Times: Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι

Times: Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι

Η Ρωσία έχει κάνει μια «τεράστια στρατηγική γκάφα» καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία φαίνονται έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ήδη από το καλοκαίρι, σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις δύο σκανδιναβικές χώρες ήταν «θέμα συνομιλίας και πολλαπλών συνεδριάσεων» κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες συμμετείχαν η Σουηδία και η Φινλανδία. «Πώς μπορεί αυτό να είναι οτιδήποτε άλλο παρά μια τεράστια στρατηγική γκάφα για τον Πούτιν;», ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το σχετικό αίτημα της Φινλανδίας αναμένεται τον Ιούνιο, ενώ η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Πέμπτη, 7 Απριλίου, ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με δικά της μέτρα.

Εάν οι δύο χώρες προσχωρήσουν, «θα πρέπει να κάνουμε τη δυτική μας πλευρά πιο εξελιγμένη όσον αφορά την ενίσχυση της ασφάλειάς μας», δήλωσε ο Πεσκόφ στο βρετανικό Sky News.

Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία δεν θα δει μια τέτοια κίνηση ως υπαρξιακή απειλή, που θα μπορούσε να την ωθήσει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.