Tουρκία προς ΟΗΕ: Εισβάλαμε στη Συρία για το καλό της... Ειρήνης

Tουρκία προς ΟΗΕ: Εισβάλαμε στη Συρία για το καλό της... Ειρήνης

Του Νίκου Μελέτη

Για το καλό της… Συρίας, για την... απελευθέρωση των Κούρδων και των Σύριων από το PKK, για την αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τους Κούρδους της Συρίας, αλλά και για χάρη της παγκόσμιας Ειρήνς , έχουν εξαπολύσει την στρατιωτική εισβολή στην Συρία οι τουρκικές δυνάμεις.

Αυτή είναι τουλάχιστον η εκδοχή του τουρκικού καθεστώτος όπως διατυπώνεται σε επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου που κατατέθηκε στο ΣΑ στις 9 Οκτωβρίου (S/2019/804) όταν είχαν αρχίσει ήδη οι επιχειρήσεις εντός του Συριακού εδάφους.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Τουρκία επικαλείται για την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος το δικό της υποτιθέμενο δικαίωμα σε άμυνα ,ενώ προβάλει και την γνωστή Συμφωνία των Αδάνων του 1998 βάσει της οποίας το συριακό καθεστώς τότε έδινε το δικαίωμα για ορισμένες επιχειρήσεις εναντίον στρατοπέδων Κούρδων του ΠΚΚ στο συριακό έδαφος, τότε που πρακτικά εκδιώχθηκε από την Συρία ο Α. Οτσαλάν, με την γνωστή κατάληξη της σύλληψης του στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Η επιστολή του εκπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ αποτελεί μνημείο διπλωματικού αμοραλισμού και μονόπλευρης και αυθαίρετης ερμηνείας ακόμη και βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και διαστρέβλωση φυσικά της πραγματικότητας ενώ δεν κρύβεται η πρόθεση της Τουρκίας να εξασφαλίσει λόγο και στην διαμόρφωση του μεταπολεμικού status quo στην Συρία.

Η επιστολή του Φ.Σινιρίογλου:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης μου θέτω τα ακόλουθα υπόψη σας.

Η σύγκρουση στη Συρία έχει δημιουργήσει ένα έδαφος αναπαραγωγής διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, θέτοντας ένα ευρύ φάσμα απειλών για την περιοχή και πέραν αυτής. Η κυβέρνησή μου έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως καταπολεμώντας την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στις 9 Οκτωβρίου 2019 με το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης τρομοκρατικής απειλής, την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας, την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που ξεκινούν από τις συνοριακές περιοχές που γειτνιάζουν με το τουρκικό έδαφος και την απελευθέρωση των Σύριων από την τυραννία του Συριακού παραρτήματος του PKK / PYD / YPG, καθώς και της Deash.

Η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας βρίσκεται υπό άμεση και επικείμενη απειλή από τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν στα ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Deash και το PKK / PYD / YPG βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK / PYD / YPG συνέχισε να βρίσκει έδαφος αναπαραγωγής στα βορειοανατολικά της Συρίας και έχει γίνει σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Συγκεκριμένα, οι μονάδες PKK / PYD / YPG κοντά στα τουρκικά σύνορα στα βορειοανατολικά της Συρίας συνεχίζουν να αποτελούν πηγή άμεσης και επικείμενης απειλής καθώς άνοιξαν πυρά παρενόχλησης στους τουρκικούς συνοριακούς σταθμούς, χρησιμοποιώντας επίσης ελεύθερους σκοπευτές και προηγμένα όπλα όπως αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα.

Μεταξύ των άλλων τρομοκρατικών ενεργειών, εισήγαγαν στην Τουρκία εκρηκτικές συσκευές, όπλα και πυρομαχικά με σκοπό να ενδυναμώσουν τις μονάδες που συνδέονται με το ΡΚΚ όχι μόνο εντός των τουρκικών εδαφών αλλά και στις περιοχές Afrin και Bab να διαπράξουν θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Σύριων και Τούρκων πολιτών.

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την καθιέρωση μιας ασφαλούς ζώνης απαλλαγμένης από τρομοκράτες στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών για την ασφάλεια της χώρας μου παρέμειναν ασαφείς παρά τις προσπάθειές μας που έγιναν με καλή θέληση. Η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι ανάλογη, μετρημένη και υπεύθυνη. Η επιχείρηση θα στοχεύει μόνο τους τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, τα καταφύγια, τα πολυβολεία , τα όπλα, τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους.

Έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή παράλληλων ζημιών στον άμαχο πληθυσμό. Όλα τα κανάλια αποκατάστασης είναι ανοικτά και λειτουργούν ώστε να εξασφαλίζουν την άμβλυνση του κινδύνου καθώς και να αποτρέπουν τυχόν ακούσια και / ή φίλια πυρά προς τις δυνάμεις των συμμαχικών και των συνεργαζόμενων χωρών που υπάρχουν στο έδαφος για την καταπολέμηση του Deash.

Η επιχείρηση αυτή είναι απαραίτητη και στο πλαίσιο της ευθύνης που αποδίδεται στα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω των ψηφισμάτων 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 2015) και 2254 (2015). Εξάλλου, η συμφωνία των Αδάνων που υπογράφηκε στις 20 Οκτωβρίου 1998 από τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία συνιστά συμβατική βάση για τη χώρα μου για την καταπολέμηση όλων των ειδών τρομοκρατίας που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας, στα κρησφύγετά της.

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αυτή τη επιχείρηση για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και εκούσιας επιστροφής των εκτοπισμένων Σύριων στην κατοικία τους ή σε άλλους τόπους της επιλογής τους στη Συρία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε συντονισμό με τις σχετικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη με σαφήνεια και αποφασιστικότητα για την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας και η Τουρκία λαμβάνει αυτό το μέτρο με σκοπό να συμβάλει και να προωθήσει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί επίσης μια σταθερή έκφραση της αποφασιστικής θέλησης της Τουρκίας να απορρίψει κάθε αποσχιστική ατζέντα που αποσκοπεί στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Η ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας να βρει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης, όπως περιγράφεται στη Γενεύη το ανακοινωθέν και το ψήφισμα 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένει αναλλοίωτη..»