7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Ταλιμπάν: Συζήτησαν με το Ουζμπεκιστάν θέματα εμπορίου και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ταλιμπάν: Συζήτησαν με το Ουζμπεκιστάν θέματα εμπορίου και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας
Shutterstock

Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν επισκέφθηκαν σήμερα το γειτονικό Ουζμπεκιστάν για να συζητήσουν θέματα εμπορίου και να διαπραγματευτούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών αυτής της χώρας της κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα οι συνομιλίες διεξήχθησαν στη μεθοριακή πόλη Τερμέζ του Ουζμπεκιστάν. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν ήταν ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, ο «υπ’ αριθμόν 2» της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που συναντήθηκε με τον Ουζμπέκο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Σαρντόρ Ουμουρζάκοφ.

Οι συνομιλίες αφορούσαν «θέματα εμπορίου, οικονομικών σχέσεων, την ασφάλεια των συνόρων, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών».

Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι τρία φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας θα σταλούν αεροπορικώς στην Τερμέζ και από εκεί θα μεταφερθούν με φορτηγά στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, έχουν υιοθετήσει μια πραγματιστική στάση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία και έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους ισλαμιστές με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των υποδομών στα σύνορά τους. Το Τατζικιστάν, από την άλλη, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