Η καθιστική ζωή σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ
Shutterstock
Shutterstock
Έρευνα

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Η αυξημένη καθιστική συμπεριφορά των ηλικιωμένων συνδέεται με τη νοητική κατάσταση και τη συρρίκνωση κάποιον περιοχών του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύτηκε στο «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association».
 
Συγκεκριμένα, η ομάδα ερευνητών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του νευροεκφυλισμού σε 404 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν ένα ρολόι που μετρούσε συνεχώς τη δραστηριότητά τους για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς συσχετίστηκε με τη γνωστική τους επίδοση και τις εγκεφαλικές σαρώσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επταετούς περιόδου παρακολούθησης.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι οι οποίοι περνούσαν περισσότερο χρόνο καθισμένοι ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση και νευροεκφυλιστικές αλλαγές ανεξάρτητα από το πόσο ασκούνταν.

Αυτά τα συμπεράσματα ήταν ισχυρότερα σε συμμετέχοντες που έφεραν τον γονότυπο APOE-e4, έναν γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, υποδηλώνοντας ότι η μείωση του καθιστικού χρόνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και για τους μεγαλύτερους ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η επικεφαλής της μελέτης, Μαρίσα Γκονιά, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ σημειώνει ότι : «Η μείωση του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν αφορά μόνο την άσκηση μία φορά την ημέρα. Η ελαχιστοποίηση του χρόνου που περνάτε καθιστοί, ακόμη και αν ασκείστε καθημερινά, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ».