Συνελήφθη Αυστραλέζα δημοσιογράφος από τις κινεζικές αρχές

Συνελήφθη Αυστραλέζα δημοσιογράφος από τις κινεζικές αρχές

Μια Αυστραλέζα δημοσιογράφος η οποία εργαζόταν στη αγγλόφωνη κρατική τηλεόραση της Κίνας συνελήφθη από τις αρχές του Πεκίνου. 

Την είδηση ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας σημειώνοντας πως η Τσενγκ Λει, Αυστραλέζα πολίτης με κινεζική καταγωγή κρατιέται στο Πεκίνο εδώ και δύο εβδομάδες. Ακόμα δεν γνωστός ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη η Τσενγκ η οποία εργαζόταν εδώ και οκτώ χρόνια στο αγγλόφωνο κρατικό κανάλι της Κίνας. 

Σημειώνεται ότι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Η Καμπέρα εδώ και καιρό έχει προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπείας.  

AP Photo/Kin Cheung