Πώς θα κατανεμηθούν τα 300 εκατ. της φαρμακευτικής δαπάνης

Πώς θα κατανεμηθούν τα 300 εκατ. της φαρμακευτικής δαπάνης

Το Υπουργείο Υγείας έχοντας ως στόχο να θεμελιωθεί ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση και να διαμορφωθούν δράσεις δημόσιας υγείας που θα απευθύνονται σε όλον τον πληθυσμό ή ομάδες πληθυσμού, έχει αποφασίσει για την ορθολογική διάθεση των χρημάτων που του αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα άμεσα σχέδια, η ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο αλλά και οι μελλοντικές επενδύσεις από ξένες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας, στη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, αναφέρθηκε στην επερχόμενη ανακοίνωση του υπουργείου αναφορικά με την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επίσης και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA)

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «Ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα βγει η απόφασή μου για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα 120 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) και τα 80 εκατομμύρια ευρώ για το retail. Θέλω να δω την επίδραση των μέτρων, που εφαρμόζονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα», επεσήμανε ο κύριος Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε, τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

Σε εκδήλωση στην Τρίπολη την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, ο υπουργός αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη είχε πει: «Η Υγειονομική Επιτροπή που φτιάξαμε, αλλά και τα άλλα μέτρα, σκοπό έχουν να ελέγξουμε την συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ελέγχουμε το clawback. Στόχος μας είναι να επιβιώσουν οι ασθενείς μας και να έχουν στην ώρα τους τα φάρμακα. Η ανάγκη για τις δαπάνες φαρμάκου αυξάνεται στη χώρα, λόγω γήρανσης του πληθυσμού και λόγω αύξησης του κόστους έρευνας και παραγωγής των φαρμάκων. Θέλουμε να είστε σύμμαχοί μας. Βάλτε πλάτη. Μην μας βαράτε. Έχουμε το λόγο μας που επιχειρούμε αυτές τις παρεμβάσεις. Είμαστε του ρεαλισμού. Πρέπει το κράτος να έχει χρήματα για τα φάρμακα. Το 2024, η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να φτάνει κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει, εάν όλα πάνε ήρεμα».

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους CEOs των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι το γεγονός πως επέλεξαν τη χώρα μας για τη διεξαγωγή της ετήσιας συνάντησής τους είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό.

«Δήλωσαν με την παρουσία τους ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο για τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, δε, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επενδύσεων των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας.

«Παρόλο που η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., η χώρα μας παράγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων. Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Στη συνάντηση (στο Μέγαρο Μαξίμου) καλέσαμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback και να κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα, είτε με δικά τους εργοστάσια, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», είπε ο Υπουργός Υγείας, φέρνοντας για άλλη μια φορά το παράδειγμα πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, η οποία κατασκεύασε καινούριο εργοστάσιο και ανέβασε τις εξαγωγές της από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι.»