Στη Λιθουανία κατέφυγε η υποψήφια της αντιπολίτευσης - Νεκρός διαδηλωτής
Λευκορωσία

Στη Λιθουανία κατέφυγε η υποψήφια της αντιπολίτευσης - Νεκρός διαδηλωτής

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατέφυγε στη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.

«Έφθασε στη Λιθουανία και είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λινκεβίσιους. 

Την ίδια ώρα, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του το βράδυ της Δευτέρας όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που ετοιμαζόταν να ρίξει εναντίον στελεχών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, εν μέσω των κινητοποιήσεων εναντίον της επανεκλογής του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, ανακοίνωσε η λευκορωσική αστυνομία.

Στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν την Κυριακή και επαναλήφθηκαν χθες στη Λευκορωσία τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί, ενώ έχουν τεθεί υπό κράτηση περίπου 3.000 άνθρωποι.

Ο Λουκασένκο, ο αρχηγός του κράτους τον αυταρχισμό του οποίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εξελέγη πρόεδρος για έκτη θητεία με το 80,08% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Η κοντινότερη αντίπαλός του  Τιχανόφσκαγια πιστώθηκε το 10,09% των ψήφων. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό ψήφων μικρότερο από 1% έκαστος, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που η αντιπολίτευση αμφισβητεί.

Φωτογραφία: AP