Τα δύσκολα έρχονται για την Άνγκελα Μέρκελ

Τα δύσκολα έρχονται για την Άνγκελα Μέρκελ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Παρά το γεγονός ότι επήλθε σχετική νηνεμία στους κόλπους της γερμανικής κεντροδεξιάς, μετά τη συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον κυβερνητικό της εταίρο Χόρστ Ζεεχόφερ, αναμένονται νέα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα παρά το γεγονός ότι και ο Ζεεχόφερ ικανοποιείται με τη γρήγορη αναχώρηση των προσφύγων/μεταναστών και η ίδια εξυπηρετείται από την πρόνοια των διμερών συμφωνιών με τις άλλες χώρες.

Και αυτό διότι το μόνο που ουσιαστικά επετεύχθη είναι να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί, καθώς οι δυο εταίροι δεν συμφώνησαν στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τη δευτερογενή μετανάστευση. Μέρκελ και Ζεεχόφερ ποντάρουν προς το παρόν στις καθυστερήσεις... που θα παίζονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για τις μετεγκαταστάσεις και επιστροφές προσφύγων. Ο Χορστ Ζέεχοφερ δηλαδή θα εργαστεί για λογαριασμό της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία, μέχρι πριν από μερικές ώρες, ήταν στα... μαχαίρια.

Εξάλλου, Μέρκελ και Ζέεχοφερ είναι αναγκασμένοι να ζουν ένα ιδιότυπο «κράτα με να σε κρατώ» για να έρθουν αντιμέτωποι με τον πλέον σκληρό της Ε.Ε, τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς ο οποίος με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς Βερολίνο μεριά. 

Άλλωστε, η Αυστρία που συνορεύει στο βορρά με την Γερμανία έχει πολλές φορές υπογραμμίσει ότι θα εφαρμόσει ανάλογα μέτρα με αυτά της Γερμανίας για να μην εξελιχθεί το τείχος που υψώνει το Βερολίνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο δικό της έδαφος. Μετά τη συμφωνία λοιπόν στη γερμανική κεντροδεξιά ο Κουρτς επανήλθε δριμύτερος αναφέροντας ότι «αν εφαρμοστεί, (η συμφωνία) θα υποχρεωθούμε να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε προβλήματα για την Αυστρία και τον λαό της». 

Επόμενη φορτούνα στον ορίζοντα αναμένεται να είναι από το AfD, το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία το οποίο θέλει τον Οκτώβριο να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να εδραιωθεί στο υπερσυντηρητικό κρατίδιο της Βαυαρίας, απειλώντας την επί δεκαετίες αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που αποτελούν τον παραδοσιακό κυβερνητικό εταίρο της χριστιανοδημοκρατίας.

Η μεγάλη εικόνα είναι πάντως το γεγονός ότι η εσωτερική κρίση της Γερμανίας αντανακλά έντονα το ρεύμα αλλαγής που πλέει στην Ευρώπη επί τα χείρω, καθώς η παραδοσιακή ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά απειλείται από τον λαϊκισμό που έχει ήδη φέρει στην εξουσία τον Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, τον Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία, τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και τον Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία. 

O φόβος που κυριαρχεί στη Γερμανία και την Ε.Ε. αφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές και στην ενδεχόμενη αποτύπωση αυτών των δεδομένων.

AP Photo/Markus Schreiber