8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Ζελένσκι: Η εκκένωση του Αζοφστάλ από τραυματίες ξεκίνησε

Ζελένσκι: Η εκκένωση του Αζοφστάλ από τραυματίες ξεκίνησε
Ap Images

Η απομάκρυνση των τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη έχει ξεκινήσει, επιβεβαίωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με περισσότερους από 260 μαχητές να μεταφέρονται έξω από το εργοστάσιο.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης.

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα, το οποίο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, έφτασαν απόψε στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία από την περιοχή. Ορισμένοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με φορεία μετά την άφιξη των λεωφορείων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, είχαν αναχωρήσει από το εργοστάσιο χάλυβα. Δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ούτε αν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου.

Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο Αζοφστάλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση ερμηνεύτηκε από το Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν κυριαρχήσει σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.