Η θλιβερή πρωτιά σε θανάτους - Τι γίνεται με κοκκύτη, μηνιγγίτιδα
Shutterstock
Shutterstock
Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Η θλιβερή πρωτιά σε θανάτους - Τι γίνεται με κοκκύτη, μηνιγγίτιδα

Σημερινές επιστημονικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για μεγάλη ενδονοσοκομειακή θνητότητα στη χώρα μας, ενώ οι γιατροί από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου 2024, έκαναν λόγο για εμφάνιση μικρού ποσοστού, προς το παρόν, μικροβίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. Τα λεγόμενα πανανθεκτικά μικρόβια.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, καθώς επίσης της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας.

«Σ’ ένα νοσοκομειακό περιβάλλον που κατακλύζεται από υπέργηρους ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες και σύνθετα προβλήματα, υπολογίσαμε με σύγχρονες μελέτες πως περίπου 70% των ενδονοσκομειακών ασθενών είναι σε αντιβιοτικά. Η ορθολογική χρήση όχι μόνο των αντιμικροβιακών αλλά και των νεότερων μοριακών διαγνωστικών και απεικονιστικών τεχνικών είναι καταλυτικής σημασίας, μειώνει την αντοχή μειώνει τις λάθος διαγνώσεις και την άσκοπη χορήγηση αντιμικροβιακών.

Επιπρόσθετα, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών παθογόνων παραμένει πάντα επίκαιρο σχετίζεται με μεγάλη ενδονοσκομειακή θνητότητα σε δεδομένα που παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στο συνέδριο μας, κι είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα Δημόσιας Υγείας που θα συζητηθούν και στο συνέδριο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ Σ. Τσιόδρας.

Στελέχη μικροβίων τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε από τα φάρμακα τελευταίας γενιάς, είναι το αποτέλεσμα της κατάχρησης αντιβιοτικών, στην οποία η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η χώρα μας παραμένει πρώτη σε δυσίατες και θανατηφόρες λοιμώξεις από ανθεκτικά ή πολυανθεκτικά μικρόβια τα οποία ευθύνονται για πολλούς θανάτους.

Κι ενώ στο εξωτερικό κυκλοφορούν καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών μικροβίων, αυτά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Στη χώρα μας τρέχουν προγράμματα που αφορούν την αντοχή στα μικρόβια, χρειάζεται όμως να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευρύτητα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «υπάρχουν για την αντιμετώπισή τους δύο κατηγορίες αντιβιοτικών, τα πολύ παλιά τα οποία είναι και φτηνά και οι εταιρείες δεν βρίσκουν λόγο να επενδύσουν, αλλά και τα καινούργια, καινοτόμα, τα οποία πάλι δεν φέρνουν οι εταιρείες λόγω κόστους».

Σύμφωνα, πάντως, με όσα δήλωσαν οι γιατροί που συμμετείχαν στο πάνελ, θα ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας να δοθούν κίνητρα ώστε να παράγουν κάποια από αυτά τα αντιβιοτικά ελληνικές εταιρείες (δεν υπάρχει πατέντα).

Σοβαρές λοιμώξεις στην κοινότητα

Στη σημασία της πρόληψης με βασικό μέτρο τον εμβολιασμό, αλλά και την υγιεινή, την ποιότητα του αέρα κ.λπ.για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων αναφέρθηκαν οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 οφείλονται σε παραπληροφόρηση, χωρίς να δίνεται σημασία στο τεράστιο όφελος τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Η επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης είναι απότοκα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ. και των θανάτων.

Κοκκύτης

Αναφορικά με τον κοκκύτη, η πιο βαριά εκδήλωσή του είναι σε βρέφη, ανέφερε ο Aθανάσιος Μίχος, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.

«Έχουμε χάσει δύο βρέφη. Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα από τα καταγεγραμμένα. Πρόληψη είναι το εμβόλιο. Ο κοκκύτης μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε επιληψία ένα παιδί. Υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό και σε αυτόν των ενηλίκων. Οι έγκυες πρέπει να εμβολιάζονται στο γ’ τρίμηνο για να προφυλάξουν το έμβρυο. Σε κάθε κύηση, η έγκυος χρειάζεται να υποβάλλεται στον εμβολιασμό. Στα παιδιά το εμβόλιο του κοκκύτη περιλαμβάνει 5 δόσεις».

Μηνιγγίτιδα

12 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή έτους. 1 στους 10 ανθρώπους είναι φορέας χωρίς συμπτώματα. Τα 3 συμπτώματα της Πάτρας συνιστούν έξαρση, απαιτείται χημειοπροφύλαξη στο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, μετά την ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας, σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εμβολιαστούν, έπειτα από ιχνηλάτηση, 20 επαφές των τριών φοιτητών που νόσησαν, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι θα δοθεί χημειοπροφύλαξη σε 3.000 άτομα στην Πάτρα. Παράλληλα το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα.

Τα τρία νεαρά παιδιά νόσησαν από μηνιγγίτιδα, με λίγες ημέρες διαφορά το ένα από το άλλο.