Τουρκία: Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με ΗΠΑ

Τουρκία: Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με ΗΠΑ

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας δια του Διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, για την σχεδόν ομόφωνη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερουσία των ΗΠΑ, σε ψήφισμα που έφεραν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τεντ Κρουζ.

Ο Φαχρετίν Αλτούν εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, ανέφερε πως η σημερινή εξέλιξη πρόκειται να επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. Μέσω twitter ο Αλτούν έγραψε ότι «Η ιστορία θα καταγράψει αυτά τα ψηφίσματα κατά της Τουρκίας ως ανεύθυνες και παράλογες πράξεις μερικών μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ και πρόκειται να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά μεταξύ των δύο εθνών.»

Χαρακτηριστικά ο Αλτούν δήλωσε «Το ψήφισμα για την Αρμενία που υιοθετήθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο το μέλλoν των διμερών μας σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν από την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

Παράλληλα, στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την αμερικανική Γερουσία αναφέρθηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε: «Ελπίζω πως θα καταλάβουν το λάθος τους».