Μεικτά πρόσημα μετά από συνεδρίαση «ασανσέρ» - «Έρχεται ύφεση» τονίζουν διεθνείς οίκοι
Wall Street

Μεικτά πρόσημα μετά από συνεδρίαση «ασανσέρ» - «Έρχεται ύφεση» τονίζουν διεθνείς οίκοι

Με συχνές εναλλαγές προσήμων ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 340 μονάδες, ο S&P να «κοκκινίζει» και ο Nasdaq να μηδενίζει τις απώλειες που κατέγραψε στην αρχή των συναλλαγών. Ο Λ. Οίκος διέψευσε πληροφορίες πως θα προχωρήσει σε πάγωμα των δασμών για 90 ημέρες, που προκάλεσαν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, εννώ οι οίκοι προειδοποιούν για ύφεση. 

Μετά από αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμων, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με μεικτά πρόσημα. Ο Nasdaq κέρδισε 0,10% στις 15.603 μονάδες εν αντιθέσει με τον S&P 500 που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,22% στις 5.062 μονάδες. Πτώση κατέγραψε ο Dow κατά 0,91% στις 37.965 μονάδες, έχοντας απολέσει 349 μονάδες

Την ίδια στιγμή για παντελή έλλειψη ασφαλούς καταφυγίου κάνουν λόγο οι αναλυτές πέντε μεγάλων οίκων και τραπεζών, οι οποίοι μάλιστα προτρέπουν τους επενδυτές να παραμείνουν εκτός αγορών, καθώς το «απόλυτο κραχ» όπως χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές όλου του κόσμου θα συνεχιστεί, καθώς το sell off δεν έχει κορυφωθεί ακόμη. 

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν αυξημένο καθοδικό κίνδυνο για τις μετοχές αλλά και παράλληλα συνέχιση της αδυναμίας του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων. 

Μάλιστα, παρατηρούν ότι η πτώση του S&P 500 κατατάσσεται στις πέντε μεγαλύτερες διήμερες πτώσεις από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. 

Για τις αμερικανικές μετοχές επιβεβαιώνει ότι κατέγραψαν το μεγαλύτερο sell off σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Οι υπόλοιπες, μη αμερικανικές μετοχές είχαν αρχικά μικρή αντίδραση, αλλά η πτώση τους επιταχύνθηκε την Παρασκευή. 

Συνολικά, η αντίδραση των μετοχών της Κίνας και αναδυόμενων αγορών ήταν πιο υποτονική σε όρους κινδύνου (ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα ETF που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ).

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν, ακόμη, την ισοτιμία ευρώ προς δολάριο (EUR/USD) στο 1,20 και δολάριο προς γεν (USD/JPY) στο 135 αντίστοιχα στο δωδεκάμηνο. Ακόμη, σε ό,τι αφορά στις αγορές της Ασίας, αναμένει ότι ο δείκτης MSCI Asia ex Japan θα υποχωρήσει κατά 5% το επόμενο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά στα εμπορεύματα μειώνει τις προβλέψεις της για την τιμή του Brent ως τον Δεκέμβριο του 2025 στα 62 δολάρια το βαρέλι. 

Η Barclay’s, από την πλευρά της θωρεί ότι οι αμοιβαίοι δασμοί και τα αντίποινα θα οδηγήσουν σε ύφεση. Παράλληλα η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τη δασμολογική πολιτική θα διατηρήσει την τις πτωτικές πιέσεις στις μετοχές έως ότου υποχωρήσει ο Τραμπ. Παράλληλα, οι αναλυτές της Barclays συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην προβαίνουν σε «ηρωικές», όπως χαρακτηρίζει κινήσεις, καθώς οι αποτιμήσεις και οι εκτιμήσεις κερδών απέχουν πολύ από τη θέση που θα έπρεπε να έχουν με βάση τις προοπτικές τους. 

Μάλιστα, η Barclays μειώνει τον στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 στις 490 μονάδες φέτος, αλλά αναγνωρίζει ότι ο καθορισμός μιας πρόβλεψης σημείου έχει μικρή αξία σε αυτό το στάδιο – δεν υπάρχει προηγούμενο, ούτε θεμελιώδες πλαίσιο στο οποίο να βασιστεί για αυτήν την κρίση. Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερο, πιθανώς στις 390 μονάδες σε περίπτωση παρατεταμένης ύφεσης ή να ανακάμψουν στις 550 μονάδες, εάν ο εμπορικός πόλεμος αποκλιμακωθεί αρκετά γρήγορα. Για τις παγκόσμιες μετοχές εκτιμά ότι γενικότερα είναι απίθανο να επιστρέψουν στα πρόσφατα υψηλά, σύντομα.

H Deutsche Bank αποδίδει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις αγορές όχι μόνο στους δασμούς αλλά και στη ρητορική Τραμπ κατά του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Ουκρανίας καθώς και του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, γενικότερα. 

Μάλιστα η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο 2025 αλλά και στα επόμενα χρόνια και στις επόμενες δεκαετίες. 

Οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά λόγω των κινδύνων ύφεσης και προσθέτει ορισμένους αμυντικούς κλάδους ως hedges στη στρατηγική της για την Ευρώπη, λόγω της αστάθειας. Πάντως, όπως υποστηρίζει υπάρχουν πολύ λίγα κέρδη για να κρυφτεί κανείς. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι δασμοί παραμείνουν σε ισχύ θα παρατηρηθεί μείωση 5% από τα τρέχοντα επίπεδα στα κέρδη ανά μετοχή. 

Την προσοχή των επενδυτών σε ό,τι αφορά στο ρίσκο εφιστά και η JP Morgan. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει ουδέτερη στάση στις Αναδυόμενες Αγορές έναντι των ανεπτυγμένων. Θα περιμένει να διευθετηθούν οι ανακοινώσεις για τους δασμούς και τα αντίποινα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει περαιτέρω έκθεση στις Αναδυόμενες Αγορές, αλλά το δυνητικά ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τα περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα στην Κίνα, είναι υποστηρικτικά.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η JPM δεν βλέπει τις Αναδυόμενες Αγορές να υποαποδίδουν έναντι των ανεπτυγμένων φέτος, μετά από 4 πολύ αδύναμα χρόνια. 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της τηρούν overweight στάση για την Ελλάδα, όπως και για την Ινδία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τα ΗΑΕ, την Πολωνία και την Τουρκία.

Παράλληλα, οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν πως η αγορά των ΗΠΑ δεν είναι ένα καλό μέρος να βρίσκονται οι επενδυτές αυτή τη στιγμή, ενώ η Ευρωζώνη αν και δεν θα αποσυνδεθεί από τις ΗΠΑ, δεν θα υποαποδώσει. Αυτή τη στιγμή, που οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους τους, είναι απίθανο να αποσυνδεθούν από τις ΗΠΑ, αλλά η γερμανική δημοσιονομική στροφή  είναι ένα σημαντικό θετικό στοιχείο.