Οι χρηματιστηριακοί νικητές πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους»
Shutterstock
Shutterstock
Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι χρηματιστηριακοί νικητές πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους»

Κατά τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τετάρτης, η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη S&P 500 ήταν αυτή της First Solar (FSLR NASDAQ), η οποία ανέβηκε κατά 18,69% και έφθασε στα 251,75 δολάρια που είναι και το υψηλότερο σημείο από το 2008. Η άνοδος της από την αρχή του χρόνου είναι της τάξης του 70% ενώ από το καλοκαίρι του 2022 έχει υπερτριπλασιαστεί.

Η εταιρεία αυτή, όπως υποδηλώνει και η επωνυμία της, ασχολείται με τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια, όχι ως παραγωγός αλλά ως προμηθευτής των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν τα αιολικά πάρκα. Είναι μία από τις ελάχιστες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου που έχει καταφέρει να αντέξει στην πλημμυρίδα των φθηνών κινεζικών προϊόντων, χάρη και στην ικανότητά της να βρίσκει καινοτόμα προϊόντα.

Η άνοδος της μετοχής ήρθε σαν συνέχεια του ανοδικού 8% που είχε πετύχει στη συνεδρίαση της Τρίτης. Διαβάζοντας τον τίτλο του σχετικού άρθρου του Barron’s καταλάβαμε αμέσως τον λόγο της ανόδου. Οι αναλυτές της UBS εξέδωσαν την Τρίτη μία έκθεση στην οποία υποστήριξαν πως η First Solar πρόκειται να ωφεληθεί σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μέσα στην έκθεσή τους σημειώνουν πως μία αναζήτηση πληροφορίας μέσω εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης ξοδεύει δεκαπλάσια ενέργεια από την αντίστοιχη αναζήτηση μέσω του Google. Οι αναλυτές επισήμαναν πως μεγάλο μέρος της νέας ζήτησης για ενέργεια θα πρέπει να προέλθει από ανανεώσιμες πηγές, πράγμα που θα αποδειχθεί πολύ ευνοϊκό για την First Solar.

Η άνοδος της μετοχής της FSLR μας δείχνει πως η γιγαντιαία στροφή προς την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον τομέα της τεχνολογίας και τις εταιρείες που ήταν και εξακολουθούν να είναι οι σημαιοφόροι της χρηματιστηριακής ευφορίας που φέρνει αυτή η στροφή.

Όλοι γνωρίζουμε την αλματώδη άνοδο της μετοχής της Nvidia (NVDA NASDAQ) που είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εισηγμένης εταιρείας που το όνομά της έχει συνδεθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ευρύτατα γνωστό είναι και το γεγονός πως σημαντικά ωφελημένες έχουν βγει επίσης η Microsoft (MSFT NASDAQ), η Meta Platforms (META NASDAQ), η Alphabet (GOOGL NASDAQ) και η Super Micro Computer (SMCI NASDAQ).

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες μετοχές που τώρα τελευταία σημειώνουν σταθερή άνοδο καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές έχουν αρχίσει να ψάχνουν πέρα από τα προφανή επιχειρηματικά ονόματα, δηλαδή τους «συνήθεις υπόπτους».

Επιστρέφοντας στην περίπτωση της First Solar, πρέπει να πούμε πως δεν είναι η μόνη εταιρεία από τον χώρο της ενέργειας που ωφελείται από τη στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα άρθρο του Barron’s από την 17η Μαΐου επισημαίνει κάτι που δεν είναι καθόλου προφανές, δηλαδή πως η υποκατηγορία μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του χρόνου στον δείκτη S&P 500 είναι αυτή των εταιρειών παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως το σχετικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, το Utilities Select Sector SPDR (XLU NYSE) ανεβαίνει κατά περίπου 14% από την αρχή του χρόνου, ξεπερνώντας τις επιδόσεις όλων των άλλων ETF που ακολουθούν υποκατηγορίες μετοχών του δείκτη S&P 500. Όπως όμως επισημαίνει το άρθρο, η απόδοση του κλάδου δεν οφείλεται τόσο στην καλή απόδοση όλων των μετοχών που συμμετέχουν σε αυτόν αλλά στις εξαιρετικές επιδόσεις ενός μικρού αριθμού τους.

