7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ελβετία: «Xαλαρώνει» τους κανόνες για την εισαγωγή προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας από την ΕΕ

«Xαλαρώνει» τους κανόνες για την εισαγωγή προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας από την ΕΕ
Shutterstock

Η Ελβετία είπε σήμερα ότι θα χαλαρώσει το πλαίσιο για την εισαγωγή προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να αποφύγει ελλείψεις βασικών προμηθειών όσο διαρκεί η διαμάχη για μια μεταξύ τους συμφωνία.

Σχεδόν οι μισές από τις ελβετικές εξαγωγές ιατρικών συσκευών, που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις και την αντικατάσταση αρθρώσεων, πηγαίνουν στην ΕΕ, ενώ η Ελβετία εισάγει κάθε χρόνο από την ΕΕ τέτοιου είδους προϊόντα αξίας άνω των 3 δισεκ. δολαρίων. Τα ιατρικά προϊόντα περιλαμβάνουν επίσης επιδέσμους, ακουστικά βοηθήματα, θερμόμετρα και πιεσόμετρα.

Η συμφωνία με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελβετίας για αμοιβαία βιομηχανικά πρότυπα που διευκολύνει τη διασυνοριακή μεταφορά τέτοιου είδους προϊόντων αναμένεται να λήξει στις 26 Μαΐου και οι συζητήσεις για την παράτασή της έχουν βαλτώσει.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας ανέφερε σε ανακοίνωση ότι συμφώνησε τώρα να καθοριστεί μια μεταβατική περίοδος πριν οι εταιρίες μεταποίησης από την ΕΕ να πρέπει να ορίσουν εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους στην Ελβετία και τα προϊόντα τους να φέρουν τη σχετική σήμανση.

«Τα μέτρα έχουν στόχο να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η Ελβετία μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται ασφαλείς και αποτελεσματικές ιατρικές συσκευές με συντεταγμένο τρόπο», προσέθεσε το υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: Reuters