Σε πλήρη κινητοποίηση η «Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός»
Ντ. Τραμπ για εμβόλιο

Σε πλήρη κινητοποίηση η «Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, κατά την ανακοίνωση των ονομάτων των ανθρώπων που θα ηγηθούν της «Επιχείρησης Ταχύτητα του Φωτός».

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους με τη συμβολή των δύο εξαιρετικών ανθρώπων», είπε ο Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Άντονι Φάουτσι ο οποίος φορούσε μάσκα. O πρόεδρος πρόσθεσε «Είναι δύσκολο, έχει κόστος αλλά θα κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει ξανά από την εποχή του Manhattan Project (το πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικής βόμβας)».

Της επιχείρησης αυτής θα ηγηθεί ο Μονσέφ Σλαουί, πρώην επικεφαλής του τμήματος εμβολίων της GlaxosmithKline και ο στρατηγός Γκούσταβ Πέρνια. Ο Σλαουί θα είναι επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος ενώ ο στρατηγός Πέρνια θα επιβλέπει πρακτικά θέματα όπως την διανομή και την μεταφορά.

O στόχος είναι να είναι διαθέσιμες 100 εκατομμύρια δόσεις ως το φθινόπωρο και 300 εκατομμύρια δόσεις ως τις αρχές του έτους, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Το πρόγραμμα του Τραμπ φέρεται να ενώνει τις δυνάμεις ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών, κυβερνητικών υπηρεσιών και του στρατού για να επιταχυνθεί η διαδικασία κατά οχτώ μήνες σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Examiner.

Με φόντο τα παραπάνω και υπό την προϋπόθεση ότι το σχέδιο αυτό θα ευοδωθεί, παραμένει ως πρόβλημα η μαζική παραγωγή του εμβολίου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ είπε χθες ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επικαλεστεί εκ νέου τον νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή, που δίνει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του νόμου αυτού, έδωσε εντολή σε πολλές αμερικανικές εταιρείες να αλλάξουν την παραγωγή τους και να κατασκευάσουν περισσότερους αναπνευστήρες, σε μία προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάπτυξης του εμβολίου από την Κίνα πριν τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως "θα έχουμε πρόσβαση. Όποιος και να το παρασκευάσει πρώτος χρειάζεται μια συνεργασία".