Τα «μαύρα» νούμερα της επόμενης ημέρας για το Λίβανο

Τα «μαύρα» νούμερα της επόμενης ημέρας για το Λίβανο

Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού επέφερε ως γνωστόν ένα ισχυρότατο πλήγμα σε μια χώρα που ήδη υπέφερε από μια πολιτική και οικονομική κρίση, ένα υποτιμημένο νόμισμα και την πανδημία Covid-19.

Η οικονομική ζημιά από την έκρηξη εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια με πολλούς να τοποθετούν τον λογαριασμό στα 15 δις δολάρια.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι οικονομικές απώλειες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση οικονομικού συμβούλου του προέδρου της χώρας, ο οποίος τόνισε ότι τουλάχιστον 2 δισ δολαρίων σε εξαγωγές δεν θα μπορέσουν να εξαχθούν λόγω της καταστροφής, ενώ οι απώλειες στις εισαγωγές υπολογίζονται σε 5 δισ δολάρια.

Το λιμάνι που καταστράφηκε, εξυπηρετούσε το 70-80% των εισαγωγών ειδών διατροφής σε μια χώρα έξι εκατομμυρίων η οποία εξαρτάται κατά 80% από τις εισαγωγές για να τραφεί. Αυτή τη στιγμή, ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, αφού η έκρηξη κατέστρεψε τα σιλό τα οποία είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών. 

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye, οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί. 

Οι ανάγκες είναι άμεσες και η κρίση μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις δεδομένου ότι 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό. 

Όπως αναφέρθηκε τα προβλήματα είχαν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ήδη από τα τέλη του 2019, όπως έδειξε το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες, για πρώτη φορά, ξεπέρασαν τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 169%, ενώ η ανεργία κατά 35% στην επίσημη οικονομία και έως 45% στην ανεπίσημη, με την αγοραστική ικανότητα των οικογενειών να μειώνεται κατά 85%.

Τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στον Λίβανο είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν από την αρχή της κρίσης, ενώ το 20% των λιβανέζικων οικογενειών και το 33% των παλαιστινιακών οικογενειών αναγκάζονται να παραλείπουν γεύματα ή να μην τρώνε αρκετά ώστε να χορταίνουν επί ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την ενδημική κρίση, φέροντας μαζικές απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, κατάρρευση των υποδομών, νοσοκομεία στο χείλος της αναστολής λειτουργίας, δρόμους γεμάτους σωρούς σκουπιδιών και δραματική αύξηση της εγκληματικότητας.