Παραλλαγές Covid 19: Ανησυχία για την εξάπλωση σε ΗΠΑ και Βρετανία - Ποια τα συμπτώματα
Shutterstock
Shutterstock

Παραλλαγές Covid 19: Ανησυχία για την εξάπλωση σε ΗΠΑ και Βρετανία - Ποια τα συμπτώματα

Η KP.2 αποτελεί μία από τις παραλλαγές του στελέχους JN.1 της Όμικρον η οποία έχει εξελιχθεί από τον περασμένο Μάρτιο που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ σε κυρίαρχο στέλεχος της COVID-19. Μέχρι τις 11 Μαΐου ευθυνόταν για το 28,2% των κρουσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η παραλλαγή KP1.1. εξαπλώνεται επίσης ταχύτατα και ευθύνεται για το 7,6% των κρουσμάτων της Covid στις ΗΠΑ.

Οι δύο αυτές παραλλαγές, γνωστές με το παρατσούκλι FliRT (φλερτ), από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό τους κώδικα ευθύνονται για τέσσερα στα δέκα κρούσματα στη Βρετανία και την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. 

Η παραλλαγή «FLiRT» φαίνεται να έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά της JN.1, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό ή ρίγη
 • Βήχα
 • Πονόλαιμο
 • Συμφόρηση ή καταρροή
 • Πονοκέφαλο
 • Μυϊκούς πόνους
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κούραση
 • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
 • «Ομίχλη του εγκεφάλου»
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ήπια διάρροια, έμετος)

Είναι οι νέες παραλλαγές πιο μεταδοτικές;

«Είναι ακόμη νωρίς, αλλά η αρχική εντύπωση είναι ότι αυτή η παραλλαγή (KP.2) είναι μάλλον μεταδοτική», λέει ο Δρ William Schaffner, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που προκαλούνται από την KP.2 αυξάνεται ενώ το ποσοστό που προκαλείται από άλλες παραλλαγές μειώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η KP.2 έχει χαρακτηριστικά που της δίνουν πλεονέκτημα, σημειώνουν οι ειδικοί.

«Η KP.2 μοιάζει πολύ με το γονικό της στέλεχος JN.1, λέει ο Andrew Pekosz, Ph.D., ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό».

Πάνω από το 97% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν φυσικά ή επαγόμενα από εμβόλια αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με το CDC, αλλά αυτή η ανοσολογική προστασία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Σήμερα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η φθίνουσα ανοσία δημιουργούν έναν ευάλωτο πληθυσμό, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στις παραλλαγές FLiRT να υπερισχύσουν. Μόνο ο χρόνος και τα περισσότερα δεδομένα θα δείξουν, σημειώνουν οι ειδικοί.

Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι η KP.2 είναι αρκετά μεταλλαγμένη έτσι ώστε τα τρέχοντα εμβόλια και η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση να παρέχουν μόνο μερική προστασία, λέει ο Schaffner. «Θα πρέπει να δούμε πόσο αληθές είναι αυτό, αλλά φαίνεται ότι με τον καιρό θα γίνει μια πιο σημαντική παραλλαγή», προσθέτει.

Οι νέες παραλλαγές έχουν δύο επιπλέον μεταλλάξεις που τις ξεχωρίζουν από το JN.1 και φαίνεται να τους δίνουν πλεονέκτημα έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, σύμφωνα με τον Dr. Albert Ko, λοιμωξιολόγο και καθηγητή δημόσιας υγείας, επιδημιολογίας και ιατρικής στο Yale School of Public Health. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την KP.2, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα», λέει ο Ko.