Το Barron’s ξεχώρισε την Constellation Energy (CEG NASDAQ), την Vistra (VST NYSE) και την NRG Energy (NRG NYSE), οι μετοχές των οποίων έχουν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο μέσα στο 2024, περίπου 90% η CEG, 140% η VST και 57% η NRG. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ότι δραστηριοποιούνται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στην πυρηνική. Όπως είδαμε και από την έκθεση της UBS για την First Solar, το μεγαλύτερο μέρος της νέας ζήτησης για ενέργεια λόγω της στροφής προς την Τεχνητή Νοημοσύνη θα ικανοποιηθεί από μονάδες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Για να είμαστε και πιο ακριβείς, η ζήτηση για ενέργεια προέρχεται από τα data centers που επεξεργάζονται τα ψηφιακά δεδομένα, κάτι που σημαίνει πως οι ενεργειακές εταιρείες που θα ωφεληθούν πιο πολύ είναι αυτές που έχουν παραγωγικές εγκαταστάσεις από ΑΠΕ ή πυρηνική ενέργεια κοντά στα νέα data centers που δημιουργούνται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.

Οι μελετηροί επενδυτές προφανώς έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτών των data centers για να βρουν και άλλες επιχειρήσεις που κερδίζουν από αυτό.

Πολύ ωφελημένη από τη ζήτηση για νέα data centers είναι και μία πολύ γνωστή εταιρεία, που κάποτε ταυτίζαμε με τους προσωπικούς υπολογιστές αλλά μετά την εξαγορά της EMC πριν μερικά χρόνια άλλαξε εντελώς φυσιογνωμία. Η μετοχή της Dell Technologies (DELL NASDAQ) έχει ανεβεί από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 100%, καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές βλέπουν την πολύ αυξημένη ζήτηση για υπολογιστές τύπου server που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των data centers και για τα προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων που παράγει η εταιρεία.

Ο ενθουσιασμός της αγοράς είναι τόσο μεγάλος που κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός πως το παραδοσιακό αντικείμενο ενασχόλησής της, αυτό των προσωπικών υπολογιστών, περνάει μία σχετικά δύσκολη φάση. Μία άλλη πολύ γνωστή τεχνολογική εταιρεία που τώρα τελευταία μπήκε στο κλαμπ των εταιρειών που ωφελούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η Qualcomm (QCOM NASDAQ).

Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία που για πολλά χρόνια ήταν γνωστή κυρίως για τα microchips της που είναι η ψυχή των εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων. Πολύ πρόσφατα όμως έκανε δυναμική εμφάνιση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, ανακοινώνοντας τη συνεργασία της με την Dell και την Microsoft για την κατασκευή των μικροεπεξεργαστών που θα βρίσκονται μέσα στους προσωπικούς υπολογιστές με προηγμένες δυνατότητες στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η δραστηριοποίηση της Qualcomm στον τομέα των AI PCs, όπως αποκαλούνται αυτοί οι προσωπικοί υπολογιστές νέας γενιάς, ενθουσίασε τους επενδυτές οι οποίοι έστειλαν τη μετοχή πάνω από τα 200 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 50% πάνω από την αρχή του χρόνου και περίπου 30% μέσα στις τελευταίες τριάντα μέρες.

Μιλώντας προχθές κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας του, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Jensen Huang δήλωσε για άλλη μία φορά πως «έχει ήδη ξεκινήσει η επόμενη βιομηχανική επανάσταση». Αν έχει δίκιο, κάτι αρκετά πιθανό κατά την άποψή μας, πολλές ακόμα εταιρείες θα ωφεληθούν και πολλές ακόμα μετοχές θα κάνουν μεγάλη άνοδο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παραμείνει ένας τομέας γεμάτος ευκαιρίες για τους επενδυτές που έχουν όρεξη για μελέτη και παρακολουθούν το τι γίνεται γύρω τους. Μόνο που όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το κυνήγι των νέων μετοχικών θησαυρών της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι και να ξέρουν πως κάποια στιγμή η επενδυτικός ενθουσιασμός μπορεί να φέρει τις τιμές σε σημεία που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να στηριχθούν από τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων.