένο πρόβλημα
Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά και ανησυχητικά:
- Σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2016), σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα (δηλαδή περίπου 3.000.000 άτομα) πάσχει από υπέρταση.
- Ένα στα τρία υπερτασικά άτομα (30%) δεν γνωρίζει καν ότι πάσχει από τη νόσο — αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 1.000.000 αδιάγνωστους υπερτασικούς Έλληνες.
- Από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, μόνο το 30% έχει πετύχει καλή ρύθμιση, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια υπερτασικοί παραμένουν αρρύθμιστοι.
- Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους νεότερους και στους άνδρες, που εμφανίζουν συχνότερα αδιάγνωστη ή αρρύθμιστη υπέρταση.
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν το τεράστιο ποσοστό υποδιάγνωσης και κακής ρύθμισης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.
Το MMM στην Ελλάδα – Στατιστικά και επερχόμενες δράσεις
Το πρόγραμμα MMM υλοποιήθηκε στην Ελλάδα τα έτη 2019, 2022, 2023 και 2024, με μετρήσεις που έγιναν σε 24.000 ενήλικες σε 18 αστικά κέντρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:
- Το 40% όσων συμμετείχαν είχαν υπέρταση.
- Το 25% αυτών ήταν αδιάγνωστοι.
Λιγότεροι από τους μισούς υπερτασικούς είχαν ικανοποιητική ρύθμιση της πίεσής τους με φαρμακευτική αγωγή.
Το MMM 2025 θα διεξαχθεί σε 33 σημεία μέτρησης σε 20 πόλεις της Ελλάδας, με στόχο να μετρηθεί η πίεση σε πάνω από 10.000 πολίτες, ώστε να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο τα αδιάγνωστα περιστατικά και να προωθηθεί η πρόληψη.
Συμπέρασμα
Η υπέρταση συχνά δεν δίνει συμπτώματα και διαγιγνώσκεται μόνο με μέτρηση της πίεσης. Το γεγονός ότι 1 στους 3 υπερτασικούς στην Ελλάδα δεν γνωρίζει καν την κατάστασή του καθιστά απαραίτητη την ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο καθένας μας οφείλει να μετράει τακτικά την πίεσή του και να ενθαρρύνει και τους γύρω του να κάνουν το ίδιο. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.