Σύνοδος κορυφής για τη σύγκρουση Σερβίας-Κοσόβου
Υπό την αιγίδα Γαλλίας-Γερμανίας

Σύνοδος κορυφής για τη σύγκρουση Σερβίας-Κοσόβου

Σύνοδος κορυφής με θέμα τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο θα οργανωθεί υπό την αιγίδα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης «για να επαναληφθεί ο διάλογος» ανάμεσα στους δύο πρώην εχθρούς, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία την οποία κήρυξε το 2008 το Κόσοβο μετά τη λήξη της σύγκρουσης που έλαβε χώρα στο τέλος των ετών του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Η σύνοδος αυτή μπορεί «να επιτρέψει στην ΕΕ να διευκολύνει την επίλυση των διαφορών τους», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η σύνοδος της Παρασκευής, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, όπως διευκρινίζει η γαλλική προεδρία, ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Βερολίνο και κατά την οποία η Σερβία και το Κόσοβο δέχθηκαν, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, είκοσι χρόνια μετά την ένοπλη σύγκρουσή τους.

 Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, δυο η μέρες μετά ,ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μεταβούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να επαναλάβουν τον διάλογο ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι υπό την αιγίδα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος αυτού του τελευταίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου που από τον Νοέμβριο του 2018 διευκολύνεται από την ΕΕ. Θα διεξαχθεί δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής με το ίδιο θέμα που οργανώνεται μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συνεχίζουμε τον διάλογο την Κυριακή, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής», υπογράμμισε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος των υπηρεσιών εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. «Είναι συμπληρωματικά γεγονότα».