8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία
Ap Images

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία και μαζί με την Τουρκία επιδιώκει να συμβάλλει στην υλοποίηση συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, ο γγ της συμμαχίας γνωστοποίησε ότι Σουηδία και Φινλανδία πρόκειται να υπογράψουν πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ την προσεχή Τρίτη. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε όλους τους συμμάχους, διαμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αμέσως, τόνισε ο ίδιος, ενώ επισήμανε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν κάθε δικαίωμα να εισέλθουν στη συμμαχία.

Το πρωτόκολλο προσχώρησης πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα 30 συμμαχικά κοινοβούλια για να επιτραπεί στις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να επωφεληθούν από τη ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

Πυροβόλα CESAR θα στείλει ο Μακρόν στο Κίεβο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του ότι η Γαλλία θα παραδώσει σύντομα άλλα έξι πυροβόλα CESAR για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι η σύνοδος αποφάσισε ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή της Ρωσίας.

Χθες Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί την αποστολή περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων, πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στην Ευρώπη, καθώς το ΝΑΤΟ κατέληξε σε συμφωνία για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των αποτρεπτικών του μέσων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.