Το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ

Το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ

Ελεύθερο φέρεται να αφέθηκε το πετρελαιοφόρο πλοίο «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου του 2019.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης, εξηγώντας ότι η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε στη βάση «ισχυρών αποδείξεων» ότι το πλοίο πορεύεται προς τη Συρία, όμως η κυβέρνηση έλαβε στη συνέχεια «επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το πετρελαιοφόρο θα ξεφορτώσει το φορτίο του άλλου σε άλλο προορισμό (πιθανώς το Μαρόκο).

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Άντονι Ντάντλει είπε ότι «η απόφαση είχε ληφθεί πολύ πριν υποβληθεί το αίτημα των αμερικανικών αρχών» ενώ ο επικεφαλής Υπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο είπε «Δεν υπάρχει λόγος να κρατήσουμε το Grace 1 στο Γιβραλτάρ ούτε για άλλο ένα λεπτό αφού δεν πιστεύουμε πλέον ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος».

Νωρίτερα σήμερα εν μέσω της φημολογίας περί άμεσης απελευθέρωσης του εμπορικού πλοίου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις διαδικασίες υποβολής προσφυγής, με στόχο τον έλεγχο του πλοίου «για μία σειρά κατηγοριών», τις οποίες η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ δεσμεύτηκε να εξετάσει. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε το πλοίο θα αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ καθώς και ποια θα είναι η αντίδραση των Αμερικανικών αρχών.

Σημειώνεται ότι στις 4 Ιουλίου Βρετανοί πεζοναύτες είχαν θέσει υπό κράτηση το ιρανικό τάνκερ Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, λέγοντας ότι μετέφερε περίπου 2 εκατ. βαρέλα ιρανικού πετρελαίου στο συριακό καθεστώς παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, γεγονός που οδήγησε σε όξυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βρετανία και Ιράν.

Από την πλευρά του το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε με αφορμή την απελευθέρωση του τάνκερ ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η παράνομη συμπεριφορά του Ιράν εναντίον πλοίων στα Στενά του Ορμούζ με την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στην Συρία από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ».

Γιάννης Μαντζίκος