8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Ζαχάροβα: Δεν μπορείς να προμηθεύεις την Ουκρανία με όπλα και παράλληλα να κάνεις σχέδια για ειρήνη

Ζαχάροβα: Δεν μπορείς να προμηθεύεις την Ουκρανία με όπλα και παράλληλα να κάνεις σχέδια για ειρήνη
AP Newsroom

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ένα ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ήταν «φαντασίες», αναφέρει το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, έδωσε τις γενικές γραμμές του σχεδίου και είπε ότι το είχε συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει διεθνείς ομάδες όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για να λειτουργήσουν ως διευκολυντές για την οργάνωση τοπικών εκεχειριών αρχικά, είπε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλία την περασμένη Παρασκευή.

Η Ζαχάροβα είπε στη σημερινή της εβδομαδιαία ενημέρωση πως «δεν μπορείς να προμηθεύεις την Ουκρανία με όπλα με το ένα χέρι και να κάνεις σχέδια για ειρηνική επίλυση της κατάστασης με το άλλο».

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει δει ακόμη το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά ότι ελπίζει να το λάβει μέσω της διπλωματικής οδού.

«Αν ελπίζουν ότι η Ρωσία θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε δυτικό σχέδιο, τότε δεν έχουν καταλάβει πολλά» κατέληξε.