Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στις λίστες αναμονής για τα προγραμματισμένα («ψυχρά») χειρουργεία καταγράφει το υπουργείο Υγείας, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, οι ασθενείς που περίμεναν πάνω από τέσσερις μήνες για επέμβαση μειώθηκαν κατά 98%.
Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, οι εκκρεμότητες που πριν από περίπου δυόμισι χρόνια ανέρχονταν σε 90.000 περιστατικά, σήμερα έχουν περιοριστεί στις 7.000, με τη μέγιστη αναμονή να μην ξεπερνά πλέον τους έξι μήνες.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή του προγράμματος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη σημαντική αύξηση της χειρουργικής δραστηριότητας κατά το πρωινό ωράριο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Πάνω από 26.800 δωρεάν χειρουργεία
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26.845 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με συνολικό προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 78% πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και το υπόλοιπο 22% σε ιδιωτικές κλινικές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 50.000 επεμβάσεις, τελικά προσφέρθηκαν περισσότερα από 66.000 διαθέσιμα ραντεβού (vouchers) σε ασθενείς που βρίσκονταν στις λίστες αναμονής. Περίπου 26.000 πολίτες αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή, ενώ, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, πολλοί από όσους δεν προσήλθαν είχαν ήδη εξυπηρετηθεί μέσω της τακτικής πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων ή είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους με άλλο τρόπο.
«Η επιτυχία του προγράμματος δεν μετριέται από τον αριθμό των χειρουργείων που έγιναν το απόγευμα, αλλά από τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής», επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ρεκόρ χειρουργείων στο ΕΣΥ
Καθοριστικό ρόλο στη μείωση των λιστών έπαιξε η ενίσχυση της συνολικής παραγωγικότητας των δημόσιων νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2025 πραγματοποιήθηκαν περίπου 525.000 χειρουργικές επεμβάσεις κατά το πρωινό τακτικό πρόγραμμα του ΕΣΥ, έναντι λιγότερων από 400.000 τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική αποσυμφόρηση των χειρουργικών λιστών.
Σημαντική μείωση των χρόνων αναμονής
Η βελτίωση αποτυπώνεται και στους χρόνους αναμονής για επεμβάσεις υψηλής ζήτησης.
Για επέμβαση καταρράκτη η αναμονή έχει περιοριστεί πλέον στις έξι εβδομάδες, ενώ για αρθροπλαστική ισχίου ανέρχεται στις έντεκα εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο, οι αντίστοιχοι χρόνοι σε αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ φτάνουν ή και ξεπερνούν τους έξι έως επτά μήνες για τον καταρράκτη και τους δέκα έως είκοσι μήνες για αρθροπλαστική ισχίου.
Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλέον μικρότερους χρόνους αναμονής από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική επιτυχία» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τα 36 από τα 41 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο ΕΣΥ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι από τα 41 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 36 εκατ. κατέληξαν στα δημόσια νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των επεμβάσεων πραγματοποιήθηκε εντός του ΕΣΥ.
Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το πρόγραμμα, τόνισε ότι το γεγονός πως τελικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 26.800 αντί για 50.000 απογευματινά χειρουργεία δεν συνιστά αποτυχία, καθώς η ουσία ήταν η εξάλειψη της λίστας αναμονής. Όπως ανέφερε, η προσφορά 66.000 διαθέσιμων ραντεβού απέδειξε ότι υπήρχε η απαραίτητη επιχειρησιακή δυνατότητα, ενώ η μικρότερη τελική συμμετοχή οφείλεται στο ότι σημαντικός αριθμός ασθενών είχε ήδη εξυπηρετηθεί μέσω της αυξημένης πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 30 Ιουνίου 2026, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το σύστημα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, το οποίο είχε προσωρινά ανασταλεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
